V Krasnojarsku se formuje "pluk dobrovolníků" pro Krym

26. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

V Krasnojarsku (na řece Jenisej v západní části Sibiře) vzniká dobrovolnický pluk s oficiálním cílem bránit zájmy Rusů na Ukrajině. Oznámili to na tiskové konferenci místní pobočky nacionalistické "levicové" antisemitské a rasistické strany Rodina (Vlast). Sibiřané reagují na výzvu Ruské občiny Sevastopolu adresovanou ruskému vedení, aby chránilo ruské obyvatelstvo Sevastopolu a Krymu.

Na výzvu reagovalo zhruba třicet organizací, které jsou součástí mezinárodního hnutí "Slovanská antifašistická fronta". "Nemůžeme dopustit šíření fašismu ve slovanských zemích", sdělil listu Nězavisimaja gazeta předseda regionální pobočky strany Rodina Vjačeslav Alexandrov.

Strana Rodina v lednu 2005 spolu s komunisty iniciovala ve Státní dumě petici požadující zákaz působení židovských organizací v Ruské federaci. V listopadu 2005 byla straně zakázána účast ve volbách do moskevské Dumy kvůli stížnosti na rasistickou reklamu zaměřenou proti obyvatelům kavkazského původu.

Vznikající pluk je pojmenován po Alexandru Peresvětovi - pravoslavném mnichovi, který v bitvě na Kulikově poli (1380) svedl souboj s Tatarem Temirem-murzou. "Neradno zapomínat, že v roce 1941 jmenovitě sibiřské pluky zvrátily situaci v bitvě u Moskvy", říká Alexandrov.

"Znovuzrozená strana Rodina se v minulém roce prohlásila za "prezidentovu jednotku zvláštního určení"," připomíná politolog Dmitrij Zolotuchin. Ten se ovšem domnívá, že v Krasnojarsku snaha založit dobrovolnický pluk nenajde dostatečnou odezvu. Podle něj jde o iniciativu národovecké mládeže a penzionovaných důstojníků.

Podle ruské parlamentní opozice má nyní Rodina, která v minulosti kvůli agresívnímu nacionalismu zažila mnoho potíží, v podobných záležitostech rozvázané ruce a existuje vyšší zájem na oživení této nedávno ještě parlamentní strany.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
12547

Diskuse

Obsah vydání | 28. 2. 2014