Upadající americká infrastruktura:

Newyorské vodovodní nádrže obsahují nebezpečnou bakterii, svědci hovoří o holubích výkalech

28. 1. 2014

čas čtení 2 minuty

Nádrže na pitnou vodu na střechách jsou jedním ze symbolů New Yorku. Jakkoliv mohou být považovány za relikt, miliony obyvatel získávají každý den pitnou vodu právě z nich.

Avšak uvnitř těchto venkovsky vypadajících zařízení se často nachází tlustá vrstva bahna. Mnoho z nich nebylo léta vyčištěno ani neprošlo kontrolou. A předpisy jsou málokdy vynucovány, zjistilo šetření redakce listu The New York Times.

Dokonce i některé z těch, co jsou pravidelně udržovány, obsahují baktérii E. coli, kterou úřady používají k předvídání přítomnosti virů, baktérií a parazitů způsobujících choroby. Zmíněná baktérie se nachází v savčích a ptačích výkalech a její likvidace podle předpisů vyžaduje převařování vody.

NYT odebral vzorky z vodáren na dvanácti budovách v Manhattanu, Queensu a Brooklynu. V pěti z nich nalezl E. coli, v těchto pěti a dalších třech pak koliformní baktérie. Vzorky pocházejí ze dna nádrží, které se nachází pod ústím sací trubky, ale podle expertů cirkulace vody v nádrži znamená, že hrozba kontaminace není vyloučena.

V New Yorku je podle oficiálních záznamů asi 12 - 17 000 vodáren na střechách. Téměř 60% majitelů budov přitom podle výzkumu městských úřadů nedodržuje vyhlášky ohledně veřejné hygieny.

Experti konstatují, že zjištěná kontaminace indikuje vnikání živočichů do těchto nádrží, téměř jistě ptáků a možná rovněž veverek. Úřady zjistily 311 případů vypuknutí nemocí spojených s vodárnami.

Majitelé nemusejí městu předkládat důkazy o čištění a inspekcích nádrží, jako je tomu v případě výtahů a boilerů. Donedávna nemuseli předkládat doklady ani nájemníkům.

Už v roce 1995 dělníci ve středostavovské čtvrti Stuyvesant Town-Peter Cooper Village hovořili o tom, že se v nádržích na pitnou vodu v létě koupají a plave v nich holubí trus.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8372

Diskuse

Obsah vydání | 29. 1. 2014