BRITÁNIE:

Liberální demokraté ve vládě se postavili proti dalším škrtům

28. 1. 2014

čas čtení 2 minuty

Vince Cable, liberálně-demokratický ministr pro podnikání (liberální demokraté jsou menším koaličním partnerem ve vládě britských konzervativců a dosud byli obviňováni, že se za ministerské funkce nechají konzervativci jen vléci tam, kam směřuje Konzervativní strana podle svého ideologického mustru) v pondělí večer rozzuřil své konzervativní vládní kolegy tím, že varoval, že Británie zažívá "nesprávné" hospodářské oživení a dodal, že jeho strana nepodpoří další kolo rozsáhlých vládních škrtů, ve výši dalších až 30 miliard liber, které chce prosazovat konzervativní ministr financí George Osborne po volbách v roce 2015.

Cable varoval, že Británie má velmi slabý vývoz a že podniky hromadí peníze. To podle něho "není takové oživení, v jaké jsme doufali". Cable poukázal na to, že "bezpochyby vidí konzervativní ministři v koalici další škrty jako kamufláž pro svou ideologickou agendu prosazování 'malého státu'." Podle Cablea je něco jiného snižovat státní výdaje po dlouhém období jejich růstu, "jako jsme to udělali r. 2010", a něco úplně jiného dál škrtat v situaci, kdy zadluženost klesá a kdy se škrtalo ve vládních výdajích už déle než půl desetiletí."

Cable poukázal na to, v Británii nyní skutečně vzniká hospodářské oživení (britská ekonomika vzrostla za poslední čtvrtletí r. 2013 o 0,8 procent, což je za dlouhou dobu opravdu hodně, ovšem velké oživení vzniká jen v důsledku ekonomické činnosti malých počítačových firem v Londýně a v jihovýchodní Anglii, po celé ostatní Británii se neděje nic) a otázkou je, "jak ho proměnit v dlouhodobé, vyvážené ozdravení ekonomiky bez opakování chyb minulosti. Nemůžeme riskovat další finanční bublinu spojenou s obchodem s nemovitostmi, jaká ekonomiku vážně poškodila r. 2008."

Cable dodal, že je zklamáním, že pětadvacetiprocentní devalvace britské libry nepřispěla k zvýšení britského vývozu a že svým příslibem uspořádat referendum o tom, zda odejít z Evropské unie, vážně britští konzervativci znepokojili firmy a podnikatelé, kteří závisejí na jednotném evropském trhu. Cable také varoval, že třetinu hypoték mají domácnosti, které si vypůjčily čtyřikrát více peněz, než je jejich příjem. "Americká hypotéční krize a její britský ekvivalent byly způsobeny povzbuzováním občanů, aby si v masové míře brali hypotéky, které nemohli splatit, a víme, kam to vedlo. Nesmí se to stát znovu."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7339

Diskuse

Obsah vydání | 29. 1. 2014