Koutek reklamní tuposti:

Pivo, lechtající svým názvem

5. 11. 2013 / Tomáš Koloc

čas čtení 2 minuty

Na existenci piva Konrád jsem přišel tak, že jsem poblíž hospody, u tabule, kterou přikládám, potkal dva mladíky, z nichž jeden říkal obdivně: "Ty vole, Konrád. Tak to sem ještě neslyšel. To musíme zkusit." Podíval jsem se také, a užasl jsem nad názvem piva ochutnávaného zde "NA pivnici".

Na stránkách pivovaru ve Vratislavicích nad Nisou www.pivo-konrad.cz (hojně ozdobených pravopisnými chybami) se u roku 1998 píše: "Problém byl také s názvem piva. Práva na původní název Vratislav zůstala Pražským pivovarů (m chybí -- pozn. aut.), a tak se musel hledat nový název. V učebnicích dějepisu se píše, že po králi Vratislavovi v českých zemích vládl jeho bratr Konrad. Oba to byli češi, Přemyslovci (malé č ve výrazech "české země" a "češi" ponechal v souladu s originálem aut.). Navíc název Konrad je čitelný téměř ve všech jazycích. Bylo rozhodnuto. Nové pivo ponese název Konrad."

Později byl podle piva nazván i celý pivovar. Na tom všem by nic nebylo, kdyby...

...málo známý kníže Konrad I. Brněnský neměl za celý život s Vratislavicemi nic společného a kdyby Češi (především zásluhou populárního recesistického filmu "Jára Cimrman ležící spící" z roku 1983) neznali jméno Konrad prakticky jen díky osobě Konrada Henleina, předválečného předsedy nacionalistické a rasistické strany SdP (partnerské strany německé NSDAP) a pozdějšího říšského místodržícího župy Sudety -- který se v roce 1898 narodil právě v malém šestitisícovém městečku Vratislavice nad Nisou.

Můžeme přemítat o náhodě -- anebo o vlně atraktivity historie vysídlených krajů s německou historií, která je ve Východní Evropě patrná už od pádu komunismu (což se projevilo i v názvech piv; například Měšťanský pivovar Strakonice začal v roce 2008 vařit polotmavé pivo Klostermann, pojmenované po dvojjazyčném německy i česky píšícím původně rakouském spisovateli Karlu Klostermannovi. V Dlouhé Stropnici, kde se narodil demokratický představitel českých Němců Wenzel Jaksch, bohužel žádný pivovar neleží...).

Pivovarnickou Mekku Mnichov (na rozdíl od s Vratislavicemi nesouvisejícího Konráda Brněnského) ve 12. století založil bavorsko-saský vévoda Heinrich der Löwe. Obávám se ale, že Mnichovští by jeho jménem pivo nepojmenovávali. Ve standardní demokracii SRN by doplatil na to, že v jím založeném městě se v roce 1900 narodil druhý muž Třetí říše, Hitlerův ministr vnitra Heinrich Himmler...

0
Vytisknout
9918

Diskuse

Obsah vydání | 5. 11. 2013