Opora v nouzi - OvN

11. 3. 2014 / Jiří Gracias

čas čtení 6 minut

Vážení čtenáři Britských listů, je to už nějaký pátek, co jsem se rozhodl k pokusu, spojit partu šikovných lidí, kteří by dokázali dát dohromady po technické, právní, obsahové a pracovní stránce úředně posvěcené společenství, zabývající se nezištnou pomocí všem, které stát ČR svými nespravedlivými zákony a přístupem k chudobou ohroženým lidem, dovedl až na dno existence, psychických a mnohdy i fyzických sil. Nyní je nás sice několik, kteří jsme dokázali najít nepatrné trošky volného času k postupnému utřídění myšlenek, tvorbě webu více různých schopností a možností, náčrtu jeho designu a trochy obsahu. Bohužel, časově to nedokážeme dotáhnout do konce, ačkoli máme představu (na našem soukromém fóru a na Trellu), jak věci zajistit po technické a pracovní stránce.

Pro vaši představu, moje maličkost (nick jura80), autor nápadu, se zdržuje v práci, po práci přivydělává na internetu, soboty prospí kvůli špatnému spánku přes týden, a v neděli se připravuje na další týden. Krom toho, stará se o stárnoucí fenku, křížence NO. Jeden programátor webu vypadnul, důvod je neznámý. Hlavní programátor, nick zaantar, je pracující student VŠ. Druhý programátor, nick pasta, je zaměstnanec, k tomu podnikatel a v neposlední řadě, má malé děti. Pak je s námi paní, mající práci, spoustu vedlejších aktivit a rodinu- nick noly. Slečna s nickem shadow je opět nestíhající pracující studentka VŠ. Také máme, ku naší radosti, člověka, který je ochotný pomoct se sepsáním stanov OS, případně OPS. Ale ten čas nám opravdu chybí.

Prosíme vás tedy, pokud něco umíte a chcete se podílet na něčem opravdu užitečném, posilte naše řady, ať se konečně pořádně pohneme z místa. Máte- li zájem být jedním z nás a nečekáte- li za to odměnu, prosím, pište na moji emailovou adresu. Abych Vás zkusil trochu navnadit, předkládám text z úvodní stránky našeho rozpracovaného webu.

Nemocné tělo potřebuje lékaře, nemocná duše přítele. (Menandros)

Ať Vás na internetové stránky Opora v nouzi zavedla nepřízeň osudu, internetový vyhledávač, nebo zájem pomáhat druhým, rádi Vás přivítáme jako čtenáře, dárce, zájemce o napravení nepříznivé životní situace, a nebo, jak půjde čas, jako kohokoli z uvedených.

Je spousta organizací, založených a vedených za účelem pomoci nemocným dětem a dospělým lidem- různě postiženým, se smrtelnou nemocí a s dalšími většími nebo menšími nesnázemi. Mnohého by pak mohlo až udivit, jak intenzivně je přehlížena jedna obzvlášť častá a zákeřná nemoc dnešní společnosti. Světová zdravotnická organizace (WHO) definuje zdraví jako "stav fyzické, psychické, sociální a estetické pohody" (zdroj: Wikipedie).

Ano, i chudoba a její následky patří mezi nemoci, zákeřné nemoci a velmi časté nemoci této -- a nejen této -- země. Chudoba je především plíživou a chronickou nemocí duše (v extrémních případech i těla), která, není- li léčena, se velmi často zhoršuje. Krom toho, chudý člověk se prokazatelně stává snadným terčem pro nesčetné další nebezpečné choroby. Též pro legislativou požehnané parazity, kteří si říkají exekutoři, je chudobou nemocný člověk, beztak sociálně vyloučený, extrémně snadnou kořistí k bezpracné likvidaci za účelem peněžního zisku. Likvidaci, končící často až pomalou smrtí novopečeného bezdomovce.

Před mnoha tisíci let nám sdělil řecký dramatik Menandros, že nemocné tělo potřebuje lékaře a nemocná duše přítele. My, kdo jsme se rozhodli věnovat svůj volný čas Opoře v nouzi, chceme být přáteli všem, jakkoli postiženým chudobou, jejími následky, exekucemi nebo hrozícími exekucemi, také každému, kdo potřebuje poradit, nakopnout (nebo nakopat) a obecně a prostě a jednoduše, jsme tady pro všechny, kteří nejsou oficiálně nemocní, ačkoli ve skutečnosti trpí až až. Aby se nám to alespoň trochu dařilo, věnujeme svůj volný čas těmto aktivitám:


Příjem věcných a peněžitých darů od fajn lidí.
Rozlišení skutečně potřebných od podvodníků.
Pomoc potřebným a zprostředkování vzájemné pomoci mezi lidmi.
Poradenství (právní, finanční, psychologické).
Nabízíme bezplatné internetové vzdělávání.
Máme web plný užitečných informací.
Jsme tu pro vás taktéž s internetovým fórem, kde se můžete vzájemně mezi sebou poradit, svěřit se a pomáhat si.

Hlavními pomocníky k dosažení našich cílů jsou naše internetové stránky www.oporavnouzi.cz, věcná a finanční podpora od našich fandů a fanynek, dobrý pocit z vlastní užitečnosti, a bohužel, podmínkou k našemu vzniku a fungování je rozmlácený, rádoby funkční sociální systém v této zemi.

Jsme tady pro vás, za vás, stojíme za vámi. Zkuste nás využít, neboť za pokus nic nedáte. A vy druzí, zkuste se podělit o něco, co nutně nepotřebujete (starší věc, peníze...), neboť to zaručeně nebolí a možná trochu zahřeje. Není to zbytečné, má to smysl!


V současné době je náš web a naše aktivita v plenkách -- text úvodní stránky, jak jej vidíte, obsahuje to, co má obsahovat, až budeme naplno fungovat. A fungovat naplno, to budeme, až nás všech dobrovolníků bude dostatek. Pak teprve dokážeme pokrýt poptávku, propagovat naše společenství před potenciálními dárci, psát články, být poradci, navzájem se motivovat a mít na to všechno, aspoň někteří z mnoha, chvilku denně čas. Tedy, v první řadě zoufale hledáme dobrovolníky následujících kvalifikací:


psychologové
právníci
sociální pracovníci
pedagogové
redaktoři
finanční poradci
všichni se zkušenostmi s chudobou

Veškerá práce je dobrovolná a odměnou je to, čím se prací cítíte být obohaceni vy sami. Chcete- li se mezi nás připojit, pište, prosím, na email jirigraci (zavináč) centrum.cz.

0
Vytisknout
13372

Diskuse

Obsah vydání | 13. 3. 2014