Sociální a federativní Evropa ANO, fiskální pakt NE!

6. 4. 2014

čas čtení 6 minut

Stanovisko Spojenectví práce a solidarity k Fiskálnímu kompaktu

Fiskální kompakt (plným názvem Smlouva o stabilitě, koordinaci a správě v hospodářské a měnové unii) je mezivládní dohoda, která byla navržena jako jedna z reakcí na krizi v eurozóně. Její základní problém spočívá v tom, že neodstraňuje příčiny, ale chce léčit symptomy chybnými prostředky.

Proruští demonstranti okupovali vládní budovy v Doněcku a v Luhansku

6. 4. 2014

čas čtení < 1 minuta

Prozatímní ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov zrušil návštěvu Litvy a svolal mimořádné zasedání svých bezpečnostních šéfů. Podobné protesty se konají na východě Ukraajiny od doby, kdy byl vyhnán proruský prezident Viktor Janukovyč. V Doněcku se asi 50 osob oddělilo od demonstrace asi 2000 osob v centru města a proniklo policejním kordonem to budovy regionální správy. Aktivisté skandovali "Doněck je ruské město!" a vztyčili nad budovou ruské vlajky. Někteří požadovali referendum o nezávislosti tohoto regionu na Ukrajině.

Ruský prezident Putin přislíbil, že bude chránit rusky mluvící občany na Ukrajině. Další proruské demonstrace se konaly i v jiných městech na východní Ukrajině. Desítky demonstrantů pronikly do kanceláří ukrajinské státní bezpečnosti v Luhansku. Házeli na budovu vajíčka, hodili na ni také kouřový granát a zápalnou bombu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Ukrajina odmítá platit Rusku zvýšenou cenu za zemní plyn

6. 4. 2014

čas čtení 2 minuty

O víkendu se zvýšila hrozba nové plynové války mezi Ruskem a Ukrajinou, protože vláda v Kyjevě prohlásila, že nebude platit za zemní plyn Gazpromu novou cenu z minulého týdne. Mezitím trvá napětí na východní Ukrajině, kde proruští demonstranti okupovali v neděli vládní budovy.

Prozatímní kyjevský premiér Arsenij Jaceňuk se vyjádřil o víkendu, že nová cena za ruský zemní plyn je neférová a Ukrajina ji nebude platit.

Nedělní oslava Mezinárodního dne Romů ve skotském Glasgow

6. 4. 2014

čas čtení < 1 minuta

8. dubna je Mezinárodní den Romů. V neděli 6. dubna se ve skotském Glasgow, kde žije několik tisíc českých a slovenských Romů, konala demonstrace na podporu romských přistěhovalců. Akce se účastnilo mnoho lidí, ale, jak poznamenává na facebooku jeden účastník, nejpěknější bylo, že lidé vycházeli z domů a k pochodu se přidávali, případně mávali z oken, hlavně děti.

Další fotografie jsou níže:

Britští labouristé uvažují o zestátnění železnic

6. 4. 2014

čas čtení < 1 minuta

Šéf britských labouristů Ed Milliband informoval, že jeho strana zkoumá, zda by bylo možné zase zestátnit soukromé britské železnice. Britské železnice, zprivatizované za Margaret Thatcherové, trpí astronomickými cenami jízdenek a přeplněnými vlaky. Nekvalitní služby, které soukromí dopravci veřejnosti nabízejí, jsou cestujícími ostře kritizovány. Podle průzkumu veřejného mínění organizace YouGov podporuje zestátnění železnice 66 procent Britů, z toho 52 procent voličů Konzervativní strany a 79 procent voličů Labouristické strany.

Příkladem možného postupu je nedávná historie železniční tratě vedoucí z Londýna po východním pobřeží Británie do Edinburku. Tuto East Coast Line provozovala do roku 2009 soukromá firma National Express, ale toho roku se frančízy vzdala a vrátila ji vládě. Od té doby tuto trasu provozuje stát. Vydělal na ni za tu dobu více než 600 milionů liber a dramaticky se zvýšila spokojenost cestujících.

Podrobnosti v angličtině ZDE

ČSSD může být brzy v roli ODS

5. 4. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

ČSSD bohužel podle mého názoru zvolila, pokud jde o vyrovnávání se se svou minulostí, taktiku ODS: tedy tvářit se protikorupčně a zároveň rezignovat na hlubší personální obměnu vedení strany s nadějí, že minulost je zapomenuta, že opoziční smlouva nebo radnici v Praze nebo pochybné privatizace jsou pouze věcí ODS.

Ve Skotsku sílí podpora pro nezávislost

6. 4. 2014

čas čtení < 1 minuta

Pět měsíců před referendem o skotské nezávislosti, které se bude konat v září 2014, dosahuje podle nejnovějšího autoritativního průzkumu veřejného mínění podpora pro nezávislost Skotska 47 procent. 53 procent Skotů chce zůstat součástí Velké Británie. Rozdíl mezi oběma tábory poklesl na pouhých 6 procentních bodů, ještě loni byl 24 procentních bodů. Rychle sílící podpora pro skotskou nezávislost se připisuje celé řadě chyb, které udělali odpůrci skotské nezávislosti. Nejmenovaný ministr v londýnské vládě například nedávno potvrdil, že si Skotsko bude moci ponechat britskou libru jako platidlo, přestože londýnský ministr financí George Osborne tvrdí opak.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Le Penová: Ať jedí vepřové! Francouzské školy nebudou židovským a muslimským dětem poskytovat alternativní stravu

5. 4. 2014

čas čtení 1 minuta

Francouzská ultrapravicová Front National zakáže v městech, kde vyhrála místní volby, aby školy poskytovaly muslimským a židovským dětem alternativní košer a hallal obědy, oznámila šéfka strany Marie Le Penová. Dodala, že poskytování alternativních jídel pro muslimské a židovské děti, které nemohou jíst vepřové, je proti sekularistickým hodnotám Francie. "Nepřijmeme žádné náboženské požadavky na změny školních jídelníčků," řekla Le Penová v rozhlase.

Muslimové ale vnímají Francii, která je oficiálně sekularistická, avšak ve skutečnosti drtivou většinou katolická, jako zemi, která vnucuje své náboženské a kulturní hodnoty jim i dalším menšinám.

V nedávných komunálních volbách ovládla Front National komunální úřady v 11 městech a získala celostátně více než 1400 křesel. Očekává se, že se Front National umístí dobře i v květnových eurovolbách.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Milan Šmíd o "hypotékových novinářích"

6. 4. 2014

čas čtení 1 minuta

Dlouhá léta strávená v těsné blízkosti médií, z nichž některá jsem mohl poznat i zevnitř, mně však brání uvěřit tomu, že způsob současného mediální grilování premiéra Sobotky [v Mladé frontě Dnes] se děje samospádem či náhodou. O tom, že novinář má být pátračem a vyšetřovatelem ve prospěch veřejnosti, nikoli však prokurátorem a soudcem, ví dnes každý elév, a Slonkové by to snad někdo mohl občas připomenout.

Problémem našeho veřejného života už nebudou jen hypotékoví poslanci, ale také hypotékoví novináři, tj. takoví, co si nemohou dovolit přijít o dobře placené místo. Jak si mám vysvětlit, že Tomáš Syrovátka, který za celých patnáct let nenapsal jedinou řádku o privatizaci OKD, v pondělí 27. ledna se stal na tuto záležitost expertem.

Právě Tomáš Syrovátka by mohl posloužit jako model hypotékového žurnalisty. Třicátník v nejlepších letech, rodina, děti. Jak prokázat lidem nového majitele, kteří zasedli v kancelářích Anděl Centra, že nás podnik potřebuje, a že by nebylo dobré nás střídat? Třeba tím, že dokážeme být vnímaví k jeho situaci a k jeho potřebám. Samozřejmě, že všechny naše činy, všechna redakční rozhodnutí racionálně zdůvodníme a podpoříme argumenty veřejného dobra, tezemi o hlídacích psech demokracie a o službě veřejnosti. Jenomže lid obecný není hloupý.

Důvěra veřejnosti je jedním z nejcennějších statků každého média. Všechny listy, které se daly na cestu posluhování svým majitelům, většinou na to doplatily.

Kompletní text ZDE

Chrabrý nový euroskeptický svět

5. 4. 2014

čas čtení 10 minut

Jak bude za patnáct let vypadat Anglie, až euroskeptici ze strany UKIP (United Kingdom Independent Party, Strany nezávislosti Spojeného království) vyhrají volby? Tuto děsivou dystopickou vizi publikoval deník Independent.

Byl studený dubnový den a hodiny neodbíjely. Zase zatracený výpadek elektrické energie, nadával Winston Singh, jak si obtížně hledal cestu po chodníku londýnským Whitehallem ve smogu. Bonanza levné energie, kterou přislíbila vláda Vlastenecké unie poté, co se zruší "ekologické kraviny, které nám vnucovala EU", jaksi nenastala. Celoživotní prezident Putin přislíbil svému nejvěrnějšímu spojenci, euroskeptické vládě v Anglii, neomezené množství levné energie. Z Ameriky se také mělo dovážet do Pevnosti Anglie extremně levné uhlí, protože ho tam kvůli frakování už nepotřebovali. Šlo jen o Pevnost Anglii, protože po druhém referendu r. 2020 Skotsko odešlo z Británie - navždy.

Ve skutečnosti měl strýček Vladimír velké problémy s boji proti vzbouřencům, kteří útočili na jeho plynařské a ropné instalace na Kavkaze a ve stále ještě nepokojné provincii Ukrajině. S železnou pravidelností z ruských ropovodů a plynovodů do Evropy neplynulo nic. Mezitím vedlo pálení špinavého jankejského uhlí ke vzniku hustých mlh, jaké Londýn nepamatoval od padesátých let dvacátého století. Za vlády Vlastenecké unie se rozložilo veškeré úsilí snížit emise. Jak ironické, uvažoval Winston.

Monstrum na kopci

5. 4. 2014

čas čtení 9 minut

Není nad to, než každý týden skandál. Pořádný skandál vzrušuje lidi, zaměstnává média, odvádí naši mysl od záležitostí jakou jsou válka a mír, okupace a apartheid. Jako panem et circenses (chléb a hry) v antickém Římě, píše Uri Avnery.

Tenhle týden nás zaměstnávalo hned několik skandálů. Ehud Olmert, bývalý premiér, byl odsouzen za to, že bral tučné úplatky, když byl starostou Jeruzaléma. Podplatili ho, aby povolil stavbu monstrózního, zdaleka viditelného komplexu budov na nejvyšším kopci Západního Jeruzaléma.

A jakoby to nestačilo, Sylvan Shalom, ministr vládního kabinetu s půl tuctem funkcí je podezřelý ze sexuálních deliktů. Bývalá sekretářka si vzpomněla, že ji před 15 lety v jejím hotelovém pokoji obtěžoval.

Čínská hlídková loď zaznamenala signál černé skřínky

5. 4. 2014

čas čtení < 1 minuta

Čínská hlídková loď v jižním Indickém oceánu zaznamenala elektronický signál na místě, kde se usuzuje, že havarovalo pohřešované letadlo Malajských aerolinií MH 370. Signál je na frekvenci 37,5 KHz a výrobce černých skřínek, firma Dukane Seacom, potvrdil, že impuls je totožný se signálem, jaký by měla vysílat černá skříňka havarovaného letadla.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Kde Hrabal nikdy nebyl

5. 4. 2014

čas čtení < 1 minuta

V polském městě Mińsk Mazowiecki umístili v tamějším parku novou tabuli ke stému výročí narození Bohumila Hrabala, při příležitosti toho, že "na těchto místech pravděpodobně nikdy nebyl".

Zdroj: ZDE

Ruská anexe Krymu "vůbec není jako Mnichov 1938"

4. 4. 2014

čas čtení 3 minuty

Britský historik Martin Brown ostře protestuje proti primitivním paralelám, které se objevily v mnoha sdělovacích prostředcích v poslední době, a které tvrdí, že Putinova anexe Krymu je "totéž jako Mnichov 1938". Je to nesmysl: Nacistický režim r. 1938 neprovedl invazi do Sudet. Sudetské území bylo předáno německým úřadům podle podmínek Mnichovské dohody, kterou podepsaly Británie, Francie, Itálie a Německo. Ze Sudet pak uprchlo asi 150 000 osob, většinou občané mluvící česky a německy mluvící antinacisté. Polsko a Maďarsko využily příležitosti k anexi určitých československých území pro sebe. Ani březen 1939, kdy nacistické Německo okupovalo celé zbytkové Československo, není paralelou k dnešní situaci na Krymu.

Nejnovější způsob jak zhubnout? Musíte strávit dopoledne půl hodiny venku na světle

5. 4. 2014

čas čtení 1 minuta

Vědci z Feinberg School of Medicine na americké Northwestern University zjistili, že vystavíte-li se ráno až dopoledne ostrému světlu venku, snižuje to vaše BMI, body mass index. Čím dříve byli účastníci experimentu vystaveni dennímu světlu, tím víc se snížila jejich váha. Nezáviselo to ani na množství jejich spánku, ani na množství zkonzumovaných kalorií, ani na množství sportu či fyzického pohybu. Zdá se, že způsob, jímž zahajujeme den, přímo ovlivňuje rychlost našeho metabolismu a dokáže to snížit BMI až o 20 procent.

"Světlo je nejmocnější faktor, který synchronizuje vnitřní tělesné hodiny organismu a reguluje circadiánní rytmy, které také regulují rovnováhu energie," vysvětluje Phylis C. Zee, ředitelka výzkumného programu spánku a circadiánních rytmů na Northwestern University. "Když nejste vystaveni ve vhodnou denní dobu dostatečnému množství světla, rozhodí to vaše tělesné hodiny, což mění metabolismus a může to vést k ztloustnutí."

Podle dr. Zeeové bychom měli být vystaveni ostrému dennímu světlu mezi osmou hodinou ranní a polednem. Stačí 20 až 30 minut. Magickou hranicí je 500 luxů. Tato světelná expozice snižuje BMI. Průměrná kancelář je osvětlena jen asi 200 - 300 luxy.

Vědci jsou přesvědčeni, že světelný management je novou metodou, jak bojovat proti obezitě. Lidi by měli, pokud to počasí dovolí, svačit a obědvat venku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Ruští velvyslanci: Dále anektujeme Katalánsko, Benátky, Skotsko a Aljašku

4. 4. 2014

čas čtení 4 minuty



Na YouTube byl zveřejněn pětiminutový audiozáznam údajného telefonního rozhovoru mezi dvěma ruskými velvyslanci, kteří uvažují nahlas o tom, které další části světa bude Rusko anektovat. Je to údajně rozhovor mezi Igorem Čubarovem, ruským velvyslancem pro Eritreu, a Sergejem Bacharevem, velvyslancem v Zimbabwe a v Malawi. Nebylo potvrzeno, zda je rozhovor autentický.

"Máme Krym, ale to, do prdele, není zdaleka všechno, přátelé. V budoucnosti převezmeme zatraceně vaše Katalánsko i Benátky, a taky Skotsko a Aljašku," říká hlas označovaný jako Čubarov. Použije také v ruštině slovní hříčku, takže Skotsko zní jako země, kde žije skot, tedy krávy a býci.

Konstatoval Ústavní soud blud?

4. 4. 2014 / Josef Nerušil

čas čtení 6 minut

Děkuji panu Řezankovi za jeho text, ve které doplnil mou úvahu nad rolí ČSSD o druhou stranu mince. Rozhodně jsem nemínil socialisty za jejich přístup tepat -- naopak rozumím, že jejich manévrovací prostor je před voliči velmi úzce vymezen. Marka Řezanku bych ale také rád ujistil, že úvahy o "veřejnoprávním charakteru církevního majetku" z doby před rokem 1948 jsou ahistorickými bludy.

Velká sázka Ruska na putinomiku

4. 4. 2014

čas čtení 4 minuty

To co se rýsuje na Ukrajině, říká Fred Bergsten z Petersonova institutu, je nevítaným důsledkem globalizace. Ruský prezident Vladimir Putin si myslí, že si může užívat politické a vojenské svobody v jednání vůči Ukrajině bez toho, že by zažil ochromující ekonomické náklady sankcí, nebo odchod mnohonárodních firem z Ruska, napsal Robert J. Samuelson.

Ohrožuje Západ Rusko pouhou svou existencí?

5. 4. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Takto formulovaná otázka - z níž plyne, že v probíhajícím mezinárodněpolitickém střetu vlastně nejde o to, co Západ dělá nebo nedělá, oč usiluje nebo neusiluje, ale prostě o to, že a jaký vůbec je - se může zdát naprosto absurdní. Jak ale upozornil Leonid Beršidskij, Moskva dnes uvažuje právě výše uvedeným způsobem. Připravovaný návrh státní kulturní politiky proto stojí na tezi, že Ruská federace je neevropskou zemí, která nepřijímá západní hodnoty a vymezuje se jednoznačně proti nim. Neboli jasný vzkaz pro nostalgiky: Společný evropský dům? Обещанного три года ждут, а на четвертый отказывают.

Má postmoderní Evropa z post-sovětských a post-amerických dějin nějaký slušný "exit"?

4. 4. 2014 / Miloš Dokulil

čas čtení 28 minut

Úvodem

Bezděky se mi pod rukama rozrostlo malé "desatero" námětů k tomuto zvláštnímu a jakoby jenom opět dílčímu a možná snadno a na první pohled (třeba z Moskvy) okamžitě "bezbolestně" řešitelnému problému, který ani problémem být nemusel, kdyby... A zároveň nelze přehlédnout, kolika jen sugestivními metaforami byl ozdoben triumfující stranou poměrně krátký proces, jehož výsledkem byla jedna další revize jednoho "z omylů minulosti": připojení Krymu k Rusku. A rovněž si zkusme připustit, že skoro "všechno již tady bylo", byť v odlišných kulisách prostoru i času. Jako kdybychom se z dějin někdy dostatečně poučili. Je vůbec "historia magistra vitae"? (Tj.: Jsou "dějiny učitelkou života"?)

Proč mají rektoři britských univerzit astronomicky vysoké platy?

4. 4. 2014

čas čtení 3 minuty

To zkoumal časopis Times Higher Education, který se věnuje britskému vysokému školství. Zjistil, že zatímco univerzitním učitelům se za posledních deset let snížil plat v reálných číslech o 15 procent, rektorům univerzit se platí neuvěřitelně vysoké částky a v roce 2012-13 se jejich plat v průměru zvýšil o 8,3 procenta. Neexistují žádné důvody, proč by tomu mělo tak být a redaktorům časpisu THE se žádné racionální důvody pro astronomické platy univerzitních rektorů nepodařilo zjistit.

Rektoři britských univerzit chtějí vysokoškolské učitele na léto propouštět

4. 4. 2014

čas čtení < 1 minuta

Ian Diamond, rektor University of Aberdeen a předseda organizace Universities UK, konstatoval 27. března v přednášce v Londýně, že chce provést studii, která by zjistila, kolik vysokoškolských učitelů by mohlo být na léto propouštěno. Vysokoškolští učitelé by tak byli placeni pouze 9 měsíců v roce a v létě, kdy neučí, by si museli najít jiné zaměstnání. Pokud dělají výzkum, museli by na letní období žádat o výzkumné granty. V univerzitním sektoru by tak podle Diamonda došlo k výrazným finančním úsporám.

Není překvapující, že tato praxe už existuje ve Spojených státech, a Diamond se jí snaží přenést i do Británie. Mnoho amerických univerzitních učitelů si stěžuje, že jejich proupouštění na letní měsíce vede k finančním problémům a k chudobě.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Rusko odvolalo zástupce při NATO "ke konzultacím"

4. 4. 2014

čas čtení 1 minuta

Rusko odvolalo svého vojenského zástupce při NATO "ke konzultacím". Generál Valerij Jevněvič odcestoval domů v rámci typického diplomatického protestu. Moskva tak reagovala na přerušení spolupráce ze strany NATO, k němuž došlo v důsledku její anexe Krymu.

Sonda Cassini našla na Saturnově měsíci vodu

4. 4. 2014

čas čtení < 1 minuta

Vědci zkoumající data ze sondy Cassini zjistili, že jednom z mnoha malých měsíců Saturnu se nachází hluboký slaný oceán. Domnívají se, že jde o to místo ve Sluneční soustavě, kde by se velmi pravděpodobněji mohl nacházet mimozemský život.

O prezidentských volbách

4. 4. 2014

čas čtení 9 minut

Slovensko si zvolilo nového prezidenta. Emócie občanov z predvolebnej kampane stále vytrvalo priživujú médiá, ktoré formujú povolebné názory. Živo sa diskutuje o víťazstve pravice, prehre ľavice, vôli ľudu a vyjadrení názorov občanov. Je to ale skutočne tak?, ptá se Sepp Winkler.

Baladik utajený, polemik v astronomii poučený. Jan Vrba

4. 4. 2014 / Miroslav Vejlupek

čas čtení 10 minut

Když mu bylo třicet devět let, čítala jeho bibliografie jednadvacet titulů převážně krásné literatury. Na jeho účet Šalda už připsal "velepsavec" a "literární velkoprůmyslník", Emil Felix že "lehká tvořivost zavádí jej k nadprodukci" a Vladimír Ryba že "neobyčejný úspěch u čtenářstva podněcuje jej k zvýšenému tempu výrobnímu".

Dost dobrý důvod k naštvání

4. 4. 2014 / Jiří Baťa

čas čtení 2 minuty

Německá vláda schválila zavedení plošné minimální mzdy ve výši 8,50 eura na hodinu, což činí v přepočtu 233 Kč. Nová pravidla začnou platit od 1. ledna 2015, uvedla agentura DPA. V Německu dosud zákon o výši minimální mzdy neexistoval. Nejnižší platy dosud určovaly v některých odvětvích průmyslu dohody odborů se zaměstnavatelskými svazy. Na minimální mzdu nebudou mít nárok dlouhodobě nezaměstnaní v prvních šesti měsících po nástupu do práce.

V Německu žádný minimální důchod neexistuje

4. 4. 2014

čas čtení 1 minuta

V Německu žádný minimální důchod neexistuje, upozorňuje Tomáš Krystlík v souvislosti s článkem Jiřího Bati "Dost dobrý důvod k naštvání":

Důchod se spočte z příspěvků zaměstnavatele a zaměstnance půl na půl v měsíční výši (dohromady) dnes kolem 19 % z hrubé mzdy, které se úročí cca 5 % ročně. Když člověk odchází do důchodu, má u nositele důchodového zabezpečení naspořenu částku i s úroky a z úroků z úroků. Vezme se aktuální roční úrok uplatňovaný na tyto částky (cca 5 %) z této naspořené sumy a vydělí se 12. To je měsíční důchod a může být třeba jen 1 EUR/měsíčně. Ze starobního důchodu si důchodce platí polovinu na nemocenské pojištění, pojištění pro ošetřování v nemohoucnosti si hradí celé (dnes cca 8 + 2 % z důchodu), druhou polovinu za něj platí zdravotním kasám nositel jeho důchodového pojištění. Důchody se v Německu daní - letos 70 % z jejích výše a každý rok se to o 5 % zvyšuje. Za šest let se bude důchod danit celý.

Bojíme se víc Ruska než války?

3. 4. 2014 / Veronika Sušová-Salminen

čas čtení 11 minut

Stereotypní a interní myšlení o Evropě pořád pokračuje a v českém případě český stát dlouhodobě, vlastně už od roku 1989, rezignoval na jakoukoliv systematickou a kontinuální kulturní diplomacii. Nestačí si totiž myslet, že jsme Západ, musíme Západ o tom také přesvědčit.

Před třiceti lety vyšla anglická verze slavné eseje Milana Kundery "Unesený Západ" (anglicky "Tragedy of Central Europe", New York Review of Books, Vol. 31, N. 7, 1984), která v osmdesátých letech rozvířila na Západě vlnu diskuzí o pojmu Střední Evropy. Kundera psal v kontextu existující studené války a rozdělené Evropy. Přes řadu problémů eseje, za které byl Kundera hojně kritizován, obsahuje ale jeho esej nadčasové svědectví. V kontextu dnešní ukrajinské krize, která zcela očividně souvisí s krizí evropského integračního projektu, začínající krizí uspořádání post-sovětského prostoru a také s krizí neoliberálního kapitalismu a krizí Západu, je jeho esej znova aktuální.

Kde se (ne)skrývá blud

3. 4. 2014 / Marek Řezanka

čas čtení 12 minut

Je docela zajímavé, že se v sobotním rozhovoru s Dominikem Dukou (Dál už ustoupit nemůžeme, 29. 3. 2014) rozebíraly především finanční náhrady, ale ani slůvkem nebyly zmíněny výhrady odpůrců zákona o tzv. církevních restitucích, jež se týkají vydávaného nemovitého majetku, který mj. zahrnuje historické a kulturní bohatství naší země.

Milý pane Vaculíku!

3. 4. 2014 / Miloš Dokulil

čas čtení 3 minuty

Určitě netušíte, kdo se to takhle na Vás obrací. Mnohokráte jsem již obdivoval Váš přístup k realitě "všedního dne" a to, jak ty "fejetóny" (či "feuilletons", anebo "causeries"?) dokážete rozehrát k údivu posluchače či čtenáře. Jenže dnes ráno (3. dubna) v 6:50 na rozhlasové "Vltavě" jsem si byl jist tím, že Vám v zájmu dosažení paradoxu nad opravdovými paradoxy života a našich dnů -- podle mého soudu -- ten příspěvek o normách a pseudonormách lidské spravedlnosti zůstal "jaksi na půl cesty".

Máme jíst sedm porcí zeleniny denně

3. 4. 2014

čas čtení < 1 minuta

Z nové, rozsáhlé studie vyplývá, že konzumace sedmi porcí ovoce a zeleniny (hlavně zeleniny, protože v ní je méně cukru) denně podstatnou měrou snižuje nebezpečí úmrtí na rakovinu a na mrtvici. Studii provedli výzkumníci na University College v Londýně. Analyzovali informace o více než 65 000 dospělých osobách starších 35 let. Sledovali je po průměrnou dobu 7,7 let. Zjistil, že konzumace nejméně sedmi porcí čerstvé zeleniny a ovoce denně vedlo k poklesu rizika úmrtí o 33 procent ve všech kategoriích (když se ignoruje první rok zkoumání, pokud se do zkoumání zahrne, pokles rizika úmrtí je 42 procent). Vědci také zjistili, že konzumace zeleniny je zdravější než konzumace ovoce a pojídání ovoce a zeleniny v konzervách či v mraženém stavu vede k zvýšení procenta úmrtí. Podrobnosti v angličtině ZDE

Ukrajinská vláda zatkla 12 policistů za "střílení na demonstranty"

3. 4. 2014

čas čtení 1 minuta

Na čtvrteční tiskové konferenci v Kyjevě tvrdil nový ministr vnitra prozatímní ukrajinské vlády Arsen Aavakov, že plnou vinu za střílení na demonstranty nese ukrajinská policie a její velitelé. Odpovědnost prý jde celou policejní strukturou až nahoru, k prezidentu Janukovyčovi. Ukrajinská vláda vydala na Janukovyče za to zatykač. Rusko prý dodalo pro střelbu na demonstranty zbraně a ruská tajná služba střelbu logisticky organizovala.

Američané se pokusili svrhnout Castra prostřednictvím "kubánského twitteru"

3. 4. 2014

čas čtení 1 minuta

Americká vláda vydala 1,6 milionu dolarů na vytvoření sociální sítě, jejímž cílem bylo svrhnout komunistickou vládu na Kubě, informuje britský deník Independent.

Tisková kancelář Associated Press zjistila, že projekt který trval déle než dva roky a měl tisíce uživatelů, byl vytvořen prostřednictvím falešných firem a byl financován prostřednictvím zahraničních bank.

Americký vládní úřad pro zahraniční rozvoj USAID údajně financoval projekt kubánského twitteru pod názvem "ZunZuneo". USAID tak zpochybnila svá opakovaná tvrzení, že neprovádí tajné akce v zahraničí.

Měl, či neměl by stát finančně pomoci OKD při útlumu těžby na Dole Paskov?

3. 4. 2014

čas čtení 1 minuta

Tisková zpráva ČMKOS

Václav Pícl, I. místopředseda ČMKOS:

ČMKOS je přesvědčena, že se stát nemůže zbavit zodpovědnosti za špatnou privatizaci OKD ani za absentující dohled státních orgánů nad činností vlastníka. Zejména nad nedostatečným vytvářením rezervy na likvidaci následků těžby, případně i nad způsobem těžby ložiska.

Pro ČMKOS je naprosto nepřijatelné, aby od tohoto tíživého problému dali najednou všichni ruce pryč a aby důsledky celé této morálně a pravděpodobně i právně velmi pochybné kauzy zaplatili pouze propuštění horníci a jejich rodiny. Není možné, aby jen oni byli obětí, ztratili zaměstnání, obětovali svou životní úroveň a perspektivu.

Kundera - český, francúzsky alebo stredoeurópsky spisovateľ?

3. 4. 2014 / Igor Daniš

čas čtení 7 minut

V rôznych upomienkových predstaveniach, komentároch, diskusiách a rozhovoroch k výročiu 85. narodenín Milana Kunderu sa len málo pripomínalo jeho umenie písať a skôr sa hovorilo o jeho neochote vychádzať na verejnosť a podružnom podpise na jednom udaní, z ktorého sa odvodzujú ďalekosiahle a hlboké paralely. Ďalším frekventovaným diskusným bodom bolo a je rozlúštenie záhady, či Kundera je český alebo francúzsky spisovateľ. Sám Kundera si že vraj želá, aby jeho romány a eseje boli radené medzi francúzskych spisovateľov. Ak si spomenieme na Kunderove tézy ohľadne "náhodilosti" českej kultúry, jej náhodilý únik z rozpustenia v nemeckom živle, či dobytie Československa a strednej Európy Ruskom na stáročia, je logické, že sa snaží ukotviť svoje dielo v stabilnejšom rámci francúzskej kultúry, jazyka a literatúry.

V žebříčku sociálního pokroku je ČR na 23. místě

3. 4. 2014

čas čtení < 1 minuta

Na prvním místě je Nový Zéland, na druhém místě Švýcarsko (představa, že se po pádu komunismu Československo stane druhým Švýcarskem, se jaksi neuskutečnila), na třetím místě Island, na čtvrtém místě Holandsko, pak následují Norsko, Švédsko, Kanada, Finsko, Dánsko, Austrálie, Rakousko, Německo, Británie, Japonsko, Irsko, USA, Belgie, Slovinsko.

Žebříček je sestaven z 50 různých kritérií: od zdravotnické péče přes individuální bezpečnost a ekologickou politiku až po toleranci vůči menšinám, mezilidské vztahy a kariérní šance.

Zdroj: ZDE

Anglie zavede neznačkové, jednobarevné balení cigaret

3. 4. 2014

čas čtení 1 minuta

Vláda v Anglii zavede jednobarevné balíčky cigaret, na nichž nebudou grafická loga výrobců. Z analýz totiž vyplývá, že budou-li se cigarety prodávat ve fádních, neatraktivních balíčcích, tisíce dětí nezačne kouřit.

Jane Ellison, ministryně pro veřejné zdraví, uvedla, že zvlášť znepokojující je, kolik dětí začíná kouřit a za jakých podmínek, a právě na to se zaměřila vládní analýza, kterou provedl Sir Cyril Chantler. Každý den začíná v Británii kouřit asi 60 dětí a velmi těžko se pak v dospělosti zbavují závislosti na nikotinu. Kdyby byl snížen počet dětí, kteří začínají kouřit, o pouhá 2 procenta, ročně by začínalo kouřit o 4000 dětí méně.

Aktivisté za veřejné zdraví byli rozhodnutím vlády potěšeni. Harpal Kumar, ředitel instituce Cancer Research UK, konstatoval: "Chantlerova analýza podpořila zásadní krok vůči zdravější budoucnosti pro britské děti. Máme důkaz a drtivou podporu parlamentu, zdravotnické komunity i veřejnosti."

Mluvčí firmy British American Tobacco se vyjádřil, že je rozhodnutím vlády zklamán a poukázal na to, že zavedení jednobarevného balení pro cigarety v Austrálii údajně "nepřineslo očekávané výsledky".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vážení spojenci!

2. 4. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 7 minut

Vážení spojenci v zemi na sever od Krkonoš,

je tomu už pár let, co jsem pročítal strategické bezpečnostní materiály administrativy prezidenta Kaczyńského. Zaujala mě především zjevná nedůvěra vůči garancím ze strany NATO, která z nich doslova vyzařovala. Češi, schovaní za Karpaty a oddělení od nacionalistického neoimperiálního Ruska územím Slovenska a Ukrajiny, si takové věci jednoduše nepřipouštějí. Nepřipouštěl jsem si je ani já, ještě poměrně nedávno.

Autokratické síly triumfují nad ekonomikou. Západ si neví rady

2. 4. 2014

čas čtení 3 minuty

To, jak reagovat, se již stalo tématem prezidentských voleb v roce 2016. Během týdnů následujících po Putinově vyslání vojsk na Krym republikánští senátoři Rand Paul, Ted Cruz a Paul Ryan všichni kritizovali Obamovu reakci. Ale žádný z nich nevolal po americké intervenci na Ukrajině.

Čtvrt století po pádu Sovětského svazu autoritářští vůdci jako Vladimir Putin a Bašár al-Asad předvádějí, že můžou vzdorovat mezinárodním normám, potlačovat nesouhlas a používat vojenskou sílu. Tvůrci americké politiky si lámou hlavu nad tím, jak reagovat.

Transatlantické spojenectví a "civilizační hodnoty"

2. 4. 2014 / Jakub Rolčík

čas čtení 4 minuty

Ta zpráva nejspíš v českém mediálním prostředí zapadne pod trusem přičinlivých kancelářských hlodavců, kteří se vydávají za nezávislé novináře, politické analytiky či zástupce lidu, jimž nezáleží než na blahu vlastních spoluobčanů především a celého světa vůbec. A možná by to ani nevadilo -- nepřináší vlastně nic nového. Jen potvrzení toho, co všichni dávno víme: Že totiž Spojené státy provozovaly v zahraničí tajné věznice; a že je provozovaly jako tajné proto, aby v nich mohly mučit -- ať skutečné či domnělé -- teroristy. Jde však o jinou věc.

Naftové království očima pragmatiků

2. 4. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Prezident Barack Obama na konci března navštívil dlouhodobého a klíčového spojence USA Saúdskou Arábii. Na pořadu dne nebylo, jak se ostatně dalo očekávat, Obamovo kárání jeho protějšku -- krále Abdulláha -- kvůli otřesnému stavu lidských práv v Saúdské Arábii. Americký prezident navštívil naftové království, protože hodlá napravit pošramocené diplomatické vztahy mezi Washingtonem a Rijádem, jež vržou už několik měsíců, což se samozřejmě týká i ekonomických vztahů mezi oběma zeměmi.

Topolánek poukázal na příčinu blbé nálady, a nejen v Česku

2. 4. 2014 / Radim Hreha

čas čtení 1 minuta

Expremiér Mirek Topolánek (ODS) v rozhovoru pro server Česká justice s jasnozřivým titulkem Nečas je jen náhradní cíl krom jiného uvedl: "Lidi musí mít strach. Pokud se bojí o svoje místo, tak fungují lépe a kradou méně."

S výrokem bývalého předsedy ODS nelze než souhlasit. Bohužel, stejně jako jeho polistopadoví předchůdci a nástupci, nedokázal (či nechtěl) udělat nic proto, aby tento klasický axiom uplatnil na místech nejvyšších. V politice. Ve vládě.

Britská vláda navzdory protestům tvrdě deportovala dívku připravující se na maturitu

2. 4. 2014

čas čtení 3 minuty



Teenager Yashika Bageraati byla tvrdě deportována rozhodnutím britských soudů a nečinností britské vlády na Mauricius, kde nemá žádné příbuzné. Rozhodnutím britské vlády byla devatenáctiletá dívka před maturitou oddělena od svých rodičů a od svých sourozenců v Británii a ve středu v 21 hodin večer byla za doprovodu dvou strážců naložena do letadla směřujícího na Mauricius.

Její stoupenci konstatovali, že jsou rozhodnutím "rozhořčeni". Yashika byla deportována pouhý den poté, co jeden poslanec intervenoval v její věci a žádal, aby jí aspoň bylo dovoleno udělat v červnu v Británii maturitu. Navzdory protestům a pláči Yashičiny matky neprojevil konzervativní britský ministr pro imigrační otázky James Brokenshire žádné slitování a trval na tom, aby devatenáctiletá dívka byla z Británie deportována.

Syrští Arméni žádají pomoc mezinárodního společenství po masakru v syrském Kesabu

2. 4. 2014

čas čtení 4 minuty

Více než 80 civilistů bylo zabito při útoku na syrské město Kesab na hranici s tureckou provincií Hatay. Město je osídleno převážně Armény.

V dopoledních hodinách 21. března byl Kesab spolu s blízkými obcemi napaden bojovníky z povstaleckých organizací Fronta an-Nusrá a Islámská fronta, kteří přišli z Turecka. Obyvatelé uprchli a ti, kteří to nestihli, byli povražděni. Podle egyptského deníku al-Ahrám bylo přinejmenším 80 obětí. Podle předběžných odhadů ztratilo domov asi 600 rodin.

Většina zahraničních postgraduantů na britských univerzitách je z Číny, počet jiných zahraničních studentů klesá

2. 4. 2014

čas čtení 1 minuta

V současnosti studuje na britských vysokých školách téměř stejný počet postgraduálních studentů z komunistické Číny jako Britů. Poprvé za třicet let však poklesl počet studentů z jiných zemí. Podle údajů z HEFCE, Higher Education Funding Council, studuje v Británii 23 procent postgraduálních studentů z ČÍny, zatímco britských studentů je 26 procent.

Nejčastěji studují Číňané v Británii matematiku (58 procent ze všech zahraničních studentů). mediální studia (56 procent), podnikatelská a manažerská studia (47 procent) a 39 procent strojírenství.

Zároveň klesá počet studentů z jiných zemí, zejména z Indie a z Pákistánu, v důsledku vysokého školného a protiimigrantské rétoriky současné britské konzervativní vlády.

Rozhlas BBC: "V České republice vstoupíte do minulosti"

1. 4. 2014

čas čtení 2 minuty

Před deseti lety byla Irská republika první zemí na světě, která zakázala kouření na pracovištích. Dne 29. března 2004 zavanul čistý vzduch v irských hospodách, restauracích i jiných veřejných místnostech - a skoro nikomu zákaz nevadil. Irové, kteří milují své hospody, se stali vzorem globální zdravotnické revoluce. Za posledních deset let schválilo zákaz kouření ve veřejných místnostech mnoho zemí světa. Rozhlas BBC věnoval desátému výročí prvního zákazu kouření ve veřejných místnostech včera večer dokumentární pořad. Bývalý irský korespondent BBC Denis Murray v něm zkoumá dopad zákonů o zákazu kouření ve veřejných místnostech v různých zemích Evropy a uvažuje o budoucnosti tabáku.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za únor 2014

8. 3. 2014

čas čtení 2 minuty

V únoru 2014 přispěli čtenáři finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 52 766,58 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v prosinci 2013 částkou 2625,82 Kč.

Zůstatek byl koncem února 2014 349 778,46 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

84072