Rusko odsoudilo ukrajinské "teroristy" a Západ za svržení Janukovyče

25. 2. 2014

čas čtení 3 minuty

Moskva si stěžuje, že nová vláda porušuje práva etnických Rusů, a obviňuje Západ z jednostrané geopolitické kalkulace

Moskva v pondělí ostře odsoudila vzniklou situaci na Ukrajině, kritizovala údajnou diskriminaci menšiny etnických Rusů, obvinial Západ, že sponzoroval puč na Ukrajině, kterou ovládli "teroristé" a "extremisté" a střetla se s Washingtonem ohledně plánů na předčasné volby na Ukrajině v květnu.

"Rusko je extremně znepokojeno situací na Ukrajině," praví se v prohlášení ruského ministerstva zahraničí. Premiér Dmitrij Medveděv obvinil nynější úřady na Ukrajině a parlament z toho, že nemají legitimitu.

"Pokud považujete za vládu lidi se samopaly v černých maskách, kteří pobíhají po Kyjevě, tak pro nás bude pracovat s takovou vládou značně těžké," uvedl Medvěděv. "někteří naši zahraniční, západní partneři si myslí něco jiného a považují je za legitimní úřady. Nevím, jakou ústavu či jaké zákony četli, ale mně to připadá jako anomálie... Něco, co je v podstatě důsledkem vzpoury, se považuje za něco legitimního."

Ostře kritické výroky z Moskvy jsou v kolizi se západními pokusy přesvědčit Rusy ke spolupráci při složitém vytváření stabilní, inkluzivní vlády na Ukrajině a při vytváření mnohomiliardového záchranného plánu, jehož je zapotřebí pro stabilizaci ekonomiky, která se nachází ve volném pádu.

Noví prozatímní vládci na Ukrajině uvedli, že země potřebuje během nadcházejících dvou let 35 miliard dolarů. Moskva signalizovala, že zastaví svých 15 miliard dolarů levné půjčky, kterou nabídla Janukovyčovi v listopadu, když vyvolal povstání v Kyjevě tím, že se obrátil o pomoc k Rusku a odmítl spolupráci s EU.

Prohlášení ruského ministerstva zahraničí vyvolá znepokojení na Západě a v Kyjevě, že dojde k etnickým a náboženských konfliktům, v jejichž důsledku se Ukrajina rozpadne. Práva Rusů jsou podle tohoto prohlášení už porušována, protože ukrajinský parlament zrušil status ruštiny jako druhého oficiální jazyka.

"Parlament se zaštiťuje revoluční nutností a činí rozhodnutí a schvaluje zákony, jejichž cílem je potlačování lidských práv Rusů a dalších národních menšin. Dokonce byly vzneseny požadavky, aby byla ruština úplně zakázána," praví se v prohlášení.

Moskva se staví proti plánům na předčasné volby v květnu. Chtěla nejprve ústavní změny a referendum. To je v protikladu s postojem amerického ministerstva zahraničí, které podporuje květnové předčasné volby.

Páteční kolaps Janukovyčovy vlády se považuje za neúspěch Vladimíra Putina a prospěch z toho údajně mají Evropa a Západ. Jenže ukrajinská ekonomika je na pokraji bankrotu a Západ je nyní pod nátlakem, aby poskytl Ukrajině desítky miliard dolarů finanční pomoci.

Bylo jasné, že Západ bude trvat na programu tvrdých reforem od Mezinárodního měnového fondu. Avšak zdá se, že EU, USA a další mezinárodní aktéři jsou ochotni poskytnout Ukrajině ještě další peníze. Berlín hovořil o tom, že zorganizuje konferenci mezinárodních dárců ve snaze získat peníze z Japonska a z Číny a zdůrazňuje, že chce, aby se na pomoci podílelo i Rusko.

V pondělním ruském prohlášení se praví, že události na Ukrajině od víkendu "diskreditují iniciátory a jejich ručitele (EU), ohrožují občanský mír, sociální stabilitu a veřejnou bezpečnost. Jsme nuceni konstatovaat, že několik našich západních partnerů projevilo naprostý nezájem o osud Ukrajiny a jde jim jen o jednostranné geopolitické kalkulace. Neexistuje ani známka reálného zhodnocení kriminálních činů extremistů, včetně neonacistů a antisemitů."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
12356

Diskuse

Obsah vydání | 27. 2. 2014