Londýnská policie zadržela Davida Mirandu kvůli podezření, že "podporuje politickou kauzu"

3. 11. 2013

čas čtení 1 minuta

Ze soudní analýzy policejního zadržení Davida Mirandy, partnera novináře Glena Greenwalda, kterého policisté vyslýchali déle než 9 hodin na londýnském letišti, když vezl z Berlína do Brazílie materiály od Edwarda Snowdena, znepokojivě vyplynulo, že ho londýnská policie zadržela podle zákona o boji proti terorismu, protože usoudila, že Miranda poporuje "politickou či ideologickou kauzu".

Toto zjištění vážně znepokojilo britské organizace, hájící lidská práva, které argumentují, že takové ospravedlnění Mirandova zadržení je bezpodstatné a vážně ohrožuje investigativní novinářskou práci.

V dokumentu, jímž policie zdůvodnila, proč se chystá Mirandu zadržet, se praví:

"Z výzvědných informací vyplývá, že je pravděpodobné, že se Miranda podílí na špionážní činnosti, která má potenciál jednat proti zájmům bezpečnosti britského státu. Proto chceme zjistit podstatu Mirandovy činnosti, zhodnotit rizika, která Miranda zosobňuje vůči bezpečnosti státu, a neutralizovat je. Podle našeho úsudku veze Miranda vědomě materiál, jehož zveřejnění by ohrozilo lidské životy. Kromě toho, zveřejnění anebo riziko zveřejnění má cíl ovlivnit určitou vládu a došlo by k němu za účelem podpory určité politické nebo ideologické kauzy. To tedy spadá pod definici terorismu, a proto žádáme, aby byl subjekt vyslýchán podle sekce 7."

Shami Chakrabaarti, ředitelka lidskoprávní organizace Liberty, uvedla, že toto policejní zdůvodnění je "děsivou hrozbou demokracii". "Stále častěji jsme šokováni, nikoliv však překvapeni. "Neuvěřitelně všeobsáhlé protiteroristické pravomoci schválené za minulé vlády dál zneužívá dnešní vládní koalice, která kdysi řečnila o tom, že podporuje občanské svobody. Takováto definice terorismu by měla zmrazit krev v žilách každému demokratu."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7216

Diskuse

Obsah vydání | 4. 11. 2013