Kulturní diplomacie prostřednictvím vysokého školství - pro české politiky věc neznámá?

27. 1. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Vyšetřili jsme přes 5 tisíc osob z téměř 60 zemí světa, což je obrovská databáze potenciálních přátel Československa. V mnohém nám při naší práci v Laosu, Jemenu, na Kubě pomohli právě absolventi univerzit v Čechách a na Slovensku (i když Laosan -- absolvent VŠCT v Praze -- prodával na trhu hodinky). Když jsem se později, "po sametu", zeptal odpovědné osoby, kde je databáze studentů, odpověděl, že to nikdo neví!

Zdroj: ZDE

Z článku Michala Gibody vyplývají šokující skutečnosti. Na rozdíl od chytřejších zemí, zdá se, nemají v ČR ani politikové, ani studenti ponětí, jak obrovský ekonomický, politický i kulturní význam pro prospěch země má přítomnost zahraničních studentů na českých univerzitách. Jde o proces kulturní, tzv. "měkké" diplomacie, v níž jsou obrovskými experty především Britové.

Věc je zcela jednoduchá: pokud jako mladý člověk z libovolné země vystudujete vysokou školu v jiné zemi, po celý ostatní svůj život zůstanete stoupencem a příznivcem země, v níž jste vystudovali. Velká Británie má takto strategicky rozmístěné desetitisíce, možná statisíce absolventů svých vysokých škol v nejrůznějších zemích světa. Tito lidé zůstávají po celý svůj život anglofily, příznivci Velké Británie, jejími stoupenci a sympatizanty a země z toho má obrovský prospěch. Absolvent britské univerzity, který se za pár let po absolutoriu stane ve své zemi manažerem podniku či poslancem či politikem, dává při své práci přirozeně přednost stykům se zemí, v níž vystupoval, a poskytuje jí mj. i podnikatelské kontrakty.

Velmi dobře tohle znají i v Německu, a proto poskytují velmi zvýhodněné podmínky všem zahraničním studentům, kteří jsou ochotni studovat v Německu na vysokých školách v němčině. Vědí, jak obrovský prospěch pro zemi z toho plyne.

Psali jsme mnohokrát zde v Britských listech, že Česká republika má vynikající možnost "přiživit se" na vysoce efektivním procesu kulturní diplomacie v Británii tím, že by aspoň na jediné britské univerzitě (jako je třeba univerzita v Glasgow, kde studují studenti ze 150 zemí světa!) financemi zajistila dlouhodobě funkční a prosperující centrum českých studií a vytvářela tak kohortu mezinárodních odborníků na české záležitosti a sympatizantů s Českou republikou, jaké země bude jistě brzo v destabilizující se světové situaci potřebovat.

Je poněkud šokující, že v ČR zjevně nikdo věc kulturní diplomacie neprosazuje a žádní politikové nemají v této věci žádnou strategii...

0
Vytisknout
7547

Diskuse

Obsah vydání | 30. 1. 2014