Jak se v českém tisku diskredituje

7. 11. 2013 / Jiří Jírovec

čas čtení 6 minut

Podprahový xenofobní signál: "prezidenta Zemana hájí jen 'cizinci' či 'obhájci Stb'". Podobně jako "cizinku" (profesorku české literatury) Mirnu Šolić, zdiskreditoval Týden Jiřího Jírovce i přídomkem "kanadský občan"

Časopis Týden zveřejnil "výklad" mého článku vydaného v Britských listech "Otevřený dopis presidentu Zemanovi". Po zveřejnění tohoto "výkladu" je však celkem jisté, že odkaz na originál v Britských listech těžko někdo otevře.

Přikládám několik ukázek zjevné manipulace se čtenářem. Doufám, že čtenářům BL pomohou pochopit, proč se Zeman o některých médiích vyjadřuje tak, jak se vyjadřuje.

Značka "BJA" zpracovala můj dopis podle pravidla "čtenář je blbec a mohl by originál pochopit špatně".

Ukázka 1

Originál:

[Pane presidente], Vaši odpůrci se předhánějí v nadávkách. Pan Kroupa dokonce přidal jednu inovaci "president-štváč". Nikdo z nich ale není ochoten připustit, že jste zdědil "rozrušenou zemi". Spíše rozesranou, když mi odpustíte výraz, který situaci posunuje o několik stupňů směrem k horšímu. Stačí se podívat na stenoprotokoly z jednání Sněmovny, aby bylo jasné, jaké prostředí tam trojkoalice vytvořila. Co pak chtít od lidí dole.

Týden:

Místo chvály tak prezidentův podporovatel přichází s jeho omluvou před jeho kritiky: "Nikdo z nich ale není ochoten připustit, že jste zdědil 'rozrušenou zemi'. Spíše rozesranou, když mi odpustíte výraz, který situaci posunuje o několik stupňů směrem k horšímu."

JJ:

Smyslem mého dopisu nebyla chvála Zemana, ale poukázání na stav společnosti, který se odráží v útocích na jeho osobu. Z tohoto důvodu je důležitý odkaz na stenoprotokoly.

Ukázka 2

Originál:

Vyčítají Vám Rusnokovu vládu, která by nebyla vznikla, kdyby Nečas nezpotvořil tu vlastní a kdyby nevykšeftoval nepopulární církevní restituce. Vyčítají Vám, že jste neumožnil pokračování pravicové koalice a zapomínají na to, že ona sama považovala situaci za neudržitelnou a raději nechala rozpustit Sněmovnu. Vyčítají Vám, že zasahujete do života politických stran. Už se zapomnělo na to, že Klaus nejen jednal s trojkoalicí, ale popíral, že k nějaké dohodě vůbec došlo. Vyčítají Vám jmenování velvyslanců pro Slovensko a Rusko. Vyčítají Vám vše, co děláte. Jistě, jste jiný než Havel, který se orientoval na přednášení fantasmagorických projevů, selektivní propagaci lidských práv a sbírání čestných doktorátů. Nepěstujete knižní záhumenek jako Klaus.

Týden:

Jírovec používá dále používá proti kritikům prezidenta Zemana argumenty: jste výborný řečník, Nečasova vláda byla špatná, tak jste použil Rusnoka, máte dobré znalosti gramatiky, nemáte fantasmagorické projevy jako Václav Havel (tedy o pravdě a lásce).

JJ: To je skvělá manipulace. Zeman přece nejmenoval Rusnokovu vládu, protože ta Nečasova vláda byla špatná. Za to, že Nečas podal demisi, Zeman nenese odpovědnost. Týden pak přeskočil k Havlovi a obohatil můj názor o pravdu a lásku.

Moje údajná chvála Zemanových gramatických znalostí je vyjmuta z jiného odstavce:

Originál:

[...] Jsou lidé, kteří Vám vyčítají, že jste redaktora ČT oslovil "pane Moravče". Prý to zní jako "blbče". Co na tom, že mluvíte správně česky. Mě oslovuje jistý češtinář "pane Jírovec", přestože by měl vědět, že pátý pád je správně "pane Jírovče".

Ukázka 3

Originál:

Vyznamenal jste Jiřího Suchého, který Vás "nemusí", ale přece jenom: medaile je medaile a tak ji, patrně s odporem, který herci umí zahrát, přijal. Suchý kdysi zpíval, že mu život nadělil několik dobrých kamarádů.

Pokud jsou všichni vyznamenaní opravdu Vašimi kamarády, tak se pohybujete v dobré společnosti. Vyčítají Vám, že jste vyznamenal jednoho z mála zbývajících hrdinů II. světové války (abyste to natřel knížeti, který se na něj v presidentské debatě zle obořil) a nebo bývalého předsedu Slušovic Čubu. To je zase nejspíš urážka Havla, který se na rozkulačení Slušovic sám aktivně podílel. Zastydlý antikomunismus nechce vidět, že Čuba uspěl nikoli proto, ale přesto, že byli komunisti u moci. Ve svých pamětech to potvrzuje Lubomír Štrougal.

Týden:

Další argumenty, proč Miloš Zeman není špatným prezidentem, jsou ovšem ještě podstatnější: "Vyznamenal jste Jiřího Suchého, který Vás 'nemusí', ale přece jenom: medaile je medaile a tak ji, patrně s odporem, který herci umí zahrát, přijal." Autor dále zmiňuje vyznamenání zakladatele "slušovického zázraku" Čuby, protože podle pamětí Lubomíra Štrougala šlo v té době o skutečně neskutečný úspěch.

JJ:

Týden zjednodušuje můj výrok, že vyznamenaní jsou dobrou společností. Čuba, jak Štrougal dokládá, uspěl přestože komunisti byli u moci. Zeman ho nevyznamenal proto, že si bývalý předseda vlády myslel, že Slušovice byly úspěch.

Týden závěrem upozorňuje čtenáře na to s kým mají tu čest:

Před časem se autor otevřeného dopisu zastával rovněž agentů StB v příspěvku Informátoři. Každý státní aparát má totiž nějaké tajné služby a někdo je dělat musí, ať už jsou důvody jakékoli.

Docela by mě zajímalo, jak značka BJA našla můj článek z roku 1998 . Mně to dalo dost práce. Zmíněný text se týkal sebevraždy syna spisovatele Oty Filipa poté, co bylo jméno jeho otce spojeno se seznamy spolupracovníků Stb.

Můj text o údajném agentu Stb Filipovi končil takto:

"Napsal jsem na téma informátor, protože mi je líto Oty Filipa, ačkoli ho neznám. Možná, že ztratil svého syna kvůli tomu, že nemohl dokázat nedokazatelné - totiž že nikomu neublížil svým jednáním. Dokázat se dá jen opak - raději prostřednictvím soudu než kamení".

0
20038

Diskuse

Obsah vydání | 8. 11. 2013