Připravují už devátou intervenci

28. 8. 2013

čas čtení 6 minut

Útok na Sýrii, který nyní plánují Spojené státy a jejich spojenci, bude za posledních 15 let už devátou přímou vojenskou intervencí v nějaké arabské nebo muslimské zemi. Předcházely západní útoky na Súdán, Afghánistán, Irák, Libyi a Mali, stejně jako řada vražedných útoků bezpilotními letadly v Jemenu, v Somálsku a v Pákistánu, píše v deníku Guardian Seumas Milne.

Dvě bývalé koloniální mocnosti, které si mezi sebou Blízký východ rozdělily, Británie a Francie, nechtějí zůstat při nynějším válečném dobrodružství pozadu za USA. A podobně jako v Iráku a v Súdánu (kde prezident Clinton nařídil útok na farmaceutickou továrnu jako odplatu na bombový atentát od al Kajdy), jako důvod pro vojenský zásah se znovu uvádějí výzvědné informace o zbraních hromadného ničení.

V případě Iráku i Súdánu byly výzvědné informace chybné. Ale zase jednou se zbrojní inspektoři OSN s obtížemi snaží vyšetřovat tvrzení o existenci zbraní hromadného ničení a zase znovu je už předem Spojené státy a jejich přátelé prohlásili za "nesporné". Zase plánují obejít Radu bezpečnosti OSN. Zase jednou se připravují předstírat, že vojenská akce je humanitární, a zase vůbec nemají podporu vlastního obyvatelstva.

Důvod pro přípravu nové intervence - to, co vypadalo, jako útok chemickými zbraněmi na předměstí Damašku, čtvrť Ghouta - má jistě charakteristické rysy strašlivého zvěrstva. Podle zpráv zahynuly stovky lidí, většinou civilistů, a o mnoho víc jich bylo zraněno. Jejich utrpení bylo zaznamenáno na videozáznamech, nad nimiž se nám zvedá žaludek.

Avšak dosud neexistují žádné spolehlivé důkazy, které by potvrdily třeba jen to, jakých chemických zbraní bylo použito a kdo jich použil. Západní mocnosti a jejich spojenci, včetně syrských vzbouřenců, tvrdí, že odpovědnost nese syrská armáda. Vláda v Damašku a její mezinárodní stoupenci, Rusko a Írán, obviňují vzbouřence.

Syrský režim, který má velké množství chemických zbraní, má bezpochyby schopnost jich použít a je i dostatečně krutý. Neexistuje ale racionální důvod, proč by Assad měl použít chemických zbraní. Syrské vládní jednotky v posledních měsících vítězily a Spojené státy opakovaně varovaly, že použití chemických zbraní by bylo překročením červené čáry.

Ze stejného důvodu má zájem tábor vzbouřenců (a jeho regionální spojenci), které se snaží už dva roky vyvolat západní intervenci jako v Libyi a v Kosovu, aby se v regionu změnil poměr sil, velmi dobré důvody, aby ta červená čára byla překročena.

Před třemi měsíci uvedla komisařka OSN pro lidská práva Carla Del Ponte, že existuje "silné konkrétní podezření", že vzbouřenci použili nervového plynu sarinu a turecké bezpečnostní jednotky brzo poté zkonfiskovaly sarin od jednotek al-Kajdy, spojených s frontou al-Nusra, směřujících do Sýrie.

To ale nezabrání západním mocnostem v zásahu v Sýrii. Srovnání jejich reakce na zabíjení v Damašku z masakry, k nimž došlo tento měsíc v Egyptě, kde byli vyvražděni stoupenci svrženého egyptskéhp prezidenta, ukazuje, do jaké míry vládne dnes ve světě humanitární cítění.

Zvěrstvo v Sýrii, kde celkem zatím zemřelo podle vzbouřeneckých zdrojů 322 osob, označil americký ministr zahraničí John Kerry za "morální obscénnost", V Egyptě bylo vyvražděno během dvou dní 1295 osob, většinou civilistů. Avšak Barack Obama uvedl, že Spojené státy "musejí zůstat nestranné" a Kerry řekl, že egyptská armáda "vrací do země demokracii".

Ve skutečnosti Západ a státy z Perského zálivu zasahují v Sýrii stále silněji od raných dní, kdy tam vznikla revoluce jako lidové povstání proti autokratickému režimu, ale od té doby se toto lidové povstání dávno proměnilo v sektářskou a regionální válku, vedenou mocnostmi na dálku. V této válce dosud zahynulo podle odhadů 100 000 lidí, zemi to zbalkanizovalo a více než milion lidí to proměnilo v uprchlíky.

Nyní se tajná podpora pro vzbouřence mění v otevřenou vojenskou podporu pro vzbouřenecké hnutí, které je roztříštěno na více než 1000 organizací a jemuž stále silněji dominují džihadističtí bojovníci. Zvěrstva páchají obě strany. Vzbouřenci etnicky očišťují desetitisíce Kurdů a vyhánějí je ze severovýchodní Sýrie do Iráku.

Avšak i kdyby se ukázalo, že režim je odpovědný za útok v Ghoutě, vojenský zásah jej nijakým způsobem nepřivede k odpovědnosti ani neodstraní riziko chemických zbraní. Daleko efektivnější by bylo rozšíření mandátu zbrojních inspektorů OSN, kteří by zajistili chemické zbraně a jejich zničení. To by měla podpořit Rada bezpečnosti OSN a nikoliv vlády mocností, které používaly v obrovské míře v tomto regionu ochuzený uran, bílý fosfor a Agent Orange.

V každém případě, chemické zbraně nejsou největší hrozbou lidu Sýrie. Tím je válka sama a ničení a vraždění, které zavalilo zemi. Kdyby se Spojené státy, Británie a Francie opravdu upřímně zajímaly o ukončení konfliktu v Sýrii - namísto jejich zájmu o to oslabit Írán - použily by svého vlivu k nátlaku na vzbouřence, aby došlo k uzavření příměří a vyjednání politického narovnání v zemi.

Namísto toho chtějí západní mocnosti válku eskalovat. Je to nebezpečná hra a britští poslanci mají vážnou odpovědnost, aby se proti ní ve čtvrtek postavili.

I když budou západní vojenské údery proti Sýrii omezené, není pochyb o tom, že zvýší počet mrtvých a povedou k eskalaci války. Rizikem je, že to vyvolá odplatu od Sýrie či jejich spojenců - včetně možného útoku proti Izraeli - zatáhne to USA hlouběji do konfliktu a konflikt se rozšíří.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
12436

Diskuse

Obsah vydání | 30. 8. 2013