Rasmussen: NATO musí investovat do "bezpečnosti demokracie" a Rusko odstrašit

7. 4. 2014

čas čtení 1 minuta

Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen v britském konzervativním deníku The Telegraph publikoval komentář, v němž píše, že spojenci v NATO musejí na "ilegální agresi" Ruska proti Ukrajině odpovědět vyššími výdaji na zbrojení, aby Moskvu odradili od další agrese v Evropě.

Rusko se podle něj snaží Evropu "rozporcovat" a Aliance na to musí odpovědět modernizací ozbrojených sil.

"Každý ze spojenců musí investovat nezbytné zdroje do správných kapacit" píše Rasmussen. "To znamená moderní vybavení, intenzívní výcvik našich sil a užší spolupráci mezi spojenci NATO a s našimi partnery. Vím, jak obtížné je to v současné ekonomické atmosféře, ale bezpečnostní atmosféra to činí nezbytným. - V dlouhodobé perspektivě by nedostatek bezpečnosti byl nákladnější, než nynější investice, a dlužíme to našim jednotkám a širší společnosti."

Břemeno výdajů NATO stále více padá na jediného člena, USA. Vloni utratily 72% všech výdajů v organizaci, zatímco v roce 1995 to bylo 59%.

Odráží to evropské škrty ve výdajích na zbrojení. Z pětadvaceti evropských členů NATO pouze Británie, Řecko a Estonsko splňují oficiální cíl vynaložit na obranu alespoň 2% HDP. Průměrná hodnota činí pouze 1,3%. Naproti tomu USA vydávají na zbrojení 4,4% HDP.

V reakci na ukrajinskou krizi NATO vyslalo stíhací letouny do Pobaltí a Polska a nad Polskem a Rumunskem působí letouny AWACS. Nicméně Polsko žádá o trvalou přítomnost 10 000 vojáků obrněné pěchoty. Není jasné, zda k tomu dojde a které země by tento kontingent poskytly.

Rusko vždy označovalo rozšíření NATO o své bývalé satelity za bezpečnostní hrozbu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8233

Diskuse

Obsah vydání | 9. 4. 2014