Lobbistka syrských povstalců doporučená Kerrym přišla o práci. Zfalšovala životopis

13. 9. 2013

čas čtení 1 minuta

Elizabeth O'Bagyová, jejíchž textů se dovolávali ministr zahraničí John Kerry a senátor John McCain ve snaze přesvědčit Kongres, že syrská opozice se "demokratizuje" a vliv islamistů slábne, přišla o práci, protože uvedla nepravdivé údaje o svých akademických titulech.

O'Bagyová byla analytičkou vlivného thinktanku ISW a několikrát cestovala do Sýrie za účelem studia konfliktu. Během kongresové debaty o intervenci v Sýrii napsala pro list The Wall Street Journal komentář následně doporučovaný Kerrym i McCainem, v němž burcovala na podporu intervence. V článku On the front lines of Syria's civil war (V přední linii syrské občanské války) tvrdila, že vliv extrémistů mezi povstalci byl médii zveličen a vliv umírněných naopak roste.

Krátce nato však vyšly najevo vazby O'Bagyové na lobby syrské opozice. WSJ byl nucen publikovat vysvětlení, že dotyčná pracuje pro nevládní organizaci zajišťující americké a britské vládní zakázky na pomoc syrské opozici.

Při dalším zkoumání minulosti dotyčné vyšlo najevo, že lhala o svých akademických titulech, a rychle byla vyhozena z ISW s vysvětlením, že "ve skutečnosti nedosáhla titulu PhD na Georgetown University..."

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8282

Diskuse

Obsah vydání | 16. 9. 2013