Lidovci a fraška s lustracemi

9. 1. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Tato nová, téměř vládní, koalice je plná různých překvapení. Třeba případ údajné spolupráce šéfa ANO s StB. Slovenský Ústav paměti národa má dokumenty, které prý dosvědčují, že Andrej Babiš byl spolupracovník StB. Babiš proto žaloval Ústav paměti národa, a tak na Slovensku kvůli tomu probíhá soudní proces. Nejprve se zdálo, že dokud ho soud neočistí, což není jisté, tak nemůže získat negativní lustrační osvědčení a usednout ve vládě. Dokonce to bylo i stanovisko prezidenta.

Pak se začalo spekulovat o tom, že by mohl být i bez negativního lustračního osvědčení aspoň ministrem bez portfeje. Nakonec prý podle nového zákona o státní službě by ministři nemuseli mít negativní lustrační osvědčení a prezident byl ochoten Babiše jmenovat, nyní už jako ministra financí, pokud by nový zákon o státní službě prošel prvním čtením ve Sněmovně (ponechejme teď stranou, že návrh zákona, který je nyní ve Sněmovně a který má projít prvním čtením kvůli prezidentovi, je podle premiéra Rusnoka protiústavní).

Jak bude vypadat nový zákon o státní službě, který je už víc než 10 let schválený parlamentem, ale stále odkládán (politikům napříč stranami se zjevně nehodí), nikdo neví. Diskuse se začíná de facto vést až nyní pod tlakem případu šéfa ANO (a méně pod tlakem Bruselu). Do této diskuse nejnověji a velmi překvapivě vzhledem k celému předchozímu vývoji "řešení" Babišova lustračního neosvědčení přispěli lidovci těmito slovy svého prvního místopředsedy:

"Už před Vánoci jsem řekl, aby se v rámci zákona v principu objevilo, aby ministři, případně náměstci byli lidé, kteří aktivně nespolupracovali s StB. To bychom chtěli, aby se promítlo do zákona o státní službě," uvedl první místopředseda KDU-ČSL.

Jurečka neřekl, jak by takové ustanovení mělo vypadat. Pouze poznamenal, že nejde o lustrační osvědčení, ale o to, že daná osoba nebyla aktivním spolupracovníkem. Podle něj existují případy, a prý jich několik sám zná, že spousta lidí byla evidována neoprávněně, aniž by o tom věděli. "Je třeba odlišit ty, kteří aktivně spolupracovali, a ty, kteří to nevěděli," uvedl lidovecký místopředseda bez bližšího vysvětlení.

Podle Věry Jourové z ANO, cituji stále tentýž zdroj, ale "tato podmínka nikdy nezazněla". Ostatně je dost divné nějak zjišťovat, kdo byl nebo nebyl spolupracovník StB za účelem ověření, zda může zastávat funkci ministra, a přitom to nenazývat lustrace. Podle Václava Žáka se navíc dnes platný lustrační zákon na ministry nevztahuje, takže lidovci chtějí lustrace vlastně přitvrdit a zároveň čile sestavují vládu v níž člověk, který se může ukázat po rozsudku soudu na Slovensku jako spolupracovník StB, má být místopředsedou a ministrem financí. Ale i kdyby byl Babiš soudem očištěn, jeho kariéra před rokem 1989 je těžko slučitelná s tím, jak lidovci minulý režim kritizují a jak se distancují komunistů:

"Na VŠE se věnoval práci v mezinárodní organizaci studentů AIESEC a stal se jejím prezidentem. Vysokou školu ukončil s červeným diplomem a 1. listopadu 1978 nastoupil do státního PZO Chemapol Bratislava. V témže roce 1978 se stal kandidátem KSČ, za jejíhož člena byl přijat o dva roky později, tedy v roce 1980.

Na podzim 1985 byl vyslán jako delegát PZO Petrimex do Maroka, kde zastupoval také dalších 15 podniků zahraničního obchodu, např. Lignu či Motokov. V Maroku pobýval i v době sametové revoluce."

ZDE

Další zdroje:

Slováci věří ve spolupráci Babiše s StB. Dokumenty jsou věrohodné, tvrdí ZDE

Lustrace pro Babiše? Zeman cílí na slabou vládu ZDE

Jak obejít lustrační zákon? Sednout si na post vicepremiéra či ministra bez portfeje ZDE

Zeman: Babiš bude ministrem, pokud služební zákon projde prvním čtením ZDE

Václav Žák: Lustrační pokrytectví ZDE

0
Vytisknout
11813

Diskuse

Obsah vydání | 10. 1. 2014