Otevřený dopis prezidentu Zemanovi

4. 11. 2013 / Jiří Jírovec

čas čtení 4 minuty

Vážený pane presidente,

právě jsem přečetl dopis jistého Kroupy z paneláku, který horlivě citují media. Má prý svou rodnou zem rád, ale nyní se za ní stydí,

"protože její hlavou je ve vaší osobě člověk, který není ani maličko hoden toho, aby si ho lid vážil".

Rodná země samozřejmě nemůže za to, že jste byl presidentem zvolen a nemá nic společného s tím, že v české kotlině na Vás byla zahájena lovecká sezóna.

Vaši odpůrci se předhánějí v nadávkách. Pan Kroupa dokonce přidal jednu inovaci "president-štváč". Nikdo z nich ale není ochoten připustit, že jste zdědil "rozrušenou zemi". Spíše rozesranou, když mi odpustíte výraz, který situaci posunuje o několik stupňů směrem k horšímu. Stačí se podívat na stenoprotokoly z jednání Sněmovny, aby bylo jasné, jaké prostředí tam trojkoalice vytvořila. Co pak chtít od lidí dole.

Vyčítají Vám útoky na sdělovací prostředky. No, jak si ale máte vážit některých redaktorů ČT, kteří si stěžují na to, že nemohli opakovaně vysílat záběry z otevírání klenotů, kdy Vám nebylo dobře. Jsou lidé, kteří Vám vyčítají, že redaktora oslovil "pane Moravče". Prý to zní jako "blbče". Co na tom, že mluvíte správně česky. Mě oslovuje jistý češtinář "pane Jírovec", přestože by měl vědět, že pátý pád je správně "pane Jírovče".

Vašim odpůrcům vadí, že jste při předávání státních cen přednesl spatra výborný projev. Je v tom závist, protože to každý neumí. A prý jste vyznamenal svoje kamarády.

Vyznamenal jste Jiřího Suchého, který Vás "nemusí", ale přece jenom: medaile je medaile a tak ji, patrně s odporem, který herci umí zahrát, přijal. Suchý kdysi zpíval, že mu život nadělil několik dobrých kamarádů.

Pokud jsou všichni vyznamenaní opravdu Vašimi kamarády, tak se pohybujete v dobré společnosti. Vyčítají Vám, že jste vyznamenal jednoho z mála zbývajících hrdinů II. světové války (abyste to natřel knížeti, který se na něj v presidentské debatě zle obořil) a nebo bývalého předsedu Slušovic Čubu. To je zase nejspíš urážka Havla, který se na rozkulačení Slušovic sám aktivně podílel. Zastydlý antikomunismus nechce vidět, že Čuba uspěl nikoli proto, ale přesto, že byli komunisti u moci. Ve svých pamětech to potvrzuje Lubomír Štrougal.

Vyčítají Vám Rusnokovu vládu, která by nebyla vznikla, kdyby Nečas nezpotvořil tu vlastní a kdyby nevykšeftoval nepopulární církevní restituce. Vyčítají Vám, že jste neumožnil pokračování pravicové koalice a zapomínají na to, že ona sama považovala situaci za neudržitelnou a raději nechala rozpustit Sněmovnu. Vyčítají Vám, že zasahujete do života politických stran. Už se zapomnělo na to, že Klaus nejen jednal s trojkoalicí, ale popíral, že k nějaké dohodě vůbec došlo. Vyčítají Vám jmenování velvyslanců pro Slovensko a Rusko. Vyčítají Vám vše, co děláte. Jistě, jste jiný než Havel, který se orientoval na přednášení fantasmagorických projevů, selektivní propagaci lidských práv a sbírání čestných doktorátů. Nepěstujete knižní záhumenek jako Klaus.

Jste, podle mého názoru první president, který bere svůj úřad vážně. Proto Vás chtějí zničit a pokud se to nepodaří hned, snaží se alespoň získat půdu před dalšími presidentskými volbami.

Nepochybuji o tom, že nejsem sám, kdo si Vás váží. A to nejste můj president, protože jsem Vás nevolil. Žiji totiž v ontarijském maloměstě a nemám český pas. Jinak bych Vám byl svůj hlas dal.

S přáním dobrých nervů a fyzického zdraví,

Jiří Jírovec, původem z vilky v Hodkovičkách, píšící z domečku v ontarijském Poottawí.

0
Vytisknout
29667

Diskuse

Obsah vydání | 7. 11. 2013