Sheffieldskému reportéru pohrozila policie, že proti němu použije zákona proti terorismu za filmování na "soukromém nádraží"

24. 6. 2014

čas čtení 2 minuty

Reportéru regionálního listu Sheffield Star Alexi Evansovi pohrozila policie, že proti němu použije zákony proti terorismu, pokud nevymaže ze svého mobilu nahrávku, jak policie dává brutálně pouta důchodcům, kteří protestovali proti zrušení dopravy zadarmo pro důchodce v tomto regionu. Evansovi policie nařídila, aby nahrávku brutálního zacházení s protestujícími důchodci vymazal, protože "nemá povolení k nahrávání v soukromém prostoru, jímž je železniční stanice". Když to zpočátku odmítl a pokračoval ve filmování, bylo mu vyhrožováno, že policie proti němu použije zákony proti terorismu.

Britská dopravní policie pak spoutala a odvezla dva muže, ve věku 64 a 65 let, kteří se účastnili tzv. Freedom Ride, dlouhodobého protestu proti rušení dopravy zadarmo pro důchodce v Jižním Yorkshiru. Incident drsného zatýkání však natočili jiní přítomní občané.

James Mitchonson, šéfredaktor listu Sheffield Star, v úterý konstatoval: "To, co se stalo našemu reportéru Alexi Evansovi, je absolutně nepřijatelné a budeme požadovat úplně vysvětlení, proč s ním bylo zacházeno tak brutálním a výhrůžným způsobem. Vyhrožovat mu zákonem proti terorismu je zjevně nesmysl. Máme plné právo přinášet zpravodajství, a Star bude vždy za toto právo bojovat. Čtenáři to od nás očekávají. Avšak tento případ ukazuje, jak obtížné je informovat veřejnost, když se úřady, což se děje nyní stále častěji, snaží situaci manažersky 'zvládat'".

Organizátoři Freedom Ride kritizovali agresivní způsob, jímž police jednala s důchodci. Jen Dunstan z organizace Sheffield Disabled People Against the Cuts, řekla listu Star: "Desítky starých lidí a invalidů odešly z demonstrace s modřinami. Někteří utrpěli i tržné rány. Jednoho klidného a pokojného gentlemana policie zcela zjevně fyzicky terorizovala. Jsem rozhněvaná a šokovaná. Policie přece má starší lidi ochraňovat."

Soukromá železniční společnost Northern Rail uvedla v prohlášení: "Příslušníci médií musejí mít písemné povolení od provozovatele železniční dopravy, který spravuje nádraží, má-li jim být dovoleno na nádraží filmovat. Zaměstnanci společnosti Northern Rail nesmějí být za žádných okolností filmováni bez svolení našeho tiskového úřadu."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7885

Diskuse

Obsah vydání | 26. 6. 2014