Taková normální doba -- že by jen poněkud "extremistická"?

8. 7. 2014 / Miloš Dokulil

čas čtení 4 minuty

Jmenuje se Maryam Ibrahim(ová), a je súdánskou křesťankou; pro to odpadlictví od muslimské víry byla odsouzena k smrti, nato přišla dočasně do vězení (protože byla těhotná), porodila dítě a měla být následně popravena.

Celosvětová kampaň přispěla k jejímu osvobození z vězení a umožnila, že unikla před hrozbou smrti; letos 23. června se dostala na svobodu, když byl zrušen původní rozsudek. (Když ale chtěla následujícího dne, spolu s manželem a dvěma dětmi opustit svou zemi, celá rodina byla zadržena a odlet jí byl znemožněn.)

Ve druhé polovině června byli v Izraeli pohřešováni tři izraelští chlapci (ve věku 16 až 18 let). Nakonec byly nalezeny už jenom jejich mrtvoly. Nato došlo k dalšímu hrůznému činu; jeden 16-letý Palestinec byl nalezen mrtvý, předtím uhořel za živa. Jeho údajní vrazi byli již mezitím izraelskými orgány dopadeni. Prý takto mělo jít o odplatu za ty tři Izraelce.

Organizace Boko Haram, operující v severní polovině Nigérie, unesla neznámo kam 14/4/2014 kolem 250 dívek; tato islamistická organizace prohlásila, že děvčata prodá do nevěstinců, aby získala prostředky na další své ozbrojené akce. Nepodařilo se ta děvčata do- dnes osvobodit. (Boko Haram teď dala o sobě vědět taky v hlavním městě Abudža. Jí nastražená bomba tam zabila 21 lidí.)

Ve Střední Americe působí řada organizací, soustřeďujících se především na výnosný obchod s drogami. Doprovodně s tím v těch státech kvete zločinnost. Asi jako její doprovodný produkt se promítla také další ilegální migrace do USA, dokonce dětí a mládeže (bez doprovodu rodičů), za posledního půl roku před 50 tisíc právě takových migrantů. (Jen se podívejme na mapu, jakou vzdálenost museli tito mladiství emigranti urazit dříve, než se dostali na území USA. Z jihu museli nejdříve projít celým Mexikem!)

Kolik se toho již napsalo o Severním Waziristánu! Jde o oblast v severním Pákistánu, kterou navenek spravují samotní tamní kmenoví náčelníci a kde (v blízkosti hranic s Afghánistánem) operuje po léta také Al Kaidá. Prý teď před očekávanou vládní ofenzívou proti tamním extremistům z té oblasti uprchlo na 450 000 lidí. (Samozřejmě že hned nemluvíme o dalších statisících lidí, kteří jsou zatím v uprchlických táborech v jednotlivých zemích třeba kolem Sýrie! Celkem 50 milionů lidí této planety nežije "doma", protože cítili potřebu včas odněkud prchnout!)

Spojené státy dávají občanům právo nosit zbraň. V den státního svátku (4. července) a krátce nato jen v Chicagu při rozmanité střelbě došlo k 11 zastřeleným a nejméně k 50 dalším takto zraněným... (Je asi zbytečné uvádět, že každou chvíli se v posledních letech objevují zprávy o nějakých "střelcích", kteří pak kolem sebe šíří smrt, aby posléze zastřelili také sebe.)

Takže připojme zprávy jak ze Sýrie, tak z Iráku. A nezapomeňme na menší a ne tak proslulá dnes teritoria, jako třeba Somálsko či Jemen. A jak masově byli nedávno odsuzováni k smrti lidé třeba v Egyptě. A že ani Afghánistán není pacifikovanou zemí. A v jakých podmínkách žijí lidé třeba v severní Koreji. (Prý ubylo sebevražd v Číně; prý proto, že více lidí tam dnes žije ve velkoměstech. V řadě oblastí, kde ještě byla před půl stoletím činná civilizace lovců lebek, již se ujaly navenek spíše "křesťanské" poměry. A na Ukrajině snad také brzy dojde k "urovnání poměrů".)

Nechci inventarizovat. Samozřejmě že s tím, co je psáno výše, nelze srovnávat, pokud někdo jezdí autem nepovolenou rychlostí a ohrožuje ostatní účastníky silničního provozu. Nebo na jiné úrovni života, že stále bují vraždění slonů či nosorožců kvůli rohovině. Anebo že někdo "upižlá" kus měděné roury od plynu, aby měl možná na chlast, takže jsou potom ohroženy možným výbuchem desítky lidí najednou i u nás doma. Jako kdyby nebyl ten život (snad každý život?) darem a závazkem...!

0
Vytisknout
7623

Diskuse

Obsah vydání | 10. 7. 2014