Produkce masa v Kalifornii zhoršuje dopady klimatických změn

10. 3. 2014

čas čtení 1 minuta

Kalifornie zažívá jedno z nejhorších období sucha v zaznamenané historii. Před pouhými dvěma a půl lety bylo Folsomské jezero, důležitý rezervoár poblíž Sacramenta, z 83% plné. Dnes už pouze z 36%. V lednu nebyly v Los Angeles naměřeny žádné srážky. Guvernér Jerry Brown vyhlásil mimořádný stav a prezident Obama poskytl 183 milionů dolarů na mimořádné výdaje. Navzdory tomu, že minulý týden v Jižní Kalifornii silně pršelo, je situace vážná.

Kalifornie produkuje téměř polovinu ovoce a zeleniny v USA. Avšak ořechy, brokolice, rajčata, jahody, meruňky a hrozny jsou sice náročné na vodu, jenže to vše bledne ve srovnání se spotřebou vody při výkrmu jatečních zvířat. Na tunu hovězího se spotřebuje kolem patnácti milionů litrů vody, zatímco na tunu cukrovky padne jen asi 200 000 litrů. U ovoce je to kolem 320 000 litrů a u škrobnatých kořenů asi 380 000 litrů na tunu.

Je možné, že s ohledem na ztenčující se zásoby vody budou Kaliforňané nuceni omezovat spotřebu masa a věnovat více vzácné suroviny pěstování ovoce a zeleniny. A totéž dost možná čeká i ostatní.

Je svůdné myslet si, že můžeme pokračovat dál jako masožravci, i v období klimatické nestability. Environmentální dopad chovu dobytka v Kalifornii však ukazuje, že může jít o omyl.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7982

Diskuse

Obsah vydání | 13. 3. 2014