"Mé čtyři dcery jsou v Saúdské Arábii léta vězněny," protestuje bývalá manželka saúdského krále

11. 3. 2014

čas čtení 3 minuty



Ve svém prvním, exkluzivním televizním rozhovoru pro Channel Four News svědčila bývalá manželka krále Abdullaha ze Saúdské Arábie, že její čtyři dcery jsou dlouhá léta vězněny v rozpadávajícím se královském paláci v městě Jeddah. Bývalá králova manželka v rozhovoru zveřejnila pozoruhodné informace o saúdské vládnoucí dynastii, která má v zemi už 80 let absolutní moc.

Princezna Alanoud Al Fayez se provdala za krále Abdullaha ve věku 15 let. Byla to svatba, kterou zorganizoval její strýc a svého budoucího manžela viděla princezna teprve ve svatební den. Brzy porodila čtyři dcery, princezny Sahar, Maha, Hala a Jawaher, ale žádného syna.

Dívky měly privilegované dětství - jezdily lyžovat do Alp a na cesty do zahraničí. Jenže když se s jejich matkou král rozvedl, situace se zhoršila a královna nakonec uprchla do Londýna.

Po dobu posledních 13 let jsou královniny dcery vězněny v královském paláci v městě Jeddah. Nesměji z domu odejít bez ozbrojených stráží a nesmějí vycestovat ze země.

Matka je už neviděla deset let. Říká: "Jsou opravdu ve strašlivém stavu, zejména Jawaher a Sahar. Ta mi říká: 'Maminko, snažíme si zachovat ze všech sil zdravý rozum. Z posledních sil se přidržují při životě. Nezaslouží si, co se jim stalo."

Královna komunikuje s nejstarší dcerou emailem. Otec dívkám vyhrožuje, že nikdy nebudou propuštěny a po jeho smrti je dál budou věznit jejich bratři.

Sahar odeslala matce dlouhý email s jejími názory na saúdskou společnost: "Ženy a děti v Saúdské Arábii jsou terorizovány a zneužívány, zatímco muži - jejich strážci - mají výsady, které jim v případech domácího týrání dávají soudy. Princové a členové vládnoucí elity jsou chráněni a oběti a jejich rodiny trpí nespravedlností."

Matka zkusila už všechno ve snaze dosáhnout propuštění svých dcer. Její právníci požádali, aby směli princezny v Saúdské Arábii navštívit a kontaktovali i mimořádného zpravodaje OSN pro lidská práva.

Matka je zejména znepokojena stavem princezny Haly, která trpí extremní anorexií a má psychické problémy. Tvrdí, že byla uvězněna poté, co získala zaměstnání v místní nemocnici a protestovala proti porušování lidských práv.

Channel Four News předložily všechny tyto stížnosti saúdskému velvyslanectví v Londýně, to však nereagovalo.

Saúdská vládnoucí dynastie je nejtajnůstkářskou mocenskou strukturou na celém světě. Králi Abdullahovi je nyní zřejmě 89 let a má bohatství odhadované na 11 miliard liber. Západ ho oslavuje a miluje.

Anglický princ Charles navštívil Saúdskou Arábii před několika týdny a prezident Obama tam poletí tento měsíc. Princezny poukazují na to, že svět mlčí ohledně porušování lidských práv v Saúdské Arábii, ignoruje především týrání žen.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9930

Diskuse

Obsah vydání | 13. 3. 2014