Češi, bandité východní Evropy?

3. 1. 2014 / Daniel Strož

čas čtení 3 minuty

Teprve až třetí den poté, co bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann vyhlásil "zesílený boj bandám z východní Evropy" (německy publikováno v Die Welt, 1. 1. 2014) dostalo se o tom českým občanům ve zpravodajském televizním pořadu na ČT 24 poněkud obsáhlejší, ačkoli ne zcela korektní zprávy. Předcházející drobné a zastrčené noticky v českém tisku byly totiž zřejmě záměrně rovnou "propasírované" tak, aby domácí obyvatelstvo příliš nešokovaly. Anebo nepohněvaly?

Bavorům a potažmo berlínské vládě SRN došla už trpělivost s Čechy a Poláky, z jejichž území se prý do Německa valí masová kriminalita, spočívající ve vykrádání bytů a domů, zcizování aut, anebo ve stále se stupňujícím pašování osob, zbraní a v neposlední řadě i drog. Ministru Herrmannovi proto připadá, že by se z jeho pohledu nevydařená unijní dohoda o volném pohybu obyvatel (tzv. Schengen) měla pro ČR a Polsko přinejmenším omezit, když už ji kvůli odmítavému postoji EU není možno anulovat.

Protože jsem se situací na česko-bavorských hranicích dobře obeznámen -- překračuji je oběma směry téměř každý druhý týden -- nemohu tuto dlouhodobou problematiku, nepřispívající bohužel k vzájemným dobrým vztahům, přehlížet. Před lety, tehdy ještě jako poslanec Evropského parlamentu jsem dokonce proti začínajícím bavorským kontrolám v EP vystupoval a napsal na toto téma i několik článků (viz kupř. "Problémy českých občanů na hranicích s Německem, anebo pro nás neplatí Schengen?", BL 24. 2. 2010), ale mezitím mne osobní zkušenost přiměla změnit názor.

Od letoška se tedy "buzerace" našinců na zmiňovaných hranicích stane nejenom častější, ale i podstatně tvrdší. Podle toho, co mi bavorští policajti nedávno na můj dotaz sdělovali, jiné řešení prozatím v dohlednu není. Titíž mě pak zároveň varovali, abych si dával pozor už před Rozvadovem, kde na parkovišti u Mc Donald's připevňují jacísi mafiáni na podvozky aut balíčky s drogami a člověk se tak může stát jejich pašerákem nevědomky. Ale ani tyto případy, jak mi bylo řečeno, nejsou pardonovány.

Ještě trapněji mi bylo před časem v jedné malé vesničce za hranicemi, ve které se občas stavívám u vynikajícího uzenáře na občerstvení. Místní lidé, jichž bylo v obchodě kolem desítky, mi skoro unisono začali svěřovat svá trápení. S Čechy prý to už takhle dál nejde, kradou, na co přijdou, v létě sekačky, dětské hračky a na zahradě snad dokonce i sušící se prádlo ze šňůry. Zbudovali tam za tím účelem vlastní domobranu a po svých politicích důrazně žádají, aby je těchto zlodějských nájezdů zbavili. V Řeznu, kam Češi často jezdí za nákupy, v obchodních domech přijali ostrahu, proškolenou speciálně na českou klientelu.

Bavorský ministr vnitra reaguje tudíž na výslovná přání svých občanů, o tom nemůže být pochyb. Ke svým nynějším krokům je donucen také proto, že česká strana se staví k problému zády. Příslušné české orgány kriminalitu očividně nezvládají, natož pak tu, kterou obyvatelé ČR páchají za hranicemi. A vrcholným českým politikům je -- jak vidno -- všechno jedno, dávají přednost nekonečným hádanicím o posty. Nevadí jim upadající pověst republiky, nezáleží jim na občanech, na které, když do ciziny vyjedou, bývá čím dál častěji pohlíženo jako na nežádoucí elementy. Až sem jsme to pětadvacet let po převratu dotáhli!

0
Vytisknout
31411

Diskuse

Obsah vydání | 7. 1. 2014