Při ukrajinské ofenzívě zahynulo "mnoho vzbouřenců"

2. 5. 2014

čas čtení 1 minuta

Mnoho proruských vzbouřenců bylo při ofenzívě ukrajinské armády proti městu Slavjansk usmrceno, zraněno a zatčeno, konstatoval prozatímní ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov. Avšak dodal, že operace ve vzbouřeneckém městě neprobíhají tak rychle, jak se předpokládalo.

Předtím vzbouřenci sestrřelili dva ukrajinské armádní vrtulníky a usmrtili pilota a vojáka.

Rusko požádalo o mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN.

Moskva uvedla, že použití ukrajinské armády proti vlastnímu ukrajinskému lidu "vede Ukrajinu ke katastrofě" a naléhalo, aby se v pátek sešla Rada bezpečnosti OSN.

Situace ve Slavjansku zůstává nejasná. Kyjev před určitou dobou konstatoval, že "polovinu města" ovládly ukrajinské jednotky.

Turčynov dodal, že boj proti vzbouřeneckým silám je "velmi složitý" v důsledku toho, že probíhá v hustě obydleném městě. Při bojíco Slavjansk zahynuli dva ukrajinští vojáci, řekl Turčynov a obvinil proruské ozbrojence, že se skrývají za civilisty a za rukojmími.

Všechno proruská kontrolní stanoviště ve městě převzala ukrajinská armáda, uvedl Turčynov. Separatisté naproti tomu konstatovali, že některá kontrolní stanoviště jsou stále v jejich rukách.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9609

Diskuse

Obsah vydání | 5. 5. 2014