Maďarsko: Viktor Orbán zvítězil ve volbách a podpora Jobbiku ostře vzrostla

7. 4. 2014

čas čtení 1 minuta

Orbánova strana získá 135 ze 199 křesel a ultrapravicová strana Jobbik 25 křesel

Maďaři v nedělních parlamentních volbách zvolili premiéra Viktora Orbána na další čtyři roky a ultrapravicová strana Jobbik, obviňovaná z antisemitismu, získala téměř 20 procent hlasů.

Orbán měl časté konflikty s Evropskou unií a se zahraničními investory ohledně své kontroverzní politiky, avšak Maďaři považují tohoto padesátiletého bývalého disidenta za doby komunismu za ochránce maďarských národních zájmů. Za jeho vlády poklesly osobní daně a účty domácností za energie.

Poté, co bylo sečteno 71 procent hlasovacích lístků, odhadovalo se, že Orbánova strana Fidesz získá v parlamentně 135 ze 199 křesel, což jí dá právo jednostranně měnit ústavu.

Za poslední čtyři roky Orbán znárodnil soukromé penzijní fondy, zavedl ostré "daně v krizi" na velké podniky a vytvořil systém úlev pro držitele hypoték, které musely uhradit většinou zahraniční banky.

Socialisty vedená levicová aliance zřejmě získá 39 křesel. Jobbik získá 25 křesel: jeho volební podpora stoupla z 15,9 procent před čtyřmi lety na nynějších 21,25 procent.

Jobbik přislíbil, že bude vytvářet pracovní příležitosti, bude ostře vystupovat proti zločinnosti, znovu vyjedná podmínky státního dluhu a uspořádá referendum o členství Maďarska v EU. Popírá, že je to rasistická strana, avšak staví se nepřátelsky vůči Židům a Romům.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8866

Diskuse

Obsah vydání | 9. 4. 2014