Dánsko zítra schválí zákon, který zemi zbaví riskantní a drahé závislosti na plynu a ropě

11. 6. 2014

čas čtení 3 minuty
Tisková zpráva Hnutí Duha

Zítra má dánský parlament schválit přelomový zákon, který začne zemi zbavovat závislosti na drahých dovozech plynu a ropy. Nová legislativa do třetího (a posledního) čtení vstupuje s podporou napříč politickými stranami.

Sobotkova vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL podobný zákon slíbila již v koaliční smlouvě a potvrdila to ve svém programovém prohlášení. Podporují jej i opoziční TOP-09 a Starostové i KSČM. Návrh však vláda dosud nepředložila ani nezařadila do legislativního plánu.

Dánská vláda se při předložení zákona inspirovala v Británii, kde taková legislativa úspěšně funguje již šestým rokem. Shodli se na ní labouristé s konzervativci i liberály, podpořil ji Svaz britského průmyslu a odbory. Také vláda Finska -- země podobně jako ČR hluboce závislé na dovozu plynu a ropy z Ruska -- oznámila předložení takového zákona. Podobná legislativa se připravuje i v Irsku a dalších státech.

Dánský zákon prozatím stanoví snížení spotřeby fosilních paliv (vyjádřené emisemi skleníkových plynů) o 40 % do roku 2020. Vytvoří stabilní podmínky pro rozvoj nových, efektivních a čistých průmyslových odvětví a rozhýbe chytrá řešení: zateplování domů, výrobu domácí čisté energie, rychlou a pohodlnou veřejnou dopravu či recyklaci odpadků.

Česká republika má ještě větší zájem na snížení své závislosti na fosilních palivech, neboť každý rok zbytečně odteče z naší ekonomiky 200 miliard korun do Ruska, Ázerbájdžánu nebo Turkmenistán, zemí s autoritářskými režimy. Prodlužování této závislosti je pro nás politicky, ekonomicky i ekologicky velmi riskantní.

Dokonce ani zateplování domů -- tedy snižování spotřeby plynu a uhlí -- u nás neběží zdaleka naplno, neboť i progresivní programy, jako je Nová zelená úsporám, jsou opakovaně přerušovány a trpí nedostatkem peněz. Pokud by se rozběhlo v plné míře, vzniklo by 31 tisíc pracovních míst a v roce 2020 by domácnosti a obce platily za teplo o 12 miliard ročně méně než dnes.

Jiří Koželouh, energetický expert Hnutí DUHA, řekl:

"Dánsko se zítra definitivně připojí k zemím, kde má průmysl jasnou perspektivu, že může investovat do energetické efektivity a inovací, a domácnosti se mohou těšit na snižování účtů za energie. V Británii podobný zákon už pomohl firmám překonat krizi a snížit spotřebu energie v domácnostech o celou čtvrtinu."

"Naše země se svou politicky riskantní a ekonomicky i ekologicky zhoubnou závislostí na dovozu plynu a ropy z Ruska by si takový zákon více než zasloužila. Sobotkova vláda jej slíbila v koaliční smlouvě i programovém prohlášení, ale zatím spí. Měla by si pospíšit s jeho prosazením dřív, než nám definitivně ujede vlak inovací a energeticky efektivní ekonomiky."

0
Vytisknout
7534

Diskuse

Obsah vydání | 13. 6. 2014