Ruští velvyslanci: Dále anektujeme Katalánsko, Benátky, Skotsko a Aljašku

4. 4. 2014

čas čtení 4 minuty



Na YouTube byl zveřejněn pětiminutový audiozáznam údajného telefonního rozhovoru mezi dvěma ruskými velvyslanci, kteří uvažují nahlas o tom, které další části světa bude Rusko anektovat. Je to údajně rozhovor mezi Igorem Čubarovem, ruským velvyslancem pro Eritreu, a Sergejem Bacharevem, velvyslancem v Zimbabwe a v Malawi. Nebylo potvrzeno, zda je rozhovor autentický.

"Máme Krym, ale to, do prdele, není zdaleka všechno, přátelé. V budoucnosti převezmeme zatraceně vaše Katalánsko i Benátky, a taky Skotsko a Aljašku," říká hlas označovaný jako Čubarov. Použije také v ruštině slovní hříčku, takže Skotsko zní jako země, kde žije skot, tedy krávy a býci.

Čubarov pak tvrdí,že Rusko převezme "všechny tyhle zasrané země v pohraničí" jako Estonsko, Rumunsko a Bulharsko. Dodává, že šéf mise EU v Eritrei se prý nevážně zmínil o tom, že bylo pro EU úlevou, kdyby si Rusko "vzalo zpět Rumunsko a Bulharsko".

Nakonec se ruští velvyslanci shodují, že bude asi lepší nechat prozatím "Bulharsko, Rumunsko, a ty pobaltský sračky" v EU, a Bacharev říká, že by bylo daleko zajímavější anektovat Kalifornii nebo Miami.

"Vždyť je to pravda, je to k posrání, v Miami je 95 procent lidí z Ruska," říká Čubarov. "Máme plné právo tam uspořádat referendum," Bacharev navrhuje, aby se referendum konalo i v Londýněgradu, čemuž se oba žoviálně smějí.

Čubarov blahopřeje Bacharevovi, že Zimbabwe byla jednou z jen 11 zemí světa, včetně Sýrie a Severní Koreje, které v OSN podpořily ruskou anexi Krymu. Vyjadřuje konsternaci, že "ty svině" z Malawi Moskvu nepodpořily.

Je možné, že zveřejnění tohoto rozhovoru je odvetou za nedávná zveřejnění rozhovorů čelných západních diplomatů o Ukrajině. Jedním z takových zveřejněných rozhovorů byl rozhovor americké náměstkyně ministra zahraničí Victorie Nulandové a amerického velvyslance v Kyjevě, v němž se Nulandová vyjádřila "Ať jde Evropská unie do prdele!" Zveřejněn byl také rozhovor mezi Catherine Ashtonovou, komisařkou EU pro zahraniční záležitosti, a estonským ministrem zahraničí Urmasem Paetem, kteří hovořili o tom, že ostřelovači v Kyjevě mohli být z řad opozice.

Reakce Moskvy na prozrazení tohoto audiozáznamu z Afriky byla pobavená, především vzhledem k tomu, že zmínění ruští diplomaté jsou daleko bezvýznamnější než Nulandová nebo Ashtonová.

Jeden oficiální ruský zdroj, který tvrdí, že Nulandová se umí vyjadřovat sprostě nejen anglicky, ale je hrdá na to, jak dokáže být vulgární i v ruštině, řekl: "Pokud tohle byla jejich reakce na silné výrazivo paní Nulandové, buďte si jisti, že žádný ruský velvyslanec ji v nadávání v ruštině nepřekoná."

Maria Zacharovová, náměstkyně mluvčího ruského ministerstva zahraničí, napsala na Facebooku, že netuší, kdo to v nahrávce hovoří, ale že fotografie připojená k záznamu na YouTube vůbec nevypadá jako Bacharev. Zacharovová tvrdila, že nahrávka je neobratný americký pokus o skandalizaci a zmínila se o nedávném incidentu, kdy se americká minstryně zahraničí Clintonová pokusila o "nový začátek" ve vztazích s Ruskem a dala ministru zahraničí Sergeji Lavrovovi knoflík, na němž měl být ruský nápis "Reset", jenže ve skutečnosti tam Američané napsali rusky "Přetíženo".

"Je to jako s tím knoflíkem Reset. Vždycky chtějí být lepší než obvykle, a pak to takhle dopadne," řekla Zacharovová.

Od začátku krize na Ukrajině vznikla diplomatická válka slov a prozrazených nahrávek. Minulý měsíc vydalo americké ministerstvo zahraničí kritiku toho, co označilo za nepravdivá tvrzení Vladimíra Putina, a dodalo: "Svět nebyl svědkem tak pozoruhodné ruské fikce od dob Dostojevského".

Ve čtvrtek obvinil náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rybakov Spojené státy z "dětinské hysterie" ohledně Krymu.

"Co bychom poradili našim americkým kolegům? Měli by víc chodit na čerstvý vzduch, dělat jógu, jíst zdravě, třeba se i podívat v televizi na nějaké sitcomy," řekl Rybakov tiskové kanceláři Interfax.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
11145

Diskuse

Obsah vydání | 7. 4. 2014