CNN: Jaderná hrozba daleko větší než Írán

12. 12. 2013

čas čtení 3 minuty

Politikové se zaměřují na dohodu s Íránem o zabránění vývoje jedné jaderné zbraně a přitom ignoruje daleko větší nebezpečí, tisíce takových zbraní už existuje, říká Ira Helfand, co-prezident of IPPNW (International Physicians for the Prevention of Nuclear War - Mezinárodní organizace lékařů pro zabránění jaderné války -- Nobelova cena za mír 1985) a bývalý prezident americké pobočky této organizace PSR (Physicians for Social Responsibility -- Medici pro sociální odpovědnost).

Upozorňuje na nebezpečí, které tvoří více než 17.000 jaderných hlavic rozmístěných různě ve světě. Říká, že i jen konflikt mezi Pakistánem a Indií s jejími 100 atomovkami velikosti, jako byla použita na Hirošimu, což je jen asi 0,5% světového arzenálu, by ohrozilo na životě a zdraví 2 miliardy lidí. V lokálním dosahu by byly zničeny životy 20 milionů lidí během týdne účinky výbuchu, ohnivých bouří a následného záření.

Ale globální následky by byly daleko horší. Ohnivé bouře by vyvinuly 5 milionů tun sazí, které by se dostaly do atmosféry a tak by blokovaly sluneční záření, což by způsobilo ostrý pokles světové výroby potravin. Jen v USA by to snížilo o 12% sklizeň kukuřice, v Číně o 15% sklizně rýže a 31% pšenice po celé desetiletí.

Následující globální hladomor by ohrozil život 800 milionů lidí v rozvojových zemí, kde už dnes se stejně hladoví. A 380 milionů v zemích závislých na dovoz potravin. A k tomu je nutno přičíst další pokles výroby potravin u 1,3 miliardy lidí v Číně, což by mohlo způsobit ekonomický a sociální chaos minimálně na desetiletí. V zemi, která je největší na světě, jejíž ekonomie je druhá nejsilnější a nejvíce dynamická. A tato země má nejsilnější jaderný arzenál.

Srovnatelná válka kdekoliv jinde na světě by přinesla stejnou globální pohromu. Pro srovnání: každá US ponorka třídy Trident nese 96 jaderných hlavic, a každá tato hlavice je 10 -- 30krát účinnější než ty zbraně z Jižní Asie. To znamená, že jediná tato ponorka může způsobit mnohanásobnější pohromu.

Spojené státy mají 14 těchto ponorek, plus pozemní základny a letky strategických bombardérů. Ruský arzenál má podobnou smrtící kapacitu. Dvě desetiletí po studené válce jsou jaderné zbraně stále nástrojem moderní hrozby a stojí lidstvo stovky miliard dolarů.

Pod vedením Mezinárodního červeného kříže vydalo roku 2012 17 států výzvu na úplné zrušení jaderných zbraní. Výzva, kterou do tohoto podzimu podepsalo http://www.safpi.org/news/article/2013/joint-statement-humanitarian-consequences-nuclear-weapons 125 zemí (Česká republika ne) byla předložena na říjnovém Valném shromáždění OSN. Většina těchto zemí se zúčastnila minulého roku mezinárodní konference v Oslo, bohužel bez přítomnosti USA, UK, Francie, Ruska a Číny. Důležitým pokračováním tohoto úsilí bude mezinárodní konference v Mexiku v únoru 2014. Amerika by měla přimět k účasti ostatní jaderné mocnosti a zasadit se o zrušení nukleárních zbraní. Zdroj: ZDE

0
Vytisknout
12762

Diskuse

Obsah vydání | 13. 12. 2013