Jak se v českém tisku diskredituje

7. 11. 2013 / Jiří Jírovec

čas čtení 6 minut

Podprahový xenofobní signál: "prezidenta Zemana hájí jen 'cizinci' či 'obhájci Stb'". Podobně jako "cizinku" (profesorku české literatury) Mirnu Šolić, zdiskreditoval Týden Jiřího Jírovce i přídomkem "kanadský občan"

Časopis Týden zveřejnil "výklad" mého článku vydaného v Britských listech "Otevřený dopis presidentu Zemanovi". Po zveřejnění tohoto "výkladu" je však celkem jisté, že odkaz na originál v Britských listech těžko někdo otevře.

Přikládám několik ukázek zjevné manipulace se čtenářem. Doufám, že čtenářům BL pomohou pochopit, proč se Zeman o některých médiích vyjadřuje tak, jak se vyjadřuje.

PŘEČETLI JSME:

Spisovatel Pavel Kohout o dnešní situaci v Česku

7. 11. 2013

čas čtení < 1 minuta

Žijeme pod dojmem médií, která nám stále vtloukají do hlavy, že je něco v průseru. Ale v průseru jsou momentálně především mafie, protože vyletěly obě, jak ta pravicová, tak i levicová. Jsme v pověstné hodině Nula, kdy se znova vytváří šance pro změnu. Možná ji nové či poučené strany nevyužijí, ale rozhodně ji dostaly.

  • Jak jste pak vnímal puč v ČSSD?
  • Pokud jde o posthusitské Lipany Hašků a sobotkovců, hodí se k nim vyprávění starého partyzána, jak nejdřív Němci z lesa vyhnali je, pak oni vyhnali z lesa Němce, potom se v tom lese střídali, až nakonec přišel hajný a vyhnal je z lesa všechny.

    Zdroj: ZDE

    Snowdenův ruský právník je napojen na Putinovu administrativu

    7. 11. 2013

    čas čtení 3 minuty

    Moskevský právník Anatolij Kučerena je veřejným zástupcem Edwarda Snowdena. Současně má ale také výborné kontakty v Putinově administrativě. Je to jen náhoda?

    Dvaapadesátiletý Kučerena představuje nejviditelnější spojení Edwarda Snowdena s vnějším světem. Není jen právníkem, ale současně i jakýmsi mluvčím. Takřka každý den informuje média o svém klientovi. Není možné ho obejít. Stal se nejcitovanějším právníkem v Rusku. Jak se to stalo?

    Vynálezce internetu ostře kritizuje špehování občanů britskými a americkými špionážními středisky

    7. 11. 2013

    čas čtení 1 minuta

    Sir Tim Berners-Lee, počítačový vědec, který vytvořil world wide web, požaduje "plnou a upřímnou veřejnou debatu" ohledně internetového špehování, které provádějí americká National Security Agency a britský GCHQ. Varuje, že naprosto selhal systém dohledu a kontroly nad těmito špionážními organizacemi.

    Berners-Lee zejména vyjádřil silné rozhořčení nad skutečností, že GCHQ a NSA oslabily bezpečnost internetu tím, že rozklíčovaly většinu šifrovacích programů, které používají miliony uživatelů k ochraně soukromých dat.

    Poukázal na to, že rozhodnutí rozšifrovat šifrovací software bylo hloupé a strašlivé, protože bylo přímo v rozporu s úsilím USA a Británie bojovat proti internetové kriminalitě a zneužívání internetu pro vojenské a teroristické účely. Berners-Lee také zdůraznil, že to byla zrada technologického průmyslu.

    Jako ředitel World Wide Web Consortium, které prosazuje globální standardy na internetu, je Berners-Lee čelnou autoritou v oblasti moci a zranitelnosti internetu.

    Podrobnosti v angličtině ZDE

    Muži pózují v reklamě na motorky

    7. 11. 2013

    čas čtení < 1 minuta

    Absurditu zneužívání žen v reklamě ukázal server doublemesh.com, který zveřejnil reklamní fotografie motocyklů Ducati s muži ve stejných pózách, v jakých se normálně fotografují na reklamách ženy. Další fotografie ZDE

    Britské listy v Jihlavě 7:

    Nejnovější dokumenty z České televize jsou slibné

    7. 11. 2013 / Sam Graeme Beaton

    čas čtení 10 minut

    Jednou ze silných stránek současné dokumentární produkce České televize je používání etablovaných filmařů společně s podporou nových talentů. To vedlo k vzniku kolekce různých projektů na nejrůznější témata. Řekl bych, že ve srovnání se současnými projekty BBC dělá Česká televize daleko lepší práci, a to proto, že dává na svých okruzích stejně prioritní prostor dokumentárním filmům jako jinému materiálu.

    Britské listy in Jihlava 7:

    Latest Česká televize Offerings Show New Promise

    7. 11. 2013 / Sam Graeme Beaton

    čas čtení 8 minut

    One of the strengths of Česká televize's current documentary output is the use of established filmmakers combined with the blooding in of new talent, leading for a collection of various projects of varying remit. Compared to current BBC projects I would suggest that Čt is doing a far better job and for the precise reason of prioritising documentaries as much as other content on the channels.

    Nejsem básník

    7. 11. 2013 / Jozef Bohumil Ftorek

    čas čtení < 1 minuta

    přípodotek k dnešku



    Kdybych byl básník, napsal bych báseň.
    Jistým tahem, jak na stolní šachovnici.
    Z bezpečí veršů atakoval bych krále.
    Odmítal zločin, zvůli a dvůr.

    Rakovinou plic trpí i nekuřáci - ženy mnohem více než muži

    7. 11. 2013 / Miloš Kaláb

    čas čtení 5 minut

    Do práce jezdím jako neplacený dobrovolník až po dopravní špičce. V té době placení zaměstnanci drží dopolední přestávku, někteří na pracovišti popíjejí kávu, jiní chodí na něco výživnějšího do kantýny a několik jich postává nejméně 9 metrů od vchodu do budovy a kouří. Ještě o kousek dál mají popelníky, aby nezašlapávali nedopalky do trávy nebo na chodník. Kouří venku dopoledne, v poledne i odpoledne, protože uvnitř budov se už v Kanadě nikde nekouří - a dokonce ani v parcích. Řeklo by se, že se tedy podařilo vymýtit rakovinu plic? Ne, umírá na ni více žen než je součet obětí rakoviny prsu, vaječníků a dělohy. Jen se o tom neví a nemluví.

    Každá britská domácnost vyhazuje měsíčně potraviny za 1800 Kč

    7. 11. 2013

    čas čtení 1 minuta

    Z nové zprávy vyplývá, že Britové vyhazují každoročně 4,2 miliony tun potravin a nápojů, které mohli zkonzumovat. Průměrná britská rodina vyhazuje jedno celé jídlo denně. Téměř polovina těchto potravin jde přímo z ledničky do odpadků. Pětina množství potravin, které domácnosti kupují, se vyhazuje a asi 60 procent toho bylo možno bez problémů zkonzumovat.

    Britové stále ročně vyhazují 96 milionů kuřat. Nejvíce se vyhazují chleba, brambory a mléko.

    Pane Kupče, pane Moravče...

    7. 11. 2013

    čas čtení 2 minuty

    Zaujala mne replika pana Jírovce na kritiku jeho článku a s tím, co píše, souhlasím. V článku mne zaujala věcně nepodstatná diskuse na téma použití pátého pádu v oslovení. Uzákonění a nařízení používání pátého pádu ve všech případech skloňovatelných jmen je stejně významná směrnice, jako norma EU na ohnutost banánů, píše čtenář Václav Vokoun.

    Skandinávská kina zavádějí rating genderové nerovnosti

    7. 11. 2013

    čas čtení 1 minuta

    Kniha ve Švédsku zavádějí nový rating genderové nerovnosti. V rámci tzv. "Testu Bechdelové" (byla to v osmdesátých letech americká satirická kreslířka) film dostane nejvyšší ohodnocení "A" pouze v tom případě, pokud se v něm vyskytnou alespoň dvě ženské postavy, které mají konkrétní jméno a hovoří spolu o něčem jiném než o mužích. Hodnocení se zdá být férové a objevné. Návštěvníci kin nový rating oceňují a pro mnohé z nich bylo jeho zjištění skutečným zjevením.

    Z výzkumu v USA vyplývá, že ženy se ve filmu vyskytují o hodně méně často než muži a že se situace za posledních 60 let v podstatě nezměnila. V nejvýznamnější stovce amerických filmů z r. 2011 se vyskytovaly ženské postavy jen v 33 procentech a jen 11 procent žen bylo hlavním hrdinou ve filmu. V 855 filmech z let 1950-2006 se ženy dvakrát tak častěji vyskytovaly v explicitních sexuálních scénách, zatímco muži se častěji vyskytovali ve scénách násilí.

    V České republice však, která se co do rovnosti pohlaví umístila na 83. místě ve světě, bude tato zpráva jistě přijata především s nezájmem.

    Podrobnosti v angličtině ZDE

    Mimo běžnou realitu života

    7. 11. 2013

    čas čtení 2 minuty

    Chtěl bych poděkovat Janu Naumannovi za jeho fundovanou reakci na neuvěřitelný výplod JUDr. Stanislava Křečka, píše Jan Matuszek. Postačit by mohl i jeho poslední odstavec, kdy jindy neúprosný zastánce nájemníků a jejich práv na bydlení (předseda Sdružení nájemníků) dává najevo, jak je již zřejmě zcela mimo realitu běžného života postavila služba lidu.

    K vraždě francouzských novinářů v Mali se přihlásili islamisté

    6. 11. 2013

    čas čtení 1 minuta

    Mauretánská agentura Sahara Medias tvrdí, že obdržela prohlášení skupiny AQIM napojené na al-Kajdu. Ta se v něm měla přihlásit k vraždě francouzských novinářů Hgislaine Dupontové a Claude Verlona. Oba zemřeli v sobotu v Mali na území obývaném separatistickými Tuaregy, kteří v minulosti byli spojenci islamistů, poté s nimi však bojovali.

    Britský komik a satirik Russell Brand:

    Bude revoluce

    6. 11. 2013

    čas čtení 13 minut

    Bude revoluce. Ta revoluce se prostě stane. Naprosto o tom nepochybuji. Tohle je konec. Je načase se probudit. Viděl jsem vás v tom vašem pořadu, kde hovoříte o svých předcích, a mluvil jste tam o své babičce, která se musela prostituovat u nějakého aristokrata, ti aristokraté ji utlačovali, a vy jste plakal, protože jste věděl, že to bylo nespravedlivé. No a co to bylo? To bylo před sto lety. A teď se to děje lidem znovu, právě teď. Já jsem dneska, právě dneska, mluvil s jednou paní, s kterou zacházejí takovým způsobem v současnosti. Takže jestliže můžeme zaangažovat tyto pocity, namísto toho, abychom propadali nějaké slzavé sentimentalitě, a vytvářet pro lidi v televizi emocionální pornografii, jestliže můžeme zaangažovat tyto pocity k tomu, abychom věci změnili, proč to neudělat? Proč je to naivní? Proč to není moje právo, protože jsem jenom herec? Já jsem si to právo vzal. Nepotřebuju na to váš souhlas. Nepotřebuju souhlas nikoho. To právo si beru.



    Známý britský komik a milionář Russell Brand byl pozván, aby zredigoval vydání levicového časopisu New Statesman. Po vydání "jeho" čísla ho v publicistickém pořadu televize BBC Newsnight interviewoval Jeremy Paxman. Rozhovor vyvolal velkou pozornost a na YouTube ho zhlédlo 10 milionů lidí, což je dvacetkrát více, než je sledovanost pořadu Newsnight. Russell Brand totiž odmítl dnešní systém západní demokracie jako zkorumpovaný a požadoval revoluci.

    Níže je překlad onoho pozoruhodného rozhovoru. Na YouTube ho můžete zhlédnout v angličtině ZDE. Stojí to skutečně za to.

    "Paxman: Lidi, kteří v životě nikdy neměli žádné normální zaměstnání, by neměli být politiky" ZDE

    K tomu dále v angličtině:

    "Paxman: Brand měl pravdu, že je veřejnost zhnusená špinavostí politiky" ZDE

    "Jeremy Paxman: Rozumím tomu, proč Russell Brand nehlasuje při volbách" ZDE

    "Russell Brand: Zasloužíme si od našeho demokratického systému daleko víc" ZDE

    Jásir Aarafat byl zřejmě otráven poloniem

    6. 11. 2013

    čas čtení < 1 minuta

    Švýcarští vědci zjistili, že v mrtvole bývalého šéfa palestinského hnutí Jásira Arafata je 18x vyšší koncentrace polonia, než je normální. Švýcarská forenzní zpráva, která to potvrdila, byla předána v úterý vdově po Jásiru Arafatovi Suze Arafatové a představiteli Palestinské správy. Kopii zprávy získal exkluzivně televize al Jazeera, která ji před zveřejněním poskytla deníku Guardian.

    Ve švýcarské zprávě se praví, že i osm let od Arafatovy smrti výsledky "do určité míry podporují argument, že Arafatova smrt byl důsledkem otravy poloniem 210."

    Podrobnosti v angličtině ZDE

    75. výročí Křišťálové noci:

    Svět odsoudil násilí, pro oběti však neudělal nic

    6. 11. 2013

    čas čtení 4 minuty

    V období kolem 9. listopadu 1938 němečtí nacisté spáchali nejhorší pogrom, jaký Německo zažilo od časů středověku. V souvislosti s 75. výročím těchto událostí Berlín shromažďuje svědectví zahraničních diplomatů. Ta ukazují, že šokující události nevyvolaly o mnoho víc, než nic neřešící odsuzování. Hranice většiny okolních zemí zůstaly pro zhruba 400 000 německých Židů uzavřeny.

    Demonstranti z hnutí Anonymous se střetli před Buckinghamským palácem s policií

    6. 11. 2013

    čas čtení 1 minuta

    5. listopadu je v Británii tzv. Guy Fawkes Day. Ohňostroji a všeobecným odpalováním rachejtlí se připomíná odhalené katolické spiknutí z 5. listopadu 1605, kdy se Guy Fawkes pokusil vyhodit do povětří anglický parlament.

    V rámci všeobecného odpalování rachejtlí se v úterý 5. listopadu 2013 sešly před sídlem anglické královny, Buckinghamským palácem v Londýně, stovky aktivistů z hnutí Anonymous. Akce se odehrávala jakou součást celosvětových demonstrací proti vládním škrtům.

    Demonstranti rozdělali těsně před branou královského paláce oheň a při potyčkách s policií házeli rachejtlemi a lahvemi směrem k paláci. Zatčeno bylo 11 osob. Obdobné demonstrace proti škrtům, proti korupci a proti sílícímu státnímu špehování se konaly i v Japonsku, v Austrálii a na Novém Zélandu.

    Demonstrace se účastnila i britská poslankyně za Stranu zelených Caroline Lucas a komik a milionář Russell Brand byl vyfotografován na demonstracích u sídla britského premiéra v Downing Street.

    Podrobnosti v angličtině ZDE

    Fotografie z protestních akcí hnutí Anonymous, které se konaly v Británii 5. listopadu ZDE

    Snowden v Německu svědčit nebude a azyl nedostane

    6. 11. 2013

    čas čtení 1 minuta

    Po dnešním mimořádném zasedání kontrolního výboru Bundestagu jeho předseda Thomas Oppermann oznámil, že se orgán rozhodl neprovádět výslech bývalého operativce americké zpravodajské služby NSA Edwarda Snowdena v Německu. Je však možné, že dojde ke kontaktování Snowdena za tímto účelem v Rusku. Tím že padly vyhlídky na cestu do Německa padl i projekt udělení azylu výměnou za svědectví.

    Loděnice společnosti BAE mohou rozhodnout debatu o nezávislosti Skotska

    6. 11. 2013

    čas čtení 2 minuty

    Budoucnost dvou loděnic společnosti BAE na skotské řece Clyde má zásadní důležitost pro debatu o skotské nezávislosti. Testuje totiž tvrzení britské vlády a opoziční Labour Party, že Skotsko má přímý prospěch ze stávající unie.

    Britští ministři dávají najevo, že jsou si akutně vědomi významu tisíců pracovních míst v loděnicích v Govanu a Scotstonu (čtvrtích Glasgowa) pro výsledek skotského referenda o nezávislosti vyhlášeného na příští září. Tato místa jsou nyní chráněna projektem výstavby dvou letadlových lodí třídy Queen Elizabeth pro Royal Navy. Pokud by však některá z loděnic byla uzavřena, podkope to argumentaci, podle níž Skotsko přímo profituje z toho, že je součástí Velké Británie. Také by to oslabilo základnu průmyslových odborů a Labour Party v Glasgowě a posílilo postavení konkurenční Skotské národní strany.

    Kam zmizela neschopnost se soustředit?

    6. 11. 2013

    čas čtení < 1 minuta

    Stuart Jeffries v deníku Guardian poukazuje na vzrůstající a sílící zájem o rozsáhlé romány a dlouhé a komplikované televizní seriály. Zejména mladí lidé nyní čtou romány, které mají až 800 stran. Jeffries tento vzrůst zájmu o rozsáhlá a složitá díla připisuje záporné reakci na všeobecnou povrchnost dnešního světa, úsilí žít jinak než ve světě, v němž se všechno dá vyjádřit 140 písmeny. Právě proto sílí zájem o rozsáhlé knihy, dlouhé televizní seriály a rozsáhlé novinářské články. Dodejme, že i v Britských listech jsou nejčtenější rozsáhlé, autoritativní analýzy.

    Pozoruhodné je, že čtou dnes především mladí lidé, loni v USA za poslední rok přečetlo aspoň jednu knihu 88 procent mladých lidí ve věku 18-24 let, ale jen 68 procent lidí nad 64 let.

    Podrobnosti v angličtině ZDE

    Jsme kapitalistická země, bohužel

    6. 11. 2013 / Miloslav Ransdorf

    čas čtení 5 minut

    To jsem neřekl já, ale Andrej Babiš. V televizi, takže si to snad lze v archivu ověřit. Přemýšlel jsem, co tím chtěl básník říci. Tedy ne básník, ale podnikatel a politik Andrej Babiš. Nostalgii po socialismu u úspěšného miliardáře a zakladatele hnutí ANO jsem předem vyloučil. Blábolení toho, co slina na jazyk přinese jsem vyloučil také. Babiš je racionální člověk s vysokou inteligencí, byť lehce jednosměrnou. To nemyslím vůbec pejorativně...

    Výbuchy před regionální úřadovnou komunistické strany v Číně

    6. 11. 2013

    čas čtení < 1 minuta

    Nejméně jedna osoba přišla o život a osm jich bylo zraněno v důsledku řady výbuchů u regionální úřadovny komunistické strany, k nimž došlo ve středu ráno v provincii Shanxi v městě Taiyuan. Podle státní čínské televize vybuchlo sedm bomb, umístěných v květinové výzdobě na ulici. Kovovým projektilem byla usmrcena babička, která vedla vnuka do školy.

    Čína je od minulého týdne ve stavu nejvyšší pohotovosti poté, co sportovní nákladní vozidlo vjelo na náměstí Nebeského míru v Pekingu do chodců, narazilo do mramorového mostu a vybuchlo. Při tom bylo usmrceno pět osob a zraněno 40. Úřady tento incident označily za "teroristický útok", který prý spáchalo "Východoturkestánské islámské hnutí".

    Podrobnosti v angličtině ZDE

    Kosovské volby přinesly násilí

    6. 11. 2013

    čas čtení 2 minuty

    Volby v Kosovu byly považovány za milník, protože poprvé od vyhlášení nezávislosti se jich směla účastnit také srbská menšina. Nicméně násilí zastínilo hlasování - a zdá se, že jen nemnozí chápou, proč.

    Masaryk přímou demokracii neodmítal

    6. 11. 2013

    čas čtení 7 minut

    Reakce na článek pana Křečka Švýcarsko, Masaryk a Okamura

    Původně jsem nechtěl na článek reagovat a nechat to na panu Okamurovi samotném, ať si to obhájí (pokud má vůbec zájem reagovat), nicméně podprahová informace článku pana Křečka je v podstatě vysoce negativní vůči klíčovému prvku přímé demokracie a domnívám se, že toto nelze nechat bez reakce, píše čtenář Jan Neuman.

    Syrská mírová konference bude odložena

    6. 11. 2013

    čas čtení 2 minuty

    Vyslanec OSN a Ligy arabských států v Sýrii Lachdar Brahímí prohlásil, že mírová konference, která se měla v listopadu konat v Ženevě, byla odložena, ale že se stále snaží dosáhnout jejího konání ještě před koncem roku. Přiznal nicméně, že nedokáže oznámit datum konání této diplomatické události.

    29137

    Koutek reklamní tuposti:

    Jako houska NA krámě

    6. 11. 2013 / Tomáš Koloc

    čas čtení 1 minuta

    Můj dnešní Koutek reklamní tuposti částečně souvisí s tím včerejším, který pojednával o názvu piva, o němž pohostinský podnik inzeroval, že je lze ochutnat "NA pivnici". Průmyslový básník (dnes se mu říká copywriter) pekařství Mr. Baker (= českého! řetězce s anglickým názvem, který má v ČR více než třicet poboček s mnou vyfoceným štítem), stejně jako majitel dané restaurace, ve škole nejspíš chyběl, když se probíraly předložky vážící se k 6. pádu. Jinak by věděl, že k dějům odehrávajícím se uvnitř těchto provozoven se v českém spisovném jazyce váže přeložka "v" a že pokud se něco "peče přímo NA prodejně", může se to z hlediska gramatického péct leda na její střeše.

    S předložkou NA v tomto případě pracuje jen hovorový jazyk a dialekty, díky čemuž vzniklo například přísloví, že je něco "jako houska na krámě". Jeho smyslem je, že je někde něco úplně běžné a automatické -- jako je například v českém prostředí běžné udělat chybu přímo v mottu své vlastní firmy.

    Evropská komise pohrozila Německu disciplinárním řízením

    6. 11. 2013

    čas čtení 2 minuty

    Evropská komise varovala Německo, že může čelit disciplinární akci, pokud bude dál realizovat rekordní obchodní přebytky ve vztazích k ostatním zemím Unie. Připojila se tak ke kritice formulované v nedávné době ministerstvem financí Spojených států amerických. Podle ní Německo dělá málo proto, aby pomohlo evropským zemím vybřednout z ekonomické krize, píše v listě The Telegraph Ambrose Evans-Pritchard.

    "Budeme o této otázce diskutovat příští týden," říká ekonomický šéf EU Olli Rehn po zveřejnění podzimní zprávy Komise. Text tvrdí, že nynější německý přebytek na běžném účtu zůstane ještě v polovině dekády vysoko nad tolerovatelnou úrovní.

    Lhát se nemá

    6. 11. 2013 / Přemysl Janýr

    čas čtení 11 minut

    Více než jiné okolnosti mne na výroku zaujaly jeho referenční etická autorita a fakultativnost. Vzpomněl jsem si, jak nám před mnoha lety, ještě za hluboké normalizace, náš syn v příslušném věku pěti, šesti let poprvé vědomě zalhal. Prozradili jsme mu tenkrát důležitou věc: Ale když budeš lhát, tak už nikdy nebudeme vědět, jestli to co říkáš je pravda, nebo ne. Nikdy tomu už nebudeme moci věřit. Výchovných problémů následovalo ještě dost, ale lhaní mezi ně nepatřilo. Zpětně si říkám, že měl velké štěstí, že se to dozvěděl včas.

    Bylo by pošetilé chtít současný konflikt uvnitř ČSSD redukovat na nedostatečnou sociální informovanost jeho proponentů. Půdorys problému je obecně systémový, avšak zasazený do specificky českých vzorců, v nichž obsedantní potřeba moci tvoří jen jednu, i když nezanedbatelnou část. Pokusme se ukázat si na nich jejich kontraproduktivnost.

    Otevřený dopis prezidentu Zemanovi

    4. 11. 2013 / Jiří Jírovec

    čas čtení 4 minuty

    Vážený pane presidente,

    právě jsem přečetl dopis jistého Kroupy z paneláku, který horlivě citují media. Má prý svou rodnou zem rád, ale nyní se za ní stydí,

    "protože její hlavou je ve vaší osobě člověk, který není ani maličko hoden toho, aby si ho lid vážil".

    Rodná země samozřejmě nemůže za to, že jste byl presidentem zvolen a nemá nic společného s tím, že v české kotlině na Vás byla zahájena lovecká sezóna.

    OECD: ČR je co do kvality života na 22. místě

    5. 11. 2013

    čas čtení 1 minuta

    V žebříčku kvality života čtyřiatřiceti členských zemí OECD se Česká republika umístila na 22. místě, a to za většinou západoevropských zemí, ale před mj. Itálií, Izraelem, Polskem, Portugalskem, Maďarskem, Řeckem, Estonskem a Ruskou federací.

    Nejlépe je na tom Česká republika v kategorii osobní bezpečnosti a vzdělávání, relativně špatně v oblasti příjmů, bydlení, v oblasti rovnováhy mezi prací a volným časem, v oblasti života občanů jako komunita, v občanské angažovanosti a ve zdraví.

    V ČR je podle zjištění OECD podstatný rozdíl v příjmech různých skupin obyvatelstva. Nejbohatších 20 procent obyvatel vydělává čtyřikrát více než nejchudších 20 procent obyvatel. 66 procent obyvatel ČR ve věku od 15 do 64 let má placené zaměstnání. Placené zaměstnání má 74 procent mužů a jen 57 procent žen. Průměrná délka života v ČR je téměř 78 let, je to o dva roky méně než je průměr OECD. Průměrná délka života žen je 81 let, mužů 75 let.

    75 procent českých občanů uvádí, že během průměrného dne mají víc pozitivních než negativních zážitků. Je to nižší procento než průměr v OECD, který je 80 procent.

    Podrobnosti v angličtině ZDE

    Hodnotné dílo ČT ukázalo nahého "Beneše"

    5. 11. 2013 / Michal Z. Čenko

    čas čtení 2 minuty

    Diváci, kteří v neděli dne 3. 11. 2013 sledovali večer od 20.00 hod. na ČT 1 historické etudy České století (Den po Mnichovu), si přišli za své těžce zaplacené televizní poplatky na své. Nikomu se totiž jen tak nepoštěstí vidět bývalého prezidenta Československa E. Beneše sakumprásk, tak jak jej pánbůh stvořil, nahého.

    Beneš jako inspirace povolebních úvah

    5. 11. 2013 / Miloslav Ransdorf

    čas čtení 14 minut

    Letošní volební kampaň i povolební vyjednávání je nekonečný seriál trapnosti. Absence myšlenek, ubohá úroveň diskusí, schopnost snížit se i k nejhorším vulgaritám a faulům, to vše odrazuje lidi od politického života. Politika, která by měla mít ráz prakticky aplikované vědy se mění v pouhou korupční špínu. Je zajímavé si ukázat, že Edvard Beneš to vše už byl schopen pranýřovat dávno v minulosti. A jeho výklady jsou vysoce časové.

    Britské listy v Jihlavě 6

    Normalization/Kauza Cervanová

    4. 11. 2013 / Sam Graeme Beaton

    čas čtení 6 minut

    Filmu Roberta Kirchhoffa Kauza Cervanová (anglicky Normalization) se právem dostalo v kategorii "Mezi moři: nejlepší středo a východoevropský dokumentární film" na letošním jihlavském festivalu zvláštní ocenění. Vyjádření poroty velmi pochválilo Kirchoffův film, na němž autor pracoval osm let:

    Britské listy in Jihlava 6:

    Normalization/Kauza Cervanová

    5. 11. 2013 / Sam Graeme Beaton

    čas čtení 5 minut

    Robert Kirchhoff's Kauza Cervanová (in English released as Normalization) deservedly won a special mention in the Between the Seas: Best Central and East European Documentary Film category at this year's festival. The jury's statement was very complimentary of Kirchhoff's work, which has taken eight years to appear on screen:

    More Thoughts from Jihlava

    5. 11. 2013 / Sam Graeme Beaton

    čas čtení 4 minuty

    Now that the Jihlava International Documentary Film Festival has finished for another year, it's worth looking at the festival itself, both in terms of praise and some suggestions on how to move forward.

    O hloupém lidu a zlých médiích

    5. 11. 2013 / Karel Dolejší

    čas čtení 7 minut

    "Machiavelli tvrdí, že panovníci jsou stejně vrtošiví a nestálí jako dav, zatímco lid v zemi zvyklé dodržovat zákony není ani podlézavým služebníkem, ani svévolným tyranem. Individuální panovník má sklony k bezuzdnému zneužívání moci, když ho neomezují zákony obce. Naproti tomu lid, který takové zákony a práva i svobody s nimi spojené zná a zachovává, je zdrojem a nejlepší zárukou politické stability, a proto jeho hlasu musí i panovník naslouchat jako hlasu božímu", napsal před volbami Jiří Přibáň v eseji Vstanou noví vůdcové?. To je samozřejmě mnohem uváženější přístup než vychvalovat lid do nebe, pokud právě zastává názory, které se mi líbí, a zatracovat až do samotných pekel "iracionální dav", jakmile se od mých názorů odchýlí. Že posledně zmíněná alotria často páchají politici, na tom ovšem není nic k divení, když však pozorujeme tytéž oportunistické přemety ze dne na den také u intelektuálů, je to opravdu na pováženou. A obvykle celá věc ještě skončí tvrzením, že za všechno mohou jaro, léto, podzim, zima a média, jež prý nemoudrý lid úplně zblbla.

    Jenže za co všechno média vlastně mohou a za co už nemohou?

    Když spasitel, tak stádotvorný

    5. 11. 2013 / Lubomír Brožek

    čas čtení 4 minuty

    Vlk, který kandiduje na pastýře ovcí, začíná častokrát svůj volební projev prostým: Mám vás rád...

    Jacob van Blom

    Kdo si nechce hubu spálit, musí mlčet nebo chválit.

    Karel Havlíček Borovský

    Poslední události kolem odvolání neodvolání předsedy Bohuslava Sobotky by mohly za normálních okolností vyšumět jako každá bouře ve sklenici stranické vody, kdyby se toho nechytla média. S vervou vpravdě nečekanou proměnila jednu stranickou rozepři v bouři rozměrů takřka apokalyptických, jež rozmetala poněkud chaoticky navigovanou vlajkovou loď české kvazilevice doslova napadrť. Ani piráti z Karibiku by nezvládli takový masakr jako náš slavný mainstream.

    Z celé té parády s oranžovým plachtovým zbyl jenom záchranný člun na vlnách podivna, v němž se zdecimovaná posádka, v čele s přeživším kapitánem, vášnivě dohaduje, jak naložit se vzbouřenci, na jejichž bídné životy by vsadil věru sotvakdo. Vše nasvědčuje tomu, že pokud neskončí přímo ve vlnách plných krvelačných žraloků, budou (po zbavení imunity) vysazeni někde na pustém ostrově, kde (kromě hadů) není vůbec nic. Dokonce ani poslanecké náhrady.

    Evropská unie se chystá podepsat mezinárodní obchodní smlouvu, která dá globálním podnikům neomezená práva nad vládami

    5. 11. 2013

    čas čtení 2 minuty

    Účelem Transatlantického obchodního a investičního partnerství je odstranit regulační rozdíly mezi Spojenými státy a evropskými zeměmi. Umožní to velkým mezinárodním firmám porazit u soudů vlády, které se pokusí před nimi ochraňovat práva svých občanů, varuje v deníku Guardian George Monbiot. Umožní tajnému panelu podnikatelských právníků vynutit si rozhodnutí proti vůli parlamentů a zničit právní ochranu občanů v jednotlivých evropských zemích. Evropské vlády však proti tomuto nebezpečí nedělají nic.

    Jaké ponaučení si ČSSD (ne)vezme

    4. 11. 2013 / Marek Řezanka

    čas čtení 11 minut

    V posledních dnech jsme mohli nabýt dojmu, že nejzávažnějším problémem ČSSD jsou Michal Hašek a jeho stoupenci. Vyrojily se nám hned romány o zradě, o dýce v zádech, div jsme se nedostali k biblickému příběhu o Kainovi a Ábelovi. Holt si potrpíme na to, že Václav byl světec, zatímco Boleslav krvežíznivý barbar. Že by jeden mohl být za osmnáct a druhý bez dvou za dvacet, se nepřipouští.

    PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

    Hospodaření OSBL za srpen 2013

    15. 9. 2013

    čas čtení 2 minuty

    V srpnu 2013 přispělo finančně na Britské listy 242 osob bankovním příkazem celkovou částkou 69 619,45 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v červnu 2013 částkou 1144,60 Kč.

    Zůstatek byl koncem srpna 2013 412 732,19 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

    Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

    Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

    Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

    38305