Ruská agentura pro vojenský výzkum má za cíl předstihnout DARPA

28. 1. 2014

čas čtení 1 minuta

Ruská státní agentura pro vývoj obranných technologií, Fond pro perspektivní výzkum (Фонд перспективных исследований, Advanced Research Foundation, ARF) si údajně stanovila za cíl předstihnout svůj americký protějšek, DARPA. DARPA iniciovala např. vznik navigačního systému GPS nebo technologií stealth a vyvíjí budoucí generace výzbroje.

ARF oznámila, že pracuje na projektu vojáka budoucnosti, bojových robotech a pancířích (exoskeleton), které nahradí stávající zastaralé bojové vybavení a bezpilotní letouny.

20. ledna Vladimir Putin navštívil průmyslové město Tula, aby předsedal jednání ARF o budoucnosti vysoce přesné výzbroje.

Oživení v ruském vojenském průmyslu nemůže překvapit. V roce 2014 sem směřovaly státní investice ve výši 45 miliard dolarů, rok před tím to bylo 42 miliard. Objednávky výzbroje vzrostly o třetinu.

Během Putinovy návštěvy ARF nezveřejnila žádný ze svých perspektivních projektů, ale oznámila, že vyvíjí asi tucet nových projektů vybraných z tisíců návrhů, jež obdržela od veřejnosti i korporací.

Šéf výzkumu ARF označil za jednu z priorit začlenění vyspělé medicínské technologie do bojového vybavení, což by mohl být potenciální průlom v technologiích zachraňujících život. Dalším cílem plánovaným na rok 2020 je start orbitálního kosmického letounu z paluby těžkého dopravního letounu An-225 Mrija.

Putin zdůraznil, že projekty mají být ambiciózní, ale realistické, nikoliv "hrady z písku". Očekává od agentury mj., že pomůže řešit problém nedostatečné rekrutace.

Podle státních médií obdrží letos ARF ze státní pokladny 3,3 miliardy rublů (100 milionů dolarů), téměř o polovinu více, než v loňském roce.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8665

Diskuse

Obsah vydání | 29. 1. 2014