Britská špionáž shromáždila miliony fotografií občanů, získaných prostřednictvím webkamer v jejich počítačích

27. 2. 2014

čas čtení < 1 minuta

Britská špionážní agentura GCHQ za pomoci americké NSA si stáhla z webkamer milionů soukromých počítačů fotografie jejich uživatelů, ačkoliv se ničím neprovinili.

Dokumenace GCHQ z let 2008-2010, kterou dal deníku Guardian k dispozici Edward Snowden, uvádí explicitně, že špehovací program s názvem Optic Nerve nashromáždil statické fotografie milionů uživatelů chatu firmy Yahoo a uložil je v databázích této špionážní agentury po milionech. Program nerozlišoval, zda jsou uživatelé cílem činnosti výzvědných informací, anebo zda jsou to zcela obyčejní nevinní občané.

Jen za jediný půlrok v roce 2008 shromáždilo GCHQ více než 1,8 milionu fotografií uživatelů chatu Yahoo. Velká část těchto fotografií je sexuálně explicitní, neboť lidé si navzájem přes internet posílají sexuálně explicitní snímky sebe samých. Firma Yahoo reagovala zuřivě, když ji deník Guardian informoval o této skutečnosti.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Janukovyč je v Moskvě

27. 2. 2014

čas čtení < 1 minuta

Jeden ruský činitel je citován, že Moskva přijala žádost sesazeného ukrajinského prezidenta na útěku Viktora Janukovyče o ochranu, informuje tisková kancelář AP. Tři ruské tiskové kanceláře citovaly nejmenovaného ruského činitele, že Janukovyčova žádost o ochranu "byla na ruském území splněna".

Podle ruských médií vydal Janukovyč toto prohlášení:

"Já, Viktor Fedorovič Janukovyč apeluji na lid Ukrajiny. Jako dříve se stále považuji za zákonnou hlavu ukrajinského státu, která byla svobodně zvolena vůlí ukrajinského lidu.

Nyní začíná být jasné, že lidé na jihovýchodní Ukrajině a na Krymu nepřijímají mocenské vakuum a naprostou nezákonnost v zemi, kdy šéfové ministerstev jsou jmenováni davem v ulicích. Na ulicích mona měst v naší zemi se odehrává orgie extremismu. Musím požádat ruské úřady o osobní bezpečnost na ochranu před činy extremistů."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Krymský parlament vyhlásil na 25. května referendum o rozšíření autonomie

27. 2. 2014

čas čtení < 1 minuta

Krymský parlament na mimořádném zasedání přijal rezoluci o konání referenda 25. května. Předmětem hlasování bude rozšíření autonomního postavení republiky Krym a jejích pravomocí.

Jedna z navrhovaných otázek hovoří o státní suverenitě Krymu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Samota prohlubuje chudobu

27. 2. 2014

čas čtení 3 minuty

Špatné společenské vazby poškozují lidem vyhlídky na získání zaměstnání, ničí jim a likvidují pocit pohody, argumentuje v deníku Guardian Ryan Shorthouse.

Britský ministr sociálních věcí Iain Duncan Smith má tento týden zveřejnit nová měřítka, podle nichž se bude měřit chudoba dětí. Jedním z těch měřítek a signálem chudoby by měla být nedostatečná existence společenských vazeb a sociálních sítí.

Pianistka z Terezína

27. 2. 2014

čas čtení 3 minuty

Ve věku 110 let zemřela v neděli 23. února 2014 v Londýně slavná pražská rodačka Alice Herzová-Sommerová, známá jako "pianistka z Terezína" a považovaná za nejstarší známou přeživší holokaustu, píše Michal Rybka.

Alice Herzová-Sommerová se narodila v Praze roku 1903. Její mládí je spojené s Prahou Franze Kafky, Maxe Broda a Felixe Weltsche, kteří bývali častými hosty její rodiny. S Franzem Kafkou, který byl pro ni jako starší bratr, chodila Alice na procházky a naslouchala jeho "fantaskním" příběhům.

Hledají se:

Dobrovolníci, kteří by navštěvovali osamělé osoby

27. 2. 2014

čas čtení < 1 minuta

Navštěvováním osamělých osob výrazně zlepšíte kvalitu lidí, kteří žijí v izolaci od ostatních nebo mají duševní problémy. Hledáme dobrovolníky pro organizaci Befrienders Highland (Přátelé na skotské vrchovině). Kontakt může být osobní, telefonem, dopisem. atd. Ozvěte se. Informace na telefonním čísle (01463) 712 791, email: info@befriendershighland.org.uk.

Při nedávné návštěvě v městě Inverness na skotské vrchovině si Jan Čulík povšiml iniciativy k navazování kontaktů s osamělými lidmi v obci a ve městě. Co takhle zkusit něco podobného v České republice?

Pozn. red.: V Plzni funguje organizace Totem, která dělá v podstatě totéž, upozorňuje Karel Dach. Nedalo by se to rozšířit i na další regiony v ČR?

Britský anglikánský duchovní bude držet 40 dní hladovku ze solidarity s chudými lidmi

27. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

Reverend dr. Keith Hebden z Mansfieldu bude držet čtyřicet dní a čtyřicet nocí hladovku ve snaze upozornit na astronomický nárůst užívání center, která rozdávají v Británii potraviny zadarmo nemajetným a hladovějícím lidem. Chce tím přimět vládu, aby zabránila klesání životní úrovně. Hebden zdůraznil: "Vláda má povinnost zajistit základní bezpečnostní síť pro vlastní občany. Vzhledem k tomu, že tolik lidí nyní musí spoléhat na potravinové dary, že tolik lidí se musí rozhodovat, zda mají jíst, nebo si doma topit, zdá se, že vláda tuto povinnost neplní.

John Kerry kritizoval "nový americký izolacionismus"

27. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

Rozpočtové škrty omezí vliv Ameriky ve světě, varuje americký ministr zahraničí. Nevyloučil vojenský útok na Írán.

Americký ministr zahraničí John Kerry ve středu kritizoval to, co charakterizoval jako "nový izolacionismus" v USA, a stěžoval si, že Spojené státy začínají chovat jako chudý stát.

V rozhovoru s reportéry Kerry zaútočil na to, co vidí jako tendenci USA ustoupit ze světové scény. Zároveň obhajoval diplomatické úsilí Obamovy vlády v Sýrii a v izraelsko-palestinském konfliktu. Dodal také, že Spojené státy mají povinnost dál vyjednávat o jaderných otázkách s Íránem, než začnou uvažovat o vojenském útoku proti Íránu s cílem ho zbavit jeho jaderných aktivit. Naznačil, že Spojené státy zaútočí na Írán, pokud rozhovory selžou.

Kerry varoval, že rozpočtové škrty, zaváděné částečně pod tlakem Republikánů v Kongresu, omezí sílu Ameriky ve světě.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Pozn. KD: Kerryho vyjádření nebo jeho interpretace Guardianem je naprosto zavádějící ve vztahu k obrannému rozpočtu, a sice v tom ohledu, že již uplatňované škrty v rozpočtu Pentagonu nenavrhli ani "částečně" Republikáni, ale přišla s nimi sama "levicová" Demokratická strana - a pravicová opozice je pouze schválila, dá se říci, že k velkému překvapení Demokratů.

O "amerických válečných štváčích"

27. 2. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 7 minut

Během válek v Afghánistánu a Iráku američtí důstojníci konstatovali, že nemají dost ozbrojeného personálu na takový typ "stabilizační operace". Dokonce se hovořilo o znovuzavedení branné povinnosti, což by ovšem znamenalo, že americké elity budou muset opět obhájit každou válku před střední třídou - a právě proto "draft" prosazují lidé, jako historik Andrew Bacevich. Pentagon ovšem místo toho naplánoval zmenšení profesionálních ozbrojených sil téměř o pětinu, na úroveň před 2. světovou válkou. Hlavní redukce má přitom podobně jako v britském případě postihnout pozemní ozbrojené síly.

VÝCHODISKA PROGNÓZY EVROPSKÉHO VÝVOJE

Motýlí efekt či osudový dotek

27. 2. 2014 / Jan Campbell

čas čtení 28 minut

Efekt motýlího křídla vyjadřuje citlivou závislost vývoje systému na počátečních podmínkách, jejichž malé změny mohou mít za následek velké variace v delším průběhu. Mezi umělé systémy, které tento efekt vykazují, patří například Lorenzův atraktor, ale i politické a hospodářské reformy posledních desetiletí.

Název se vztahuje k myšlence, že i něco tak malého, jako třepetání motýlích křídel, může v konečném důsledku vyvolat tajfun třeba i někde na druhé polovině světa. Ovšem pravděpodobnost, že daná motýlí křídla vyvolají dané velké následky, je stejná té, že jiná křídla, působící opačně, oněm následkům zabrání. Přesto, a nebo právě proto, je v dnešní době dobré si uvědomit, že takový efekt existuje.

6998

KSČM je sebevražedně demokratickou stranou

27. 2. 2014 / Radim Hreha

čas čtení 3 minuty

Tuzemská závisle nezávislá média, veřejnoprávní obzvlášť, poměrně nerada poskytují prostor poslancům či odborníkům KSČM, kteří se v projednávané problematice orientují a navíc přesvědčivě argumentují. Takoví komunisté se krom zákonem stanoveného předvolebního vysílání České televize a Českého rozhlasu, do zdejších médií dostanou poměrně zřídka. I proto národ zná většinou pouze předsedu Vojtěcha Filipa či šéfa poslanců KSČM Pavla Kováčika. Ty obejít nelze. Nicméně novináři mají mezi členy KSČM i své "oblíbence." Většinou jde o dřevní komunisty, "ještěry", příslušníky tzv. tvrdého jádra strany. Jsou dobrým, aktivně spolupracujícím terčem.

Revoluce na náměstích je symbolem selhání, nikoliv naděje

26. 2. 2014

čas čtení 5 minut

Stejně jako v Egyptě, faktem zůstává, že řádně zvoleného politika svrhl dav v ulicích. Ten politik si to možná zasloužil. Možná byl zkorumpovaný, groteskní a byl to vrah, loutka v rukou Ruska. Ale nicméně měl ještě pořád pozůstatek volební legitimity, kterou demonstranti neměli. Jeho stoupenci na to nezapomenou. Dav na náměstí není žádným rituálem demokratické očisty. Je to jen nejprimitivnější lidská reakce na hrozbu.

Poučením z Egypta pro Ukrajinu je, že vzdorné davy na náměstích dokáží zlikvidovat starý režim, avšak málokdy vytvoří nový

Městská náměstí jsou neuvěřitelně mocné politické divadlo. Letos je to už druhé představení ukrajinské pouliční revoluce, a třetí představení egyptské. Západní televizní diváci jim všem fandí, píše Simon Jenkins v deníku Guardian.

Náměstí Tahrir a Majdan se tak přiřazují k istambulskému Taksimu, teheránskému Azadi, pekingskému Tiananmenu, pražskému Václavskému náměstí, aténské Syntagmě, londýnskému Trafalgarskému náměstí a k desítkám dalších městských prostor, které po celém světě fungují jako ikony moderní revoluční politiky. Na těchto posvátných fórech se soustřeďují tisíce lidí a bojují proti údajně utlačitelskému režimu. Někdy dokonce i zvítězí.

Víte, jaký je rozdíl mezi západní "křesťanskou" a muslimskou bankou?

27. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

Potřebuje-li farmář půjčku od banky na zakoupení osiva, nebo podnikatel půjčku na koupi technického zařízení pro svůj podnikatelský projekt, křesťanská západní banka mu půjčku poskytne, ale farmář či podnikatel z ní bude muset splácet úroky bez ohledu na to, zda osivo vzklíčí a vyroste z něho obilí, které lze se ziskem prodat, či zda podnikatelský projekt bude úspěšný. Křesťanské bance musí věřitel splácet úroky bez ohledu na to, zda se investice podařila a přinesla zisk, anebo zda šla vniveč.

Pohřeb Jima Naughtona

26. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

V Oxfordu se ve středu konal pohřeb Dr. Jamese Naughtona (nar. 1950), který od osmdesátých let vyučoval, v podstatě jako jediný (s občasnou pomocí jazykové lektorky) český jazyk, české dějiny a českou literaturu v koleji St Edmund Hall na univerzitě v Oxfordu. Jim Naughton zemřel 9. února letošního roku. Byl autorem kvalitní učebnice češtiny pro anglické mluvčí (Colloquial Czech), nedávno také vydal učebnici slovenštiny, byl autorem celé řady článků o české literatuře a především dobrým překladatelem. Výborně přeložil do angličtiny Máchův Máj a zejména byl vynikajícím překladatelem Hrabalových textů do angličtiny (Postřižiny, Městečko, kde se zastavil čas, některé texty z Dopisů Dubence). Svou dizertační práci napsal o recepci české literatury ve Velké Británii během staletí. Na jejím základě s ním r. 1991 natočil Jan Čulík soubor čtyř rozhovorů pro Svobodnou Evropu ZDE ZDE ZDEZDE

Čest jeho památce!

Dodatek k článku Toto nám zamlčují česká média?

27. 2. 2014 / Daniel Strož

čas čtení 2 minuty

Ihned poté, co článek "Toto nám zamlčují česká média?" s fotografií v BL vyšel, snesla se na mou hlavu snůška kritických poznámek některých čtenářů. Upozorňují mne na to, že jde o fotomontáž, která se objevila původně v cizích tištěných médiích a nyní koluje po internetu. Připomínám jen, že jsem se ve svém textu k pravosti snímku vyjadřoval velmi skepticky a posloužil mi hlavně k tomu, abych poukázal na skutečnost, že čeští novináři dostatečně neinformují o fašistoidních trendech v ukrajinské společnosti. Anebo že společně s českými politiky tento nezvratný fakt dokonce snad záměrně zamlčují.

Toto nám zamlčují česká média?

27. 2. 2014 / Daniel Strož

čas čtení 1 minuta

Pozn. red. Jak jsme byli upozorněni, tato fotografie je podvod, upravený ve Photoshopu. Na původní fotografii je místo Hitlera Stěpan Bandera. Znepokojení Daniela Strože je však legitimní, protože česká média by měla informovat o neofašistických proudech, které jsou součástí ukrajinské "demokratické" revoluce. Jak autor poznamenává, v západních médiích se o tom píše, jak konečně informovaly i Britské listy. - Otázka ovšem je, zda i ta fotografie s Banderou není hoax.

Přiložený snímek jsem objevil předevčírem ve svých  mailech, píše Daniel Strož. Je na něm údajně hlavní vchod do radnice v Kyjevě. Nemám bohužel žádný důkaz o jeho pravosti, ale záběr odpovídá v podstatě tomu, na co houfně poukazují v zahraničních médiích. Totiž, že se situace na Ukrajině nebezpečně fašizuje. Ptám se tudíž českých novinářů, proč o tom není také naše veřejnost informována, a proč se jí nedostává seriózních a nestranných informací. Kladu tuto otázku současně i české vládě. Klesli jsme v tomto státě už tak hluboko, že se přikláníme na stranu pohrobků ukrajinského válečného zločince Stěpana Bandery a jeho velkého vzoru Adolfa Hitlera? Otřásám se hnusem!

Papež František je znepokojen násilím ve Venezuele

26. 2. 2014

čas čtení < 1 minuta

Papež František konstatoval, že je znepokojen nedávnými nepokoji ve Venezuele, při nichž zahynulo nejméně 13 osob. Vyjádřil naději, že "násilí a nepřátelství co nejdříve skončí" a požaadoval, aby Venezuelané "podporovali smíření prostřednictvím vzájemného odpuštění a upřímného dialogu".

Ve Venezuele trvají už čtrnáct dnů protivládní protesty, některé z nichž vyústily v násilí. Protesty začaly ve státě Tachira a v sousedním státě Merida začátkem února. Do ulic vyšli studenti, rozhněvaní vysokou zločinností a ekonomickými problémy, včetně rekordní inflace a nedostatku zálaadního zboží. Po zatčení desítek studentů se protesty rozšíříly do hlavního města Caaracasu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Propuštěný šéfredaktor hongkongského listu byl pobodán

26. 2. 2014

čas čtení < 1 minuta

Kevin Lau Chun-to, právě propuštěný šéfredaktor čelného hongkongského listu Ming Pao, známého svým kritickým psaním, je v ohrožení života poté, co ho pobodali neznámí pachatelé. K útoku došlo pouhých několik dní poté, co 6000 hongkonských novinářů uspořádalo demonstraci, během níž požadovali od hongkongských představitelů, aby hájili hongkongskou svobodu tisku před cenzurními tlaky z Pekingu. Lau byl nedávno v šéfredaktorské funkci nahrazen čínským novinářem z Malajska, který je podezříván z vstřícných vztahů k Pekingu. Média v Hongkongu se v poslední době stávají terčem takovýchto fyzických útoků.

Podrobnosti v angličtině ZDE

V ruském Západním vojenském okruhu vyhlášen poplach

26. 2. 2014

čas čtení < 1 minuta

Vrchní velitel ruských ozbrojených sil, prezident Vladimir Putin, dnes nařídil ministerstvu obrany provést náhlou komplexní prověrku bojové připravenosti vojsk a sil Západního a Centrálního vojenského okruhu a také řady druhů vojsk. Oznámil to ministr obrany armádní generál Sergej Šojgu.

Sebevražda v důsledku církevnické úzkoprsosti

26. 2. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Nedávno obletěla médii zpráva, že čtrnáctiletý chlapec Filip spáchal sebevraždu kvůli své homosexuální orientaci. Přišlo mi to divné. Jednak v tom věku člověk nemusí mít úplně jasno o své sexuální orientaci a má-li s ní problém, může vyčkávat. Jednak dnešní mladí lidé v ČR jsou vůči homosexualitě spíše velmi tolerantní. Jak se ale ukázalo, Filip byl z katolické rodiny. Katolická církev sice ve svém katechismu říká, že věřící se mají k homosexuálům chovat s respektem a empatií, nicméně -- a to si mnozí městští, osvícení, liberální katolíci vůbec nechtějí připustit -- trvá na tom, že homosexuálové nesmějí milovat a být milováni v plném smyslu, nesmějí žít spolu v manželství. Tedy na jedné straně se hlásá vstřícnost, velkorysost, na druhé straně naprosté odmítání klíčové lidské potřeby milovat a být milován (i tělesně samozřejmě).

V Krasnojarsku se formuje "pluk dobrovolníků" pro Krym

26. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

V Krasnojarsku (na řece Jenisej v západní části Sibiře) vzniká dobrovolnický pluk s oficiálním cílem bránit zájmy Rusů na Ukrajině. Oznámili to na tiskové konferenci místní pobočky nacionalistické "levicové" antisemitské a rasistické strany Rodina (Vlast). Sibiřané reagují na výzvu Ruské občiny Sevastopolu adresovanou ruskému vedení, aby chránilo ruské obyvatelstvo Sevastopolu a Krymu.

Začíná obchodní válka o Ukrajinu

26. 2. 2014 / Vít Klíma

čas čtení 3 minuty

První fáze války mezi Ruskem a EU se udá na poli ekonomickém.

Nové ukrajinské vedení nutně potřebuje rychlou finanční pomoc ve výši cca 35 mld. USD, která by stát udržela nad vodou. EU a USA už s novým vedením jednají o zprostředkování půjček od Mezinárodního měnového fondu a o uspořádání mezinárodní dárcovské konference. EU a USA samozřejmě nabídnou finanční pomoc, ale vzhledem k velikosti ukrajinské ekonomiky a její rozvrácenosti bude muset být astronomická. Má EU, balancující na hraně krize, k něčemu takovému prostředky? A jaké podmínky si MMF a Světová banka za půjčku nadiktují? Budou je noví ukrajinští politici schopni splnit, aniž by proti sobě poštvali obyvatelstvo? Poznámka na okraj: dostane-li Kyjev zvlášť výhodné úvěry, nevyvolá to jen další třenice uvnitř EU? Španělsko, Řecko, Kypr proti tomuto zvýhodnění mohou začít tvrdě protestovat.

Kdy obyvatelstvo přestává být lidem? Když neplní očekávání kibiců

24. 2. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 8 minut

Nejvíce zábavy dnes člověk užije při čtení českých politických komentářů. Opravdu, kdekdo nevědomky cituje Brechta. Senátor Štětina při domácích demonstracích hovoří o nebezpečné lůze, na Ukrajině však nalezl zálibu v daleko "důraznějších" formách protestu proti zprofanovaným autoritám; zdá se, že si právě zvolil nový lid. Jiní zase oslavují kdejakou domácí demonstraci, ale všichni ukrajinští demonstranti proti Janukovyčovi jsou pro ně šmahem "fašisty". Žádný lid na Ukrajině neexistuje. Byl rozpuštěn a vypuštěn.

Jste-li chudí, "může za to váš pra-pra-pra-pra-pra-pra-dědeček"

26. 2. 2014

čas čtení 3 minuty

To tvrdí ve své nové knize The Son Also Rises Gregory Clark. Poukazuje na to, že naše šance na to, jak úspěšní budeme v životě, jsou víceméně určovány tím, co naše rodina dělala před 300 lety. Na rozdíl od optimističtějších odhadů, podle nichž může minulá prosperita či chudoba zmizet během tří nebo čtyř generací, Clark usuzuje, že to trvá 10 až 15 generací. Clark zjistil, že hospodářské postavení vašich rodičů ovlivňuje vaše vlastní hospodářské postavení jen asi z 10 procent, kdežto vliv postavení vašich dávných předků vaše vlastní hospodářské postavení ovlivňuje až z 50-60 procent.

Znamená to tedy, že pokud byli vaši předci před 200 lety hokynáři, je velmi pravděpodobné, že jste hokynářem i vy dneska.

Družba s Pravým sektorem

26. 2. 2014 / Milan Daniel

čas čtení 1 minuta

Dělnická strana sociální spravedlnosti (DSSS) se rozhodla zaslat oficiální pozvánku pro představitele ukrajinské nacionalistické strany Pravý sektor k návštěvě České republiky. Pozvání je zjevně reakcí na změnu kurzu, se kterou velká část české politické reprezentace akceptovala fašisty jako politickou sílu usilující o pravou demokracii.

Hostem jednání mezi DSSS a Pravým sektorem by mohl být mj. i ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, jenž chtěl spolu s českou vládou, ale i představiteli EU, před několika dny sestavovat seznam lidí, kteří jsou za násilnosti v Ukrajině odpovědní, a kteří by proto neměli mít šanci získat víza do EU.

Ukrajinská opozice nerovná se Pravý sektor

26. 2. 2014

čas čtení < 1 minuta

Organizace Pravý sektor je jedna z mnoha složek ukrajinské opozice, která se v průběhu tříměsíčních protestů postupně dostala do popředí právě proto, že administrativa svrženého prezidenta Janukovyče používala proti demonstrantům násilí a schvalovala mimořádně represívní zákony, přičemž právě extrémisté byli na násilnou konfrontaci připraveni zdaleka nejlépe. Vliv jiných politických směrů klesal, neboť civilizované jednání s Janukovyčem nikam nevedlo, než k dalším a dalším represím. Jakkoliv je třeba odmítat ultrapravicové tendence na Ukrajině - Pravý sektor i ultranacionalistickou stranu Svoboda - a nepřehlížet je, jak se často děje, nelze samozřejmě ani ztotožňovat opozici proti Janukovyčovi jako celek výhradně jen s těmito složkami. - Pozn. red.

Od Pravého sektoru či Svobody se oficiální evropská ani česká politika nedistancovala

26. 2. 2014 / Milan Daniel

čas čtení 2 minuty

Kdo sleduje události posledních měsíců na Ukrajině, velmi dobře ví, že klást názorové rovnítko mezi odpůrce Janukovyčova režimu nelze. Stejně jako před pětadvaceti lety v Československu je zejména na Západě Ukrajiny většina lidí, která si přeje skoncovat s korupcí, bídou, chce svobodu a vidí civilizovanou Evropu jako svůj cíl. Přestože však Češi i Slováci měli před čtvrtstoletím stejné tužby a cíle, nikdy se k násilí jako formě politického boje neuchýlili. Neudělali to konečně ani v listopadových dnech roku 1989, kdy se československý komunistický režim hroutil.

Západní Sahel proti terorismu

26. 2. 2014

čas čtení 7 minut

Země Sahelu, pásu, který se rozprostírá na jihu Sahary, od Mauretánie na západě, k Eritreji na východě, se dlouhodobě potýkají s teroristickými skupinami. Politická nestabilita, chudoba a rozlehlá, prázdná území napomáhají ozbrojencům nejen ve skrývání se, ale také ve volném přechodu přes hranice a získávání nových rekrutů, píše Lenka Hrabalová.

Přečetli jsme:

Mŕtve duše

26. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

Ukrajinu znásilnili všetci, Rakúsko-Uhorsko, Stalin, Hitler s Banderom, Sovietsky zväz a po páde komunizmu, keď sa začali okolité krajiny zviechať, ostala ležať pri ceste. Nevie, či je Rusko, alebo trochu Rusko, lebo určite ním bola, celá imperiálna teológia ruského dvora pochádza z Kyjevskej Rusi. Nevie, či chce byť v únii, lebo je to iba politický projekt a Ukrajinci majú radi aj duchovné spoločenstvá. A nevie, či je Poľskom, chcela by ním byť, lebo vidia, že Poliakom ide karta, určite lepšie ako im, Ukrajincom, ktorí chodia s vysokoškolskými diplomami predávať na poľské trhy vyhoreté zápalky, alebo exportujú kurvy do Nemecka.

Aj preto bola vzbura tak desivá. Nebola namierená iba proti politikom, bola povstaním proti dejinám ukrajinskej identity, proti tomu, ako mali Ukrajincov vždy všetci za idiotov, čo bolo príznačné v Rusku, alebo za mafiánov, čo sa týkalo nás. Žiaľ, v krajine, ktorá sa považuje za obeť a nie tvorcu vlastných dejín, je nemysliteľné, aby sa do protestov nedostalo to, čo Ukrajinci páchali na iných. Nefunkčná Ukrajina je posadnutá vlastnými mýtmi o pôvodnej čistote. Z tohto presvedčenia pramení ich nacionalizmus a nacizmus, židov, rovnako ako Poliakov a Rusov, považuje veľa Ukrajincov za prekážku ich vlastného blahobytu.

Zdroj: ZDE

Něco o Ukrajině očima historika

Symbolický jazyk hraje v politice vždycky významnou roli

25. 2. 2014 / Veronika Sušová-Salminen

čas čtení 6 minut

Zaujala mě jedna z dalších zpráv, která poodhaluje symbolickou a nacionální dimenzi ukrajinského převratu o tom, jak ve Lvově odklidili bustu maršála Kutuzova. Zdá se mi, že významných spouštěčem "revoluce" byly především sociální problémy kombinované se zcela zkorumpovanou politickou reprezentací, která ztratila absolutně důvěru občanů. Zdá se ale, že ani na Ukrajině není možné chápat sociální dimenzi politického konfliktu bez symbolické roviny. V ní hrají roli sociokulturní rozdíly na jednom státním teritoriu. Bezpochyby tyto sociokulturní rozdíly někde korelují s politickými (a geopolitickými) orientacemi a sociálním kontextem, jinde ale nikoliv.

Rusko odsoudilo ukrajinské "teroristy" a Západ za svržení Janukovyče

25. 2. 2014

čas čtení 3 minuty

Moskva si stěžuje, že nová vláda porušuje práva etnických Rusů, a obviňuje Západ z jednostrané geopolitické kalkulace

Moskva v pondělí ostře odsoudila vzniklou situaci na Ukrajině, kritizovala údajnou diskriminaci menšiny etnických Rusů, obvinial Západ, že sponzoroval puč na Ukrajině, kterou ovládli "teroristé" a "extremisté" a střetla se s Washingtonem ohledně plánů na předčasné volby na Ukrajině v květnu.

"Rusko je extremně znepokojeno situací na Ukrajině," praví se v prohlášení ruského ministerstva zahraničí. Premiér Dmitrij Medveděv obvinil nynější úřady na Ukrajině a parlament z toho, že nemají legitimitu.

Byly zveřejněny materiály o policejní operaci na potlačení ukrajinských protestů

25. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

Ukrajinský poslanec Genadij Moskal (v dobách SSSR působil v milici, kde dosáhl hodnosti generálporučíka; dnes ve straně Baťkivščina Julie Tymošenkové) zveřejnil dokumenty týkající se dle něj zásahu ministerstva vnitra proti protestujícím na Majdanu. Jednalo se o operace s krycími názvy "Vlna" a Bumerang". Účastnit se jich mělo až 22 000 ozbrojenců.

Uganda zavedla drastický zákon kriminalizující homosexualitu

25. 2. 2014

čas čtení 2 minuty



Být homosexuálem je v Ugandě už dlouho trestným činem. Avšak ode dneška je homosexuální pohlavní styk trestán doživotním vězením. Lesbianismus je od nynějška také kriminalizován a trestným činem je i vědět, že je někdo homosexuál a neudat to na policii. Homosexuální aktivisté v Ugandě se nyní chtějí obrátit na soudy poté, co ugandský prezident Yoweri Museveni podepsal drakonický nový zákon proti homosexualitě a uvedl ho tak v platnost. Tvrdil, že chce prosadit nezávislost své země proti "západnímu sociálnímu imperialismu". Po celé Africe dochází nyní k agresivnímu vzrůstu homofobie.

Britská vláda "zmírní chudobu britských dětí"

24. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

Britská vláda se rozhodla připravit radikální plány, v jejichž rámci mají být sníženy poplatky za vodné, výdaje za potraviny a za otop pro rodiny s nízkými příjmy. Má to být součástí nové vládní strategie proti chudobě britských dětí.

Návrhy přicházejí po kritice vládní politiky od řady anglikánských biskupů a čelného katolického kardinála, kteří obvinili britskou vládu z likvidace sociální sítě pro nejchudší občany.

Vláda plánuje mj. tato opatření:

  • Snížit poplatky za energii pro chudé rodiny
  • Snížit poplatky za vodné pro chudé rodiny se třemi nebo více dětmi
  • Snížit náklady na potraviny poskytováním kupónů pro zdravé stravování a rozšíření školních obědů zadarmo

Další opatření mají zahrnovat rozšíření dopravy školáků do školy zadarmo, stavbu levnějších domů a bytů a právní omezení úžery. Vláda se chce soustředit na to přimět nezaměstnané občany, aby pracovali, jenže odborníci poukazují na to, že nejchudší rodiny jsou ty, v nichž rodiče pracují, ale mají malé příjmy.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Piknik

24. 2. 2014 / František Řezáč

čas čtení 2 minuty

V neděli večer jsem shlédl v České televizi film Piknik, pojednávající o setkání bývalých politických vězňů uranového koncentráku a jejich potomků několika generací na Bytízi u Příbrami.

Už základní dějový syžet se mi zazdál velice nepravděpodobný, vykonstruovaný. Budiž. Třeba se opravdu někdy takto sešlo devět bývalých kamarádů za účelem hledání "bonzáka", udavače, který na spoluvězně donášel vedení tábora. Ale již úvodní "vítací" dialogy a hlavně pak rozhovory u táboráku, včetně zapojených otázek naivních pravnoučátek šustily papírem a působily mi kroucení palců u nohou svou toporností a banálností -- cožpak takto mluví normální lidé, potažmo děti? Rozvláčné věty a souvětí svou popisností mají divákovi vysvětlit místní a časové reálie stylem dramatika Járy da Cimrmana.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za prosinec 2013

14. 1. 2014

čas čtení 2 minuty

V prosinci 2013 přispělo finančně na Britské listy 234 osob bankovním příkazem celkovou částkou 73 570,95 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v říjnu 2013 částkou 2419,46 Kč.

Zůstatek byl koncem prosince 2013 372 181,08 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

43471