Rande se smrtí

29. 8. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Před necelým stoletím rakouští "vlastenci" řvali "Na Bělehrad!" a byli přesvědčeni, že celou tu "srbskou záležitost" vyřídí zhruba za dva týdny, načež se slavně vrátí domů. Skutečnost ovšem byla nakonec poněkud jiná.

Doba však pokročila. Dnes je americký prezident, který podobně jako v libyjské kauze proti názoru ministra obrany a náčelníka generálního štábu podpořil sbor militantních poradkyň, částí zpravodajské komunity nazývaných "The Witches" (čarodějnice), přesvědčen, že může válku proti Sýrii vyřídit dokonce za pouhé dva či za tři dny - a po víkendu už prý zase pojede na summit do Petěrburgu.

Izraelský vojenský historik Martin van Creveld kdysi proti názoru svého učitele přirovnal zahájení války k pozvání dívky na schůzku: "Víte, čím začnete, ale nikdy nevíte, jak se celá věc skončí".

A tak je tomu samozřejmě i tentokrát. Někdo si sice může naivně představovat, že válku ukončí za pár dní - jenomže jakmile ji jednou začne, podléhá zákonu nezamýšlených důsledků svého jednání.

Tím spíše, že hlavní persona na tohle rande se smrtí vlastně původně sama vůbec jít nechtěla, leč byla na něj vypravena v důsledku zpravodajské operace spojenecké země - jíž nejde o nic menšího, než o rozsáhlou intervenci v Sýrii a změnu režimu v rámci mnohaleté okupace. Cílem Baracka Obamy je naopak zbavit se militantních republikánů tím, že jim jakoby na oko vyhoví a rychle se stáhne. Tak byla zřejmě také celá záležitost podána Rusku, jež má v Sýrii vitální zájmy, ale po více jak dvou letech války nyní tváří v tvář agresivitě Západu prokazuje překvapivou míru zdrženlivosti.

"Každý, kdo věří jedinému slovu které říkají - nebo jen používá "informace" které poskytují jako podklad pro rozhodování - musí být nepříčetný", napsal před lety van Creveld o informacích od zpravodajských služeb.

Na tom se přirozeně od té doby nic nezměnilo. Avšak Obama a sbor jeho poradkyň - na rozdíl od řadových amerických důstojníků - nemají povinně předepsáno studium díla Martina van Crevelda. Rozhodnutí o zahájení války proti Sýrii, naplánované na konec tohoto týdne, je založeno právě na takových informacích, a to dokonce ani ne na informacích od služeb vlastních, ale spojenecké země, která má vlastní specifické zájmy a soustavně se snaží "vrtěti psem".

Zatímco britský premiér David Cameron svolal parlament, aby ho požádal o souhlas se zahájením války, Barack Obama se k podobnému kroku v americkém Kongresu vůbec nechystá. Takže vlastně nelze vyloučit, že válka proti Sýrii bude navzdory rozpakům britských poslanců zahájena podle plánu ještě v noci ze čtvrtka na pátek, pouze s účastí amerických sil, jak navrhovala původní verze počítající s tím, že Obama "musí příští týden stihnout summit G-20 v Petěrburgu".

Co naděláte. Nezbývá než doufat, že americký prezident tento summit doopravdy stihne.

Pokud se totiž dočkáme opaku, bude to znamenat, že se válka rozrůstá nad rámec předem plánovaných rozměrů - nedaří se ji "lokalizovat" - a svět tedy nakonec - pokolikáté už? - čeká mnohem větší průšvih, než s jakým se původně počítalo.

0
Vytisknout
15683

Diskuse

Obsah vydání | 30. 8. 2013