Nezvěstní na Ukrajině - naléhavý apel o pomoc

6. 3. 2014 / Amy Mackinnon

čas čtení 3 minuty

Otec ukrajinské studentky v Glasgow je mezi stovkami nezvěstných osob v Kyjevě. Alice Supronová prosí o naléhavou pomoc při hledání jejího otce, který byl naposledy spatřen před čtrnácti dny. Přicházejí nepotvrzené zprávy, že Ukrajinci jsou unášeni a mučeni muži s ruským přízvukem. Podle lidskoprávní organizace EuroMajdan SOS bylo usmrceno nejméně 90 osob a 292 osob se pohřešuje.

Oleksej, 58, byl naposledy viděn, jak se svým přítelem Sergejem Testovem prochází parkem Družby národů v Kyjevě dne 16. února. Když se toho dne večer Oleksej nevrátil domů, jeho manželka vyvolala poplach.

Alise konstatuje: "Je to městský park, tak tam lidi chodí na procházky. O víkendech je tam docela plno. Když později na místo dorazila policie, nenalezla nic, ani stopu. Nikdo nic neslyšel, nic podezřelého."

Oleksejův automobil s jeho mobilním telefonem a průkazem totožnosti byl nalezen na severním okraji parku.

Rodiny obou mužů o nich nevědí vůbec nic ode dne, co zmizeli.

Alise konstatovala, že policie v Kyjevě je "v naprostém chaosu". Pokračovala: "Když to moje matka oznámila na policii, přišli následujícího dne prohlédnout si okolí, a pak, po pondělku, nebylo jí umožněno spojit se s vyšetřujícím policistou po celý týden. Telefonovala znovu a znovu, chodila na policii ve snaze s ním promluvit, ale on se nikdy neobjevil, ostatní policisté prostě říkali: "Není v kanceláři" nebo "Má práci". Nemohla se s ním vůbec spojit. Nakonec, když se jí podařilo se mu dovolat, zařval na ni: "Ženská, proč mi pořád voláte, nemám čas s vámi mluvit. Budu s vámi mluvit později." Maminka napsala stížnost, aby případ předali jinému policistovi, ale policie nereagovala.

Poté, co Oleksej byl nezvěstný už 11 dní, Taťánu informovali, že všechny podrobnosti jeho případu se ztratily.

Oleksej je inženýr a jeho dcera netuší, proč by mu někdo chtěl udělat něco zlého: "Není ani bohatý, ani to není známý politik. Za komunistické éry byl ve straně, ale nebyl aktivním členem. Víte, v té době, když jste nebyli ve straně, nemohli jste nikde nic dělat. Ale pokud vím, tak se nikdy nezajímal o politiku."

Alise přiznává, že je možné, že tatínek měl nějaké politické konexe, ale nemyslí si, že se podílel na protestech.

Bez pomoci policie musely Alise a její matka hledat Olekseje samy.

Alice vysvětluje: "Telefonovala jsem do nemocnic a do márnic. Ale existuje takový chaos, že i nemocnice říkají, že mají spoustu lidí v bezvědomí, kteří u sebe nemají občanské průkazy ani žádné identifikační dokumenty, takže nemohou říci, kdo tam vlastně je. Moje matka ho hledá, dělá něco každý den. Chodí na různá místa, mluví s různými lidmi, přátelé jí pomáhají."

Prosba o pomoc a Oleksejova fotografie umístěné na facebooku byly sdíleny téměř 900x.

Občanské organizace se zoufale snaží zjistit, co se stalo s mrtvými, zraněnými a nezvěstnými lidmi v Kyjevě.

Alice konstatuje: "Vyskytly se nepodložené zprávy, že někteří lidé byli uneseni a odvezeni někam za Kyjev, aby se nemohli účastnit demonstrací. No, já nevím..."

Článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10044

Diskuse

Obsah vydání | 7. 3. 2014