Že nebyl poslanec ČSSD Foldyna 1878 v hostinci U Kaštanu, ho dnes neomlouvá

25. 6. 2014 / František Štván

čas čtení 2 minuty

Byť jsem tam také nebyl jsem přesvědčený, že hnacím motorem tehdejšího vzniku ČSSD byla touha jejich zakladatelů po sociální spravedlnosti a všeobecné společenské(sociální) solidaritě. Proto nechápu, proč se J.Foldyna ztotožňuje s aktuálním prohlášením senátora za ČSSD Škromacha, který sice správně volá, což už jsem publikoval dávno před ním, po tom, aby, řečeno mými slovy , nehonila ČSSD více zajíců na jednou, ale selektivním způsobem, který nemohu přijmout. Škromach chce oslovovat údajně ty, kteří ČSSD vždy volili, a to jsou podle něho drobní živnostníci, lidi práce, rodiny s dětmi a senioři. Na různé menšiny by se ČSSD v zájmu úspěchu u voleb podle něho soustředit neměla. Že je to protimluv, neboť živnostníci mající zaměstnance nechtějí zákonem stanovenou vyšší minimální mzdu, pracovní právo chránící zaměstnance, daňové povinnosti jako zaměstnanci či registrační pokladny, což by naopak "bodlo" důchodcům a rodinám s dětmi, si evidentně neuvědomuje.

Pravda -- věčně plachá dobyvatelka

25. 6. 2014 / Pavel Gajdošík

čas čtení 2 minuty

27. června tomu bude už šestačtyřicet let, co byl uveřejněn klíčový manifest Pražského jara "Dva tisíce slov" a v něm nadčasově formulovaný postřeh jeho autora Ludvíka Vaculíka:

"Správné slovo má svůj význam, jen když je řečeno za poměrů, které jsou už správně opracovány. Správně opracované poměry -- tím se u nás, bohužel, musí rozumět naše celková chudoba a úplný rozpad starého systému vládnutí, kdy se v klidu a míru na náš účet zkompromitovali politikové jistého typu. Pravda tedy nevítězí, pravda prostě zbývá, když se všecko ostatní prošustruje!"

DOKUMENT

Dva tisíce slov

25. 6. 2014

čas čtení 16 minut

Pravda nevítězí, pravda prostě zbývá, když se všecko ostatní prošustruje.

Nejdřív ohrozila život našeho národa válka. Pak přišly další špatné časy s událostmi, které ohrozily jeho duševní zdraví a charakter. S nadějemi přijala většina národa program socialismu. Jeho řízení se však dostalo do rukou nepravým lidem. Nevadilo by tolik, že neměli dost státnických zkušeností, věcných znalostí ani filozofického vzdělání, kdyby aspoň byli měli víc obyčejné moudrosti a slušnosti, aby uměli vyslechnout mínění druhých a připustili své postupné vystřídání schopnějšími.

Komunistická strana, která měla po válce velikou důvěru lidí, postupně ji vyměňovala za úřady, až je dostala všechny a nic jiného už neměla.

Soudce kritizoval britského premiéra

25. 6. 2014

čas čtení 2 minuty

Soudce Saunders, který předsedal procesu týkajícímu se hackerského pronikání novinářů z listu News of the World do mobilů soukromých osob, kritizoval premiéra Camerona za to, že se v úterý veřejně distancoval od Andyho Coulsona, zatímco porota ještě jednala o svém rozsudku ve věci této žaloby. V úterý totiž byl sice Coulson shledán vinným z jednoho trestného činu, avšak ohledně dalších trestných činů porota ještě jednala, když se už Cameron k výsledku procesu veřejně vyjádřil. Cameronovy výroky ohrozily celý proces. Soudce Saunders vydal toto rozhodnutí:

Polská společnost se aktivizuje:

Udělej si sám

25. 6. 2014 / Tomasz Oryński

čas čtení 5 minut

Nedávno zveřejněné nahrávky příliš nenapomohly oblíbenosti polských politiků. Ukázalo se totiž, že navzdory tomu, že v soukromí zastávají názory mnoha svých voličů, nedělají nic, aby splnili jejich očekávání. Přitom neváhají uhradit účet v restauraci, který se rovná měsíčnímu platu pokladní v supermarketu, z veřejných peněz. Avšak zveřejnění tajných vulgárních nahrávek rozhovorů polských politiků může jen urychlit proces, který se dá pozorovat už delší dobu. Bude totiž stále častější, že Poláci už nebudou očekávat, že politikové vyřeší jejich problémy. Namísto toho však, aby jen více bědovali, občané budou stále častěji brát věci do vlastních rukou, často v ostré opozici vůči jednání těch, které zvolili, aby tu práci udělali.

Kontroverzní britská firma poskytující krátkodobé půjčky bude nucena vyplatit zákazníkům odškodné ve výši 88 milionů Kč

25. 6. 2014

čas čtení < 1 minuta

Kontroverzní britská firma Wonga, poskytující občanům krátkodobé půjčky "do výplaty", bude muset poskytnout svým zákazníkům odškodné ve výši 2,6 milionů liber (88 milionů Kč). Posílala totiž neplatičům výhrůžné dopisy od fiktivních právnických firem. Dopisy od údajných právních firem vyhrožovaly neplatičům soudním stíháním, avšak firmy byly zcela fiktivní. Firma Wonga za rozesílání těchto výhrůžných dopisů dlužníkům účtovala poplatek.

Regulační orgán dohlížející na britské finančnictví, Financial Conduct Authority, rozhodl, že 45 000 zákazníků firmy Wonga od ní obdrží odškodné. Wonga se omluvila a dodala, že praxe rozesílání výhrůžných dopisů od fiktivních právních firem skončila před čtyřmi lety. Odškodné bude všem zákazníkům vyplaceno do konce července 2014.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Scotland Yard bude vyslýchat Ruperta Murdocha o kriminální činnosti v jeho tiskových orgánech

25. 6. 2014

čas čtení 1 minuta

Mezinárodního tiskového magnáta Ruperta Murdocha oficiálně informoval Scotland Yard, že ho chtějí britští detektivové vyslýchat ohledně zločinecké činnosti v jeho britských denících. Murdochův syn James, který je řeidtelem Murdochovy firmy News International v Británii, bude zřejmě také vyslýchán.

V úterý shledala porota v Old Bailey bývalého šéfredaktora bulvárního Murdochova listu News of the World Andyho Coulsona vinným ze spiknutí s cílem pronikat hackerskjy do mobilních telefonů soukromých občanů. Tento rozsudek nad Coulsonem znamená, že Murdochově britské firmě nyní hrozí trestní stíhání. Murdoch také nyní čelí vyhlídce na desítky dalších případů trestního stíhání jeho novinářů a stovkám občanských žalob od obětí hackerských akcí.

Putin zrušil hrozbu vojenské intervence po vyhlášení ukrajinského příměří

25. 6. 2014

čas čtení 5 minut

Vladimír Putin oficiálně zrušil možnost ruské vojenské intervence na východní Ukrajině zatímco separatističtí předáci souhlasili s příměřím, které navrhl Kyjev.

Avšak jak kyjevská vláda, tak vzbouřenci se nyní vzájemně obviňují, že obě strany pokračují ve střelbě, poté, co bylo v pondělí večer dojednáno příměří. Sestřelení ukrajinského vrtulníku v úterý večer, při čemž zahynulo devět osob, vyvolává další pochybnosti, zda bude krveprolévání rychle ukončeno.

Proč Putin vystačí s Medveděvovou doktrínou a o jiných věcech

25. 6. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Jak se můžete dočíst v ruských médiích, Vladimir Putin vlastně vůbec nepotřeboval parlamentní rezoluci z 1. března, kterou si nechal přidělit pravomoci nasadit vojska na Ukrajině. Podle legislativy schválené v roce 2009 totiž v určitých případech může nasadit vojska v zahraničí "na ochranu ruských občanů" bez ohledu na parlament. Dnes zrušená rezoluce byla především formou psychologického nátlaku na Kyjev, který měl fungovat jako odstrašení před ozbrojenými operacemi na obranu územní celistvosti Ukrajiny. Jak už dnes všichni vědí, tento nátlak byl neúčinný. Byl tedy zrušen. To ovšem neznamená, že Putin nemůže kdykoliv otevřeně nasadit ruskou armádu na Ukrajině, aniž by žádal svolení parlamentu.

Ukrajina: Porošenko po smrti jedenácti vojáků nevyloučil předčasný konec příměří

25. 6. 2014

čas čtení 1 minuta

Při několika útocích separatistů počínaje nocí na 24. června zahynulo celkem jedenáct ukrajinských vojáků. Prezident Petro Porošenko během dne na setkání s představiteli bezpečnostního aparátu nařídil povolit jednotkám zahájit palbu v reakci na na útoky ilegálních ozbrojených skupin - a dodal, že nevylučuje předčasné ukončení příměří které vyhlásil minulý pátek.

Ukrajinští separatisté vyhlásili "Svaz lidových republik"

25. 6. 2014

čas čtení < 1 minuta

Separatisté "Doněcké lidové republiky" přijali ústavní akt o konfederativním spojení se sousední "Luhanskou lidovou republikou" do "Svazu lidových republik". Informoval o tom oficiální twitterový účet doněckých separatistů a potvrzuje to na mikroblogu premiér doněcké "republiky" Alexandr Borodaj.

OSN eviduje na Ukrajině 46 tisíc běženců

25. 6. 2014

čas čtení < 1 minuta

Kancelář vysokého komisaře OSN pro práva uprchlíků registruje na Ukrajině více než 46 tisíc vnitřně přemístěných osob, které opustily své domovy. Informoval o tom včera na zasedání Rady bezpečnosti náměstek generálního tajemníka světové organizace pro práva uprchlíků Ivan Šimonovič.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

Když Pandořina skříňka láká k otevření

25. 6. 2014 / Marek Řezanka

čas čtení 9 minut

Nedá mi to, abych se ještě nevrátil ke kauze doktora Mitlöhnera, člena vědecké rady ministryně práce a sociálních věcí ČR a ředitele Ústavu sociální práce při Univerzitě v Hradci Králové. Kauza vyústila v to, že doktor Mitlöhner již členem vědecké rady není. Zato ale nevedla k diskusi, čeho bychom se měli děsit a jaké cesty se vyvarovat.

Jediným útočištěm je zatím jen Kurdistán

25. 6. 2014 / Miloš Kaláb

čas čtení 10 minut

Ultrafundamentalističtí sunnitští extremisté vydali tento příkaz křesťanům v syrském městě Raqqa již loni, když se prohlásili za členy Islámského státu Iráku a Levantu (ISIL). Tak začal teror šířící se po Iráku proti křesťanům - stínáním hlav a nejméně třemi případy ukřižování.

Sheffieldskému reportéru pohrozila policie, že proti němu použije zákona proti terorismu za filmování na "soukromém nádraží"

24. 6. 2014

čas čtení 2 minuty

Reportéru regionálního listu Sheffield Star Alexi Evansovi pohrozila policie, že proti němu použije zákony proti terorismu, pokud nevymaže ze svého mobilu nahrávku, jak policie dává brutálně pouta důchodcům, kteří protestovali proti zrušení dopravy zadarmo pro důchodce v tomto regionu. Evansovi policie nařídila, aby nahrávku brutálního zacházení s protestujícími důchodci vymazal, protože "nemá povolení k nahrávání v soukromém prostoru, jímž je železniční stanice". Když to zpočátku odmítl a pokračoval ve filmování, bylo mu vyhrožováno, že policie proti němu použije zákony proti terorismu.

BRITÁNIE:

Bývalý tiskový mluvčí premiéra Camerona byl odsouzen do vězení

24. 6. 2014

čas čtení < 1 minuta

Andy Coulson, bývalý tiskový mluvčí britského konzervativního premiéra Davida Camerona, byl shledán vinným, že jako editor bulvárního listu News of the World se účastnil spiknutí hackersky pronikat do mobilních telefonů jiných občanů. Vyvolává to vážné pochybnosti nad schopností úsudku britského premiéra, který Coulsona jmenoval svým tiskovým mluvčím jen několik týdnů poté, co odešel z funkce šéfredaktora listu News of the World.

Cameron se krátkým prohlášením před kamerami "kompletně a upřímně" omluvil za to, že Coulsona zaměstnal v Downing Street. Dodal: "Bylo to nesprávné rozhodnutí, to říkám jasně." Coulson Cameronovi lživě tvrdil, že se na hackerském spiknutí nepodílel.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Kaleckého rovnice a parazitismus

25. 6. 2014 / Miroslav Tejkl

čas čtení 6 minut

Michal Kalecki (1899-1970) byl polský reprezentant syntézy marxismu, kde čerpal zejména z II. dílu Kapitálu a od své krajanky Rosy Luxemburgové, a postkeynesovského směru politické ekonomie - jehož byl spoluzakladatelem.

Konec začátku chystaného ortelu (nechat vyhnít do ztracena)?

25. 6. 2014 / Miloš Dokulil

čas čtení 5 minut

Kdo čte BL, bude možná vědět, že tu nedávno vyšel "otevřený dopis" na adresu knihkupecké sítě firmy "Dobrovský". Jednou větou: Autor nabídl prezentaci své knihy v ústředí uvedené firmy pro její filiálku v Brně a byl odmítnut. Publikace nebyla tehdy vůbec ještě v žádném knihkupectví k dispozici; byl tu jen její název ("Křesťanství v perspektivě sedmnáctisetletého výročí milánského ediktu"). V "Knižních novinkách" č. 11 jsou o té knize čtyři věty. Ty dvě sudé znějí: "Zdá se být paradoxem, že Ježíš křesťanství nezaložil. Text nekritizuje, jen s rozpaky konstatuje." (Tamtéž, str. 11, ze 2/6/2014.)

Kanadská satelitní společnost žádá vládu o odškodné

Kanadský satelit neodstartoval z Ruska pro sankce kanadské vlády

24. 6. 2014 / Miloš Kaláb

čas čtení 4 minuty

"Sankce proti Rusku se musí dodržovat i když na to sami doplatíme," je krédo kanadské vlády, která tedy zakázala, aby kanadskou spojovací družici vynesla na oběžnou dráhu ruská raketa. K odpálení rakety mělo dojít 19. června t.r. Satelitní společnost požaduje po vládě odškodné ve výši několika milionů dolarů.

Putin požádal o zrušení pravomocí použít vojska na Ukrajině

24. 6. 2014

čas čtení < 1 minuta

Prezident Ruské federace Vladimir Putin dnes požádal Radu federace o zrušení rozhodnutí, které mu od 1. března přiznávalo pravomoc použít ruskou armádu na území Ukrajiny. Informovala o tom agentura Interfax s odvoláním na Putinova tiskového tajemníka Dmitrije Peskova.

Heptyl

24. 6. 2014 / Cyril Podolský

čas čtení 11 minut

"No něco tady voní... , paní Vitouchová, vy dneska vaříte?" nasával mlsně vzduch kolem sebe Macoun.

"Tohle není cejtit z kuchyně!" uhodla nakonec Táňa. "Pěkně vám ten heptyl zavání, vážně hezky, pane Foldo!" chválila.

"Dal jsem tam totiž bylinky. Jako na zvěřinu. Tak jsem si ho krásně ovoněl." Popoháněl Folda heptyla po stole, aby si ho mohli všichni pořádně prohlédnout a očichat.

"Ten teda je!" radoval se hlasitě Kudrnáč "a to tě nebylo tý svíčkový líto?"

"Jenom se pokochejte, hošánci! Aspoň teď na chvíli. Brzo už to bude stejně všecko jedno..."

Egyptský prezident ignoruje Obamovu žádost, aby odsouzeným novinářům udělil milost

24. 6. 2014

čas čtení 3 minuty

Egyptský prezident Abdel Fatah al-Sisi odmítl apel od Baracka Obamy, aby propustil uvězněné novináře a další politické vězně. "Do soudních rozhodnutí nezasahujeme," řekl Sisi v úterý dopoledne. "Musíme respektovat soudní rozhodnutí a nekritizovat je, i když jiní lidé tomu nerozumějí."

Tato Sisiho reakce přichází skoro rok poté, co se mu podařilo odstranit z prezidentského úřadu Mohameda Mursího způsobem, který byl tehdy prezentován jako pokus zachovat v Egyptě demokracii. Sisiho odmítnutí poskytnout odsouzeným novinářům milost je další urážkou americké diplomacie, vzhledem k tomu, že Bílý dům před několika hodinami požadoval propuštění novinářů, a že jen před dvěma dny americký ministr zahraničí John Kerry uvedl, že miliony dolarů pozastavené pomoci Egyptu budou uvolněny.

Oskar Krejčí: Válka

24. 6. 2014

čas čtení < 1 minuta

U příležitosti blížícího se 100. výročí začátku 1. světové války (28. července 1914 vyhlásilo Rakousko-Uhersko válku Srbsku) nabízí redakce Britských listů zájemcům z řad svých čtenářů elektronickou verzi knihy politologa Oskara Krejčího Válka. Kniha byla dána k dispozici k volnému šíření po dohodě s autorem a nakladatelstvím Professional Publishing, kterým tímto jménem čtenářů děkujeme.

Krejčí, Oskar: Válka. 175 str. Praha: Professional Publishing, 2011. e-book Britské listy 2014. ISBN 978-80-7431-063-8 PDF

Krejčí, Oskar: Lidská práva PDF

U Slavjanska "sestřelen ukrajinský vrtulník", zemřelo devět vojáků

24. 6. 2014

čas čtení 1 minuta

U města Slavjansk na východě Ukrajiny byl sestřelen ukrajinský vojenský vrtulník Mi-8. Redakci listu Ukrajinskaja pravda o tom informovali příslušníci Národní gardy, kteří hlídají blokpost nedaleko města. Podle jejich slov byl vrtulník zničen při vzletu z hory Karačun. Informaci potvrdili ve štábu "antiteroristické operace" (ATO).

Egyptská vláda zavírá novináře a pohřbívá naděje Tahríru

24. 6. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Zdá se, že novináři nemají v Egyptě na růžích ustláno. A také to vypadá, že toto povolání bylo egyptskou juntou ostrakizováno, či se rovnou stalo zločinem, jak podotkl jeden egyptsko-americký novinář ZDE. Kauza tří odsouzených novinářů v Egyptě byla hojně medializována, dokonce i v českých médiích, avšak v samotném Egyptě jsou nemilosrdně perzekuovány tisíce "bezejmenných" lidí.

Sunnitští vzbouřenci "ovládli rafinérii v Baiji"

24. 6. 2014

čas čtení 1 minuta

Americky ministr zahraničí John Kerry přicestoval do města Irbilu na severu Iráku k rozhovorům s kurdskými představiteli, zatímco sunnitští vzbouřenci pokračují v ofenzívě. Uvádějí, že nyní plně ovládli hlavní iráckou ropnou rafinérii v Baiji, severně od Bagdádu. Kerry v Bagdádu přislíbil "americkou podporu" pro irácké bezpečnostní jednotky. Uvedl, že Irák čelí velké krizi, protože je ohrožena jeho samotná existence. Kurdský prezident Massoud Barzani zdůrazňuje že kurdský region bude usilovat o oficiální nezávislost na Iráku. V rozhovoru pro CNN uvedl, že "Irák se zcela zjevně rozpadá."

Kerry a irácký premiér Nouri Maliki a další politikové přislíbili, že do konce měsíce v Iráku vytvoří "inkluzivní" vládu.

Vzbouřenci, které podporují islamisté bojující pod praporem organizace ISIS, ovládli velkou část severního a západního Iráku včetně druhého největšího iráckého města Mosul a všech pohraničních přechodů do Sýrie a do Jordánska.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Britští lékaři schválili podporu zákazu prodeje cigaret pro osoby narozené po roce 2000

24. 6. 2014

čas čtení 1 minuta

Britští lékaři drtivou většinou schválili rozhodnutí usilovat o trvalý zákaz prodeje cigaret osobám narozeným po roce 2000. Tuto rezoluci v úterý schválila British Medical Association a znamená to, že tato organizace britských lékařů bude lobbovat u vlády za prosazení tohoto zákazu, stejně jako se jí podařilo prosadit zákaz kouření ve veřejných místnostech v roce 2002 a zákaz kouření v automobilech, v nichž jezdí i děti, v roce 2011.

Tim Crocker-Buque, odborník na veřejné zdraví, který rezoluci navrhl, uvedl, že představuje možnost učinit Velkou Británii první zemí na světě, která zcela zlikviduje cigarety. "Kouření není racionální informované rozhodnutí dospělého člověka," zdůraznil. "Osmdesát procent kuřáků začíná kouřit jako adolescenti v důsledku obrovského tlaku svých vrstevníků. Kuřáci, kteří začínají kouřit v 15 letech, umírají třikrát častěji na rakovinu způsobenou kouřením než někdo, kdo začne kouřit v pětadvaceti."

Lékaři konstatovali, že cílem rezoluce je "rozbít cyklus, v jehož rámci začínají děti kouřit, a proměnit do roku 2035 Británii ve společnost bez kouření". Poukázali na to, že paralela se zneužíváním alkoholu neexistuje, protože "drtivá většina lidí, kteří užívají alkohol, to dělají bezpečně."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Ukrajinské zdroje hlásí útoky separatistů na řadě míst

24. 6. 2014

čas čtení < 1 minuta

  • V noci na dnešek byl zničen výbuchem železniční most u obce Novodanilivka v Orechovském rajónu Záporožské oblasti.
  • Na dvou místech byla výbuchem poškozena železniční trať na trase Kondraševskaja Nova - Horodnyj a Krasnozerivka - Horodnyj v Doněcké oblasti.
  • Ukrajinští pohraničníci ztratili kontrolu nad státní hranicí v okolí přechodu Izvarino, který se nachází v Luganské oblasti. Ozbrojenci zřídili v blízkosti vlastní pohraniční stanoviště.
  • V noci byl opakovaně ostřelován blokpost na trase Krasnyj Lyman - Slavjansk a terčem palby se stal i další blokpost na trase Severodvinsk - Starobělsk.

Zdroj v ruštině: ZDE

Zdroj v angličtině: ZDE
Zdroj v ruštině: ZDE
Zdroj v ruštině: ZDE

Lidský kapitál a "ruská nemoc", Achillovy paty vzestupu Ruska?

23. 6. 2014 / Veronika Sušová-Salminen

čas čtení 13 minut

V posledních týdnech se v ruských novinách objevilo několik zajímavých textů na téma sociální a ekonomické situace dnešního Ruska, hlavně s ohledem na demografii ale i další perspektivy země, které si zaslouží pozornost a které se pokusím dát do širších souvislostí. Je paradoxní, ale typické, že ruský establishment se dnes orientuje s vervou na různé strategie governmentality, ať už v podobě definování národní identity a s tím spojené kulturní politiky, nebo heteronormativních a jazykových opatření na ochranu nezletilých a čistoty jazyka či na rozsáhlou modernizaci armády (a militarizaci společnosti), zatímco pod povrchem je celá řada závažných problémů, jejichž řešení je v nedohlednu a které zůstávají mimo náš zájem, i když vypovídají celou řadu věci o Putinově politickém režimu i o reálných velmocenských možnostech dnešního Ruska. Na prvním místě se jedná o tzv. demografickou jámu a na dalším místě tzv. "ruskou nemoc", které objektivně oslabují ruské velmocenské ambice.

O odposlouchávací aféře v Polsku

23. 6. 2014 / Tomasz Oryński

čas čtení 6 minut

Od té doby, co týdeník Wprost uveřejnil první z mnoha soukromých rozhovorů mezi politiky, jsou polská média i veřejnost jimi skoro až posedlé. Tyto nahrávky šokovaly mnoho lidí, ale ve většině případů nikoliv způsobem, který zamýšlely osoby, jež je zveřejnily. Přesto to však vyvolalo velký otřes na polské politické scéně.

ČR "nikdy nebude mít samostatnou zahraniční politiku"

23. 6. 2014

čas čtení 2 minuty

V souvislosti s nynějším "skandálem" polského ministra zahraničí Sikorského bych rád upozornil na příspěvek, který vyšel v Britských listech 22.4. 2014, poznamenává Jan Čulík.

Česká republika kvůli své zeměpisné poloze a velikosti nebude nikdy mít možnost dělat vlastní, samostatnou zahraniční politiku, čeští ministři zahraničí by se však mohli aspoň v některých situacích chovat uměřeně, neprovádět rektální alpinismus vůči velmocím a v některých případech prostě mlčet, i když už nemohou určité věci říct, sdělil Britským listům jeden informovaný zahraničněpolitický expert. Jenže - a tato informace je zcela neověřená, nikdo ji nepotvrdí a varujeme, že je to zřejmě jen zlovolná protiamerická pomluva - pan ministr zahraničí Zaorálek musí zastávat v případě ukrajinské krize ostře proamerické stanovisko, protože mu - podle neověřeného zlovolného drbu, který nikdo nepotvrdí - údajně bylo dáno najevo, že americké ministerstvo zahraničí si dobře pamatuje, že v opozici vystupoval proti umístění amerického radaru v České republice, takže pokud by znovu projevil postoje, které se příčí americkým zájmům, ve funkci ministra zahraničí by prý skončil.

Heydrichiáda v retrospektivě?

23. 6. 2014 / Miloš Dokulil

čas čtení 2 minuty

V MFD 19/6 na 4. str. dole byla v souvislosti s připomínkou 72. výročí boje sedmi parašutistů v pravoslavném chrámu Cyrila a Metoděje v Praze (18. června 1942) vytčena také věta ministra Stropnického, kterou chtěl zahrnout také aspoň krvavou oběť z Lidic: "Ani jejich životy snad nebyly zmarněny zbytečně..." A k tomu jako dovětek následovala redakční věta: "Připomněl tím, že Británie a Francie oduznaly mnichovskou dohodu až po útoku na Heydricha." (Dovolil jsem si předběžně kurzívou zdůraznit dva výrazy.)

Škola jako nesmyslný ultramaraton

23. 6. 2014 / Pavel Gajdošík

čas čtení 2 minuty

Po sedmnácti letech v pozici žáka a studenta a šestnácti letech na postu kantora vnímám jako největší slabinu našeho školství skutečnost, že působí jako strašně únavný ultramaraton a nikdo nemá vůli připustit, že příliš dlouhé etapy učení nás všechny ubíjí a efekt nenesou.

Před osmi lety například ministerstvo navýšilo týdenní počet vyučovacích hodin na gymnáziích z 31 na 33, čímž gymnazistům přidalo dvě odpolední či časně ranní hodiny týdně -- zcela nepochybně v dobré víře, že jejich znalostem to prospěje.

Sikorski: "David Cameron po.ral svůj vztah k EU šířením euroskeptické propagandy"

23. 6. 2014

čas čtení 2 minuty

Radoslaw Sikorski, polský ministr zahraničí, zastává názor, že britský premiér David Cameron "po.ral svůj vztah k EU" tím, že začal šířit "stupidní propagandu", aby uspokojil euroskeptiky, podle zveřejněného transkriptu tajně natočených rozhovorů polských politiků, které jsou plné vulgarismů. Sikorski má blízko k mnoha čelným britským konzervativcům. Z transkriptů, které vyšly v pondělním vydání týdeníku Wprost vyplývá, jak obrovský byl konflikt mezi Polskem a Velkou Británií ohledně Cameronových návrhů omezit přístup přistěhovalců z EU k sociálním dávkám.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za květen 2014

4. 6. 2014

čas čtení 2 minuty

V květnu 2014 přispěli čtenáři finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 33753 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v březnu 2014 částkou 3723,37 Kč. Příjem z reklamy byl v květnu 2014 celkem 20 651 Kč.

Zůstatek byl koncem května 2014 263 680,19 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

34227