ČSSD může být brzy v roli ODS

5. 4. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

ČSSD bohužel podle mého názoru zvolila, pokud jde o vyrovnávání se se svou minulostí, taktiku ODS: tedy tvářit se protikorupčně a zároveň rezignovat na hlubší personální obměnu vedení strany s nadějí, že minulost je zapomenuta, že opoziční smlouva nebo radnici v Praze nebo pochybné privatizace jsou pouze věcí ODS.

V povolebním bratrovražedném boji o koryta, kdo bude moci vládnout s novou pravicovou stranou bez politické minulosti a bez široké členské základny, si jaksi nevšimla, že úspěch této strany, tedy hnutí ANO, je postavený právě na hrůze velké části občanů z obscénní kleptokracie politiků bez ohledu na stranickou příslušnost (přičemž ANO právě nejsou politici, ale odborníci, kteří pracují pro poctivého miliardáře, který si jako jediný ve všeobecném rozkrádání vydělal své peníze poctivou prací).

Co na tom, že vývoj od kleptokracie k západní demokracii vyžaduje strany s minulostí a s širokou členskou základnou, které nejsou projektem jednoho boháče a které jsou nuceny veřejným míněním a volebními porážkami dlouhodobě kultivovat své chování? Co na tom, že po sedmi letech vlády ekonomicky bigotní a morálně pokrytecké (stačí zmínit z veřejných peněz neomaleně placenou milenku "proti korupci bojujícího" a "rozpočtově zodpovědného" expremiéra Nečase, která je podezřelá z kontaktů s tzv. kmotry) pseudopravice měla přijít k moci levice? Občané rozhodli jinak a dali většinu ve Sněmovně pravici (levice má pouhých 83 křesel).

ČSSD toho mohla využít a zůstat v opozici a připravit se na boj s novým obrem tím, že se vyrovná se svou minulostí, udělá širokou personální obměnu, nabídne opravdu levicový program a pokusí se systematickou kritikou poučit občany, jak falešné je, spoléhat se na nové strany miliardářů. Jenomže to by jí muselo jít o veřejný zájem a budoucnost strany, nikoli o osobní prospěch současných funkcionářů. Nyní je tedy v situaci, že nemůže hnutí ANO opravdu účinně kritizovat, protože proč by s ním pak byla vůbec ve vládě, naopak hnutí ANO je v situaci, kdy ho kritizuje prakticky jen kompromitovaná pseudopravice a kdy největší levicová strana je svou nereformovaností připravená na popravu stejným způsobem, jako to proběhlo u ODS. Stačí se teď vracet do minulosti a vytahovat na socialisty jednu aféru za druhou. Navíc lidé to prostě vědí, vidí tu kontinuitu politiků ČSSD, která se stejně jako ještě nedávno ODS nedostala nikdy pořádně pod 10% a neměla tedy přímý tlak k nějakým hlubším reformám.

Na druhou stranu ODS nevykazuje nějaké známky reformy nebo obnovy, spíše sebevraždy se starými a ještě staršími tvářemi Zahradila a Tošenovského včele. ODS ostatně, zdá se, pokračuje i ve svých klausovských tradicích velmi průhledného financování, cituji:

"Po skandálech se smyšlenými sponzory ODS z druhé poloviny 90. let je to téměř neuvěřitelná zpráva. Jedním z největších sponzorů strany v loňském roce byla jen dvaadvacetiletá kadeřnice na mateřské dovolené Sabina Spálovská. Vyplývá to z výroční finanční zprávy strany.

Sabina Spálovská přitom podle zjištění MF DNES nevlastní ani jedinou nemovitost a bydliště má v chatě uprostřed lesů v osadě Bunč nedaleko Roštína na Kroměřížsku. Ani tuto chatu však nevlastní. Její trvalé bydliště je zřejmě fiktivní, podle sousedů se v místě nezdržuje.

Zdroj: ZDE

To ale už nikoho nemusí zajímat, snad jedině policii. Miliardář osvoboditel (noviny informující o obětavé mladé sponzorkyni ODS jsou ostatně v jeho rukou) a zakladatel nové demokracie à la úsporná firma s centrálním nakupováním a centrálním mozkem lidstva dožene ke stejné sebevraždě levici a získá ústavní většinu jako Orbán v Maďarsku. Při naprosté nečinnosti českých komunistů se pak jedinou skutečnou populární opozicí vzdorného prekariátu proti boháčovi může stát jen devět členů čítající hnutí Úsvit přímé demokracie. Ostatně, nemyslíte, že se byznysmeni -- Babiš, Okamura, Bakala, Rittig atd. -- nakonec vždy přece jen nějak domluví, zejména když jde o veřejný zájem? Podle přímého vyjádření pana Babiše se znají s panem Rittigem jž patnáct let a podle níže uvedené citace z Novinek.cz se museli neformálně, např. při bohulibých sportovních kláních, potkávat i se spoustu jiných zajímavých lidí:

"Babiš totiž ve čtvrtek Právu na přímý dotaz přiznal to, co lidé zasvěcení do zákrut sportovního sponzoringu vědí, ale nemluví o tom. S Rittigem se dlouhá léta znají.

"S panem Rittigem se znám dlouho, je to nějakých patnáct let určitě. Známe se z tenisu v Prostějově, konaly se tam turnaje," řekl Babiš Právu v Liberci, kde zahájil předvolební turné eurokandidátů hnutí ANO. (...)

Babiš přiznal, že se s Rittigem zná dlouhá léta ZDE

0
Vytisknout
14013

Diskuse

Obsah vydání | 8. 4. 2014