Ukrajina odmítá platit Rusku zvýšenou cenu za zemní plyn

6. 4. 2014

čas čtení 2 minuty

O víkendu se zvýšila hrozba nové plynové války mezi Ruskem a Ukrajinou, protože vláda v Kyjevě prohlásila, že nebude platit za zemní plyn Gazpromu novou cenu z minulého týdne. Mezitím trvá napětí na východní Ukrajině, kde proruští demonstranti okupovali v neděli vládní budovy.

Prozatímní kyjevský premiér Arsenij Jaceňuk se vyjádřil o víkendu, že nová cena za ruský zemní plyn je neférová a Ukrajina ji nebude platit.

"Rusku se nepodařilo zmocnit se Ukrajiny vojenskou agresí, tak se nyní snaží vyvíjet nátlak a zmocnit se Ukrajiny plynovou a hospodářskou agresí," řekl Jaceňuk. Dodal, že Ukrajina bude dál platit Rusku za zemní plyn "přijatelnou" cenu 268 dolarů za 1000 krychlových metrů.

Minulý týden Rusko dvakrát zvýšilo ceny zemního plynu pro Ukrajinu na 485,50 dolarů za 1000 krychlových metrů. Je nejasné, co Rusko udělá, pokud Ukrajina odmítne novou cenu platit, ale v minulosti prostě přerušilo dodávku plynu. Minulý týden vysvětlil ředitel Gazpromu Alexej Miller v televizi, proč Rusko zvyšuje ceny plynu. Zdůraznil, že Rusko poskytlo v minulosti Ukrajině slevu za plyn jako součást úvěrů z minulého prosince, které dostal prezident Janukovyč za to, že odmítl asociační dohodu s EU.

"Tu slevu Ukrajina dostala pod podmínkou, že zaplatí veškeré své dluhy za plyn a bude platit 100 procent za současné dodávky plynu. Bylo jasně dáno najevo, že pokud se to nestane, sleva bude v druhém čtvrtletí roku 2014 zrušena," řekl Miller. Dodal, že Gazprom nedostal z Ukrajiny za březnové dodávky jediný dolar, a tak je sleva automaticky zrušena.

Miller také dodal, že Ukrajina dostala velké slevy na dodávku plynu na základě dohody prodloužit pronájem ruské námořní základny na Krymu. Teď, když byl Krym anektován Ruskem, Vladimír Putin tuto dohodu anuloval. Znamená to, že Ukrajina nyní dluží Rusku více než 11 miliard dolarů za levnější plyn a dluh by měla uhradit. Ukrajina tvrdí, že dluží Rusko 2,2 miliardy dolarů za plyn a to uhradit chce.

V minulosti Rusko zastavilo dodávku plynu Ukrajině dvakrát, v letech 2006 a 2009. V prvním případě Gazprom obvinil Ukrajinu, že si z plynovodu odebírá plyn určený pro Evropskou unii. V roce 2009 byla dodávka plynu zastavena úplně a některé trhy v EU zůstaly uprostřed zimy bez plynu.

Nyní jsou potenciální důsledky pro Evropu méně vážné, protože od roku 2009 byly vybudovány nové způsoby, jak dopravovat ruský plyn do Evropy mimo ukrajinské území. Kromě toho zima už minula a Gazprom nechce riskovat, že by v Evropě získal pověst jako nespolehlivý dodavatel.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9719

Diskuse

Obsah vydání | 8. 4. 2014