K volebním programům a tradičním volbám

8. 9. 2013 / Petr Novák

čas čtení 6 minut

Pan prezident Zeman nám sdělil, že mám číst volební programy stran. Tak jsem si pročetl volební programy jednotlivých politických stran.

Konkrétně ČSSD, KSČM, ODS a TOP09. Záměrně je píši za sebou abecedně. Bohužel mám pocit, že tyto programy nereflektují moc skutečnosti a věci, které běžného občana a voliče pálí. Já jsem se zaměřil na sociální oblast a to speciálně, co chtějí strany dělat s vzrůstající chudobou, lichvou a přehnanými pravomocemi exekutorů a jak řešit již vzniklé problémy..

Co se týká ČSSD, tak ta má na svých webových stránkách volební program. Je tam dokonce i ten bod, kde se píše, cituji:

9. Budeme bránit občany před lichvou a zvůlí exekutorů

Zpřísníme regulaci půjček tak, abychom znemožnili lichvu a zabránili předlužování domácností. Zajistíme přísný dozor státu nad exekutory, zabráníme jejich nezákonným praktikám a omezíme nemravné zisky z vymáhání pohledávek.

Zní to hezky, jen nevím, jak toho chtějí docílit. Bez popisu, jak chtějí zachránit stovky tisíc lidí odíraných nad rámec jejich původního dluhu se tomu dá sotva věřit. Navíc mám podezření, že bude velmi těžké řešit již probíhající kauzy. U nových kauz bude samozřejmě hezké, že tomu zabrání, ale co těmi lidmi, co již dnes nemají na jídlo a chodí se najíst do charity a spí v parcích a lesích v okolí velkých měst? A nejsou to jen lidé štítící se práce. Jak zachránit již rozpadlé rodiny? Jak vrátit důstojnost lidem? A jak zarazit již probíhající exekuci odsouzenou se šílenými úroky. Stále slýchám od policie a státních zástupců, že trestný čin lichvy je prý obtížné prokázat. Proč? A proč nejsou odpovídající zákony pro vysvětlení co je lichva a co je trestné? Toto rozlišení jsme měli již za středověku a to na docela rozumné hranici. Proč to dne nelze?

Ale nebudu zdržovat a pojďme dál.

KSČM má na svých stránkách program, za který by se nemusela stydět solidní pravicová strana např. v Německu.

Ale zase mi zde něco schází. Jak vyřešit minulé problémy? Jak dostat lidi ze dna zase nahoru? Jak zrušit či zmírnit již padlé rozsudky od naší podivné justice, které de facto schvalují a podporují lichvu?

ODS má na svých stránkách jakási univerzální programová témata. Není z nich jasné, jestli to je volební program. Dokonce ani není jasné, jestli tato programová témata chce ODS plnit nebo jen píše co by se možná dalo dělat.

Z jejich pohledu vypadá ČR jako ráj na zemi, kde je pouze jediný problém v sociální oblasti a to nepřizpůsobiví a štědrý sociální systém. Cituji:

Sociálně nepřizpůsobiví

Nedostatečné vzdělání, málo pracovních příležitostí a zároveň neochota ke vstupu na pracovní trh posilovaná příliš štědrým sociálním systémem jsou podhoubím pro rozvoj sociálně výbušných lokalit a následné zhoršování bezpečnostní situace. To jsou fenomény, kterým čelí řada obcí v České republice, nejen obce v poslední době silně medializovaného Šluknovského výběžku.

Jde o problém, který se kumuloval desítky let a který se nevyřeší mávnutím kouzelného proutku. Řešením není pozitivní diskriminace ani masivní navýšení sociálních výdajů státu. Řešením je kombinace nulové tolerance ke všem formám kriminality a preventivních programů: podpory vzdělávání dětí z vyloučených lokalit, pečlivé sociální terénní práce, programů veřejně prospěšných prací a veřejné služby, ale také programů azylového či ústupového bydlení.

Popravdě řečeno, jsme nepochopil, co je ústupové bydlení. Naštěstí je zde internet a zde jsem vyhledal, že to je vlastně výměna velkého bytu za malý. Co ale mají dělat lidé, kteří jsou v tom nejmenším bytě a ještě na dně, to strana neřeší.

Stejně neřeší, co mají dělat ti co, spadli do exekučního mlýna.

TOP09 nezklamala. Na titulní straně se culí Karel a Kalousek doporučuje, že jediný nezpochybnitelný lídr pravice je Schwarzenberg. Dále je zde zjištění, že TOP09 má 70 tis podporovatelů na Facebooku.

Ale program, ten se hledá jen velmi těžko. Je zde odkaz Proč nás volit a zde se v oblasti sociální politiky konstatuje, že sKarta je úžasná a z pohledu TOP09 asi to nejlepší, čeho lidstvo dosáhlo od vynálezu kola.

Posléze se mi podařilo nalézt starý volební program na rok 2010, který jsem po mnoha peripetiích otevřel v čitelné podobě.

Bohužel se program TOP09 po dvou stránkách, kde dali své fotografie a napsali v pár větách, do jaké vlády nevstoupí (což se jim asi nepovedlo), změnil na vládní program.

Další stránky jsou už jen čistým vládním programem. Tím se TOP09 stala vládou a vláda se stala TOP09.

V tomto "vládním" programu TOP09 se dočtete, co vše chce TOP09 v sociální oblasti zrušit, co komu sebrat a že i nezaměstnanému nedají pomoc v nezaměstnanosti, pokud sám podal výpověď, či ukončil pracovní poměr dohodou nebo byl propuštěn pro porušení pracovní kázně.

Když pominu, to, že zde zaměstnavatel má možnost nechtěného zaměstnance propustit pod záminkou porušení pracovní kázně a než se propuštěný vysoudí o nápravu křivdy, tak umře hlady. Jak řešit situaci, kdy zaměstnavatel převede krachující firmu na bílého koně a ten nekomunikuje, proto musí zaměstnanec dát výpověď a tedy bude bez pomoci ze strany státu, také nikde nepíší. A tématu exekucí a lidí na dně se raději vyhnuli.

Je přeci lépe zavřít oči a snít o vlastním bohatství než o možné chudobě.

Pane prezidente, děkuji za Vaši radu, ale po přečtení některých volebních programů jednotlivých stran nebo toho, co se za volební programy vydává, bych nevolil nic jiného než emigraci z této země. Nicméně doufám stále v lepší budoucnost.

Petr Novák

0
Vytisknout
13506

Diskuse

Obsah vydání | 10. 9. 2013