Uganda zavedla drastický zákon kriminalizující homosexualitu

25. 2. 2014

čas čtení 2 minuty



Být homosexuálem je v Ugandě už dlouho trestným činem. Avšak ode dneška je homosexuální pohlavní styk trestán doživotním vězením. Lesbianismus je od nynějška také kriminalizován a trestným činem je i vědět, že je někdo homosexuál a neudat to na policii. Homosexuální aktivisté v Ugandě se nyní chtějí obrátit na soudy poté, co ugandský prezident Yoweri Museveni podepsal drakonický nový zákon proti homosexualitě a uvedl ho tak v platnost. Tvrdil, že chce prosadit nezávislost své země proti "západnímu sociálnímu imperialismu". Po celé Africe dochází nyní k agresivnímu vzrůstu homofobie.

Prezident Museveni se nepodrobil západnímu naléhání, aby drakonický zákon proti homosexuálům nepodepisoval, naopak ho podepsal při živém vysílání v televizi. Tvrdil, že homosexualita je naučeným zvykem, není to podle něho vrozená vlastnost. Protihomosexuální zákon byl přijat v jeho hluboce konzervativní zemi s velkým uspokojením. Homosexuálové nyní čelí doživotnímu vězení. Když víte o někom, že je to homosexuál a neudáte ho, je to také trestný čin.

Oproti původnímu návrhu zákona jde o mírné zlepšení. Kdyby byl původní zákon prezidentem Musevenim podepsán, homosexuálové by čelili trestu smrti.

"Radím přátelům ze Západu, aby se nám do této záležitosti nepletli, protože kdyby tomu tak bylo, o mnoho by přišli," prohlásil ugandský prezident. Někteří z těchto přátel však na protest proti schválení drakonického zákona začali okamžitě jednat -- Nizozemí zmrazilo dotace ve výši 9.6 milionů dolarů určené pro ugandský právní systém (sic!), Dánsko a Norsko hodlají pomoc ve výši 8.5 milionu dolarů (každá země zvlášť) původně určenou pro ugandskou vládu přesměrovat do soukromého sektoru a na konta lidskoprávních organizací, poznamenává Daniel Veselý a míní, že se Američané navzdory kritice nového zákona proti homosexuálům styků s Ugandou nevzdají, protože ji strategicky potřebují v boji s přívrženci al-Kájdy v Somálsku.

Homosexuálové už byli v Ugandě v nebezpečí i předtím. David Kato, poté, co jeho homosexualitu "odhalil" bulvární deník, byl ubit k smrti. Nový zákon poprvé nyní kriminalizuje i lesbičky.

Agresivní homofobie se v subsaharské Africe šíří. Nejnovější země, která zakázala homosexualitu, je Nigérie. Prezident Gambie nedávno srovnal homosexuály s komáry. Spojené státy uvedly v pondělí večer, že po zavedení tohoto drastického zákona přehodnocují program ekonomické pomoci Ugandě. Británie, která poskytuje různým humanitárním organizacím v Ugandě 97 milionů liber, zdůrazňuje, že bude naléhat na vládu, aby uznávala lidská práva pro všechny.

0
Vytisknout
8552

Diskuse

Obsah vydání | 27. 2. 2014