Skandinávská kina zavádějí rating genderové nerovnosti

7. 11. 2013

čas čtení 1 minuta

Kniha ve Švédsku zavádějí nový rating genderové nerovnosti. V rámci tzv. "Testu Bechdelové" (byla to v osmdesátých letech americká satirická kreslířka) film dostane nejvyšší ohodnocení "A" pouze v tom případě, pokud se v něm vyskytnou alespoň dvě ženské postavy, které mají konkrétní jméno a hovoří spolu o něčem jiném než o mužích. Hodnocení se zdá být férové a objevné. Návštěvníci kin nový rating oceňují a pro mnohé z nich bylo jeho zjištění skutečným zjevením.

Z výzkumu v USA vyplývá, že ženy se ve filmu vyskytují o hodně méně často než muži a že se situace za posledních 60 let v podstatě nezměnila. V nejvýznamnější stovce amerických filmů z r. 2011 se vyskytovaly ženské postavy jen v 33 procentech a jen 11 procent žen bylo hlavním hrdinou ve filmu. V 855 filmech z let 1950-2006 se ženy dvakrát tak častěji vyskytovaly v explicitních sexuálních scénách, zatímco muži se častěji vyskytovali ve scénách násilí.

V České republice však, která se co do rovnosti pohlaví umístila na 83. místě ve světě, bude tato zpráva jistě přijata především s nezájmem.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7447

Diskuse

Obsah vydání | 8. 11. 2013