Co znamená odklad útoku na Sýrii pro režim Bašára Asada?

5. 9. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Když Spojené státy o víkendu odložily útok na Sýrii, poskytly tím Rusku čas vyslat do Středomoří několik válečných lodí. Ačkoliv je extrémně nepravděpodobné, že by se tyto lodě snažily zabránit pěti torpédoborcům třídy Arleigh Burke v ostřelování syrských cílů střelami s plochou dráhou letu Tomahawk, mohou plnit jiné úkoly, a nikoliv nedůležité.

Výzvědná loď SSV-201 Priazovje třídy Višňa (na snímku v kotvišti) je vybavena řadou aktivních i pasivních senzorů, které jí umožňují sledovat americké torpédoborce vybavené výkonným palubním radarem. Americké lodě sice dosahují téměř dvakrát vyšší maximální rychlosti než toto plavidlo z 80. let (30 ku 16 uzlům), nicméně Priazovje je nemusí "honit" po celém Středozemním moři. Stačí, pokud je bude očekávat v oblasti, odkud mohou odpálit svůj náklad tak, aby do Sýrie vůbec doletěl, tj. ve vzdálenosti maximálně 1 700 km od syrského pobřeží.

Pokud loď setrvá v této oblasti, zachytí připlouvající americké torpédoborce a dokáže pak radarem detekovat odpálení střel s plochou dráhou letu. Okamžitě pak odešle varování Asadovi.

Ten pak může mít až 110 minut na to, aby se připravil na přílet Tomahawků. Samozřejmě, že budovy a fixní instalace se mu přestěhovat nepodaří, ale mobilní jednotky i sebe sama může uvést do pohybu krátce poté, co obdrží ruské varování.

Tím, že se americký prezident Barack Obama nechal přemluvit k ozbrojené akci, kterou si dopředu politicky nepřipravil, teď americké ozbrojené síly ztratily moment překvapení a výsledek "trestného" úderu bude mnohem slabší, než by byl v případě, kdyby přišel neočekávaně.

Ve výsledku tento vývoj nahrává "jestřábům", kteří požadují podstatně rozsáhlejší operaci proti Sýrii, než jakou Obama původně navrhoval.

0
Vytisknout
12968

Diskuse

Obsah vydání | 6. 9. 2013