Dvacet procent vysokoškolsky vzdělaných Britů jsou milionáři

16. 5. 2014

čas čtení 1 minuta

Britský Státní statistický úřad zveřejnil pozoruhodnou statistiku: každý pátý absolvent univerzity v Británii, tedy dva miliony lidí, je milionářem, vlastní majetek v hodnotě více než milionu liber, tedy 33 milionů korun. Téměř desetina všech dospělých Britů nyní vlastní majetek - nemovitosti, důchody, úspory a věci - které mají hodnotu milionu liber nebo více.

Celkový počet librových milionářů vzrostl za poslední čtyři roky o padesát procent, navzdory finanční krizi. Z údajů vyplývá, že existují hluboké rozdíly mezi lidmi se vzděláním a lidmi bez vzdělání. Jen tři procenta občanů bez vzdělání shromáždily majetek větší než 1 milion liber.

Konzervativní britský ministr pro vysoké školy David Willets tyto údaje interpretuje jako důkaz, že "studovat na univerzitě je velmi lukrativní". Ospravedlňuje to podle něho vysoké univerzitní školné, které jeho vláda zavedla v Anglii.

Ze statistických údajů ale také vyplývá, že se zvětšují rozdíly mezi chudými a bohatými. Nejbohatších 10 procent britských domácností nyní vlastní 44 procent veškerého domácnostního majetku. Tato skupina obyvatelstva vlastní asi pětkrát více majetku než nejchudších 50 procent obyvatelstva, kteří vlastní jen 9 procent veškerého majetku.

Rostoucí rozdíly mezi chudými a bohatými jsou základem předvolební politiky Labouristické strany, která kritizuje, že současná britská vláda zorganizovala hospodářské oživení, které pomáhá jen bohatým.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6908

Diskuse

Obsah vydání | 16. 5. 2014