Odsoudí evropská levice porušování lidských práv ve Venezuele?

7. 3. 2014

čas čtení 3 minuty

Třiadvacetilá Geraldine Morenová byla příslušníkem venzuelské Národní gardy dvakrát střelena do tváře brokovnicí. Oslepená a znetvořená studentka zemřela o tři dny později. Byla jednou ze čtyř demonstrantů zabitých venezuelskými ozbrojenými silami během února. Další tři byli zavražděni skupinami známými jako "colectivos" - civilními ozbrojenými skupinami otevřeně podporovanými vládou - a sedmnáctiletý chlapec byl během protestů přejet vládním zaměstnancem, píše v deníku Guardian Reynaldo Trombetta.

Podle nevládní organizace Foro Penal Venezolano bylo zastřeleno více než 120 demonstrantů a další stovky se staly terčem útoků. Jedna z nich, částečně invalidní pětatřicetiletá švadlena Marvinia Jiménezová, byla zbita přilbou Národních gard, když natáčela na telefon, jak příslušníci házejí kamením na demonstranty. I když záznam bití byl uchován a visí na internetu, Marvinia čelí obvinění z útoku na muže, který ji napadl.

Více než tisíc demonstrantů bylo zatčeno a většina z nich obviněna z trestných činů, za něž jim hrozí trest až patnáct let vězení. Asi třiatřicet z nich bylo údajně ve vazbě mučeno. Jednadvacetiletý Juan Carrasco tvrdí, že se stal terčem sexuálních útoků členů Národní gardy. Demonstranti a dokonce i novináři tvrdí, že jim bylo vyhrožováno znásilněním.

"Venezuelská vláda systematicky porušuje lidská práva", říká Esperanza Hermidová, ředitelka nevládní organizace Provea, která těžko může být považována za spojence venezuelské opozice. V roce 2002, během puče proti Chávezovi, totiž prezidentovi příznivci požádali Proveu, aby kontaktovala Meziamerickou komisi pro lidská práva s cílem zajistit Chávezovi ochranu.

"Vládní agenti stříleli na demonstranty", pokračuje Hermidová. "Skupiny ozbrojených civilistů jsou povzbuzovány k útokům na protestující. Vláda upírá občanům právo na protest a ignoruje legitimní sociální požadavky. Zadržení byli biti a mučeni a zadržováni bez ohledu na jejich základní práva a v podmínkách, které porušují jejich práva. Současně vláda vyvíjí nátlak na média a cenzuruje je."

Venezuelská organizace na ochranu svobody projevu Espacio Público hlásí mezi 12. a 28. únorem 119 útoků na novináře. V dopise prezidentu Nicolásu Madurovi jej Reportéři bez hranic obviňují, že "v reakci na rozsah protestů" sáhl k cenzuře. Meziamerická tisková asociace odsoudila vládu, že brání soukromým listům v nákupu novinového papíru. A zvláštní zpravodaj pro svobodu projevu Frank La Rue musel vládě připomenout, že zpravodajství o protestech není vyvoláváním nenávisti.

Zatímco se Chávezova a Madurova vláda nestyděla zasahovat do záležitostí jiných zemí, cynicky podporovala po Latinské Americe levicové politiky a ozbrojené skupiny jako FARC, je mimořádně citlivá na prohlášení ze zahraničí, která mohou být považována za kritická.

Evropští levičáci oklamaní Chávezovou populistickou sociální politikou po léta mlčeli o autoritářství a korupci jeho revoluce. Nyní, když Madurova vláda přešla od chytře racionalizované tvrdosti k otevřenému vraždění a mučení, levičáci by měli zapomenout na své ideologie, přestat obviňovat opozici ze všeho, co se ve Venezuele děje, a požadovat dodržování lidských práv.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7725

Diskuse

Obsah vydání | 7. 3. 2014