Ukrajina: Proruští demonstranti obsadili vládní budovy v Doněcku, Luhansku a Charkově

7. 4. 2014

čas čtení 5 minut

Proruští demonstranti otevřeně přiznávající spolupráci s ruskými "turisty" během neděle obsadili vládní budovy ve třech průmyslových oblastech na východě Ukrajiny. Demonstranti se střetli s policií, vyvěsili z budov ruské vlajky a vyzvali k referendu o nezávislosti.

Těsně po poledni místního času separatisté v Doněcku vyhlásili "Doněckou lidovou republiku". Tento stát neprodleně uznala ruská mimoparlamentní opozice. Referendum o nezávislosti na Ukrajině se má konat 11. května a pokud k němu dojde, zabrání konání předčasných prezidentských voleb na celém území Ukrajiny. Ty jsou vypsány na 25. května.

Orgány "republiky" požádaly ruského prezidenta o vyslání "dočasného" kontingentu ruských sil.

Úřadující ukrajinský prezident Olexandr Turčinov v reakci na události zrušil návštěvu Litvy a svolal jednání bezpečnostní rady.

Ruský prezident Vladimir Putin již dříve prohlásil, že Moskva má právo chránit rusky mluvící obyvatelstvo na celém území Ukrajiny, a Rada federace mu schválila příslušné pravomoci včetně použití ozbrojených sil. Ukrajinští představitelé odmítají tvrzení Moskvy, že rusky mluvící obyvatelstvo je ohroženo, a tvrdí, že jsou připraveni čelit ruské intervenci.

V Doněcku údajně došlo k nejnásilnějším protestům za poslední dobu. Velká skupina demonstrantů se odtrhla od davu na hlavním náměstí a obsadila sídlo regionálních úřadů. Prorazila přitom policejní kordon a vstoupila do budovy, nad kterou vyvěsila ruskou vlajku a transparent. Vyzvala regionální úřady, aby na půlnoc svolaly mimořádné jednání a vypsaly referendum, jinak je prý nahradí vlastním orgánem, "lidovým sovětem". Podle zpráv proruských aktivistů na Twitteru se na dnešek chystá stávka a také údajně obsazení doněckého letiště.

Obsazením letiště začala na konci února ruská invaze na Krym. Takový postup vyžaduje ruská taktika hloubkových výsadkových operací.

Mluvčí místní policie Ihor Ďomin tvrdí, že obsazení budovy se zúčastnilo asi tisíc osob a uvnitř se jich zabarikádovala přibližně stovka.

V Luhansku policie nasadila proti desítkám protestujících slzný plyn, když vnikli do místní služebny zpravodajské služby SBU a pokusili se osvobodit patnáct proruských aktivistů zatčených v první polovině týdne. Ti jsou obviněni z organizování násilných nepokojů.

Místní média informují o nejméně dvou zraněných a televizní záběry ukázaly policistu odnášeného na nosítkách.

V Charkově také desítky lidí vnikly do budovy oblastních úřadů, poté, co pronikly policejním kordonem.

  • Premiér Jaceňuk na dnešním zasedání vlády prohlásil, že na východě země je realizován plán destabilizace s cílem dosáhnout okupace těchto území ze strany "zahraničních vojsk".
  • Zatímco představitelé kyjevských úřadů vyjeli do východních oblastí, aktivisté Pravého sektoru (v posledních dnech mnohokrát veřejně obvinění z kolaborace s Moskvou) útočí na budovu Nejvyššího soudu v Kyjevě. Po jejím obsazení je nereálné, že by kyjevské úřady vyslaly významnější bezpečnostní síly do regionů.
  • Podle ukrajinského ministerstva vnitra ráno ozbrojenci obsadili budovu služby SBU v Luhansku.
  • Ráno podle ukrajinských zdrojů ruští "turisté" zaútočili také na budovu opery v Charkově, protože se domnívali, že jde o sídlo úřadů.
  • Hornické odbory v Doněcku údajně nepodpořily protivládní protesty.
  • Ukrajinský analytik Dmitrij Tymčuk ráno na Facebooku publikoval informaci, že doněčtí separatisté z moskevského koordinačního centra obdrželi plán dalších aktivit. Hlavním cílem plánu je založení regionálního koordinačního centra "Doněcká republika" pro koordinaci se separatisty v dalších oblastech a prohlášení o provedení referenda. V něm by se mělo rozhodnout o vyhlášení republiky nezávislé na Ukrajině. Přitom došlo k úpravě předchozího plánu Moskvy, uvádí Tymčuk. Byl údajně vypuštěn bod ohledně připojení k Moskvě a zůstává pro tuto chvíli pojetí formální nezávislosti, jako v případě Ruskem okupovaných gruzínských území.
  • Separatistický twitterový účet "Novorossija" vyzývá k obsazení médií v Doněcku, Charkově a Lugansku.
  • Separatistický twitterový účet "Novorossija" publikuje příspěvky, z nichž plyne, že jedním z cílů je zabránit konání voleb 25. května, z nichž má vzejít politická reprezentace, kterou by Moskva nemohla tak snadno ignorovat, jako tu současnou. Také je zřejmé, že separatisté mají přesné informace z Kyjeva o pohybu ukrajinských bezpečnostních jednotek, které ráno vypravily oddíl 100 mužů do Doněcka, kam podle odhadu informátora dorazí kolem 10:00 místního času.
  • Podle zprávy agentury Interfax Ukraina se v Doněcku "místní milice" (která i podle několika ukrajinských zdrojů měla přejít na stranu separatistů) připravuje k obsazení budovy služby SBU, již od včerejška okupují proruští aktivisté. Není možno ověřit, zda se skutečně jedná o aktivitu milice, nebo jiných jednotek z Kyjeva, o nichž hovoří separatistické zdroje.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10990

Diskuse

Obsah vydání | 8. 4. 2014