Krize v Gaze nabývá na intenzitě

9. 7. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Úterní vysílání pořadu Democracy Now!, které se týkalo aktuální krize v pásmu Gazy a věcí s touto krizí souvisejících, by mohlo být lakmusovým testem českých sdělovacích prostředků, jež opakovaně selhávají při informování o dění na Blízkém východě.

Když listuji českým tiskem, mám pocit, že při psaní článku o kritických chvílích na Blízkém východě není třeba se zmiňovat o obětech, které jsou našemu srdci podle mediálního mustru dražší. Každý ví o třech zavražděných izraelských studentech, ale kdo slyšel o dvou palestinských dětech zastřelených 15. května tohoto roku izraelskými odstřelovači, což bylo dokonce zachyceno kamerou televize CNN ZDE? Byl někdo za jejich vraždu pohnán před spravedlnost? Známe jména jejich vrahů? Očekávejme, že v následujících dnech nám budou českými a světovými mainstreamovými médii v první řadě prezentovány obrázky trpících Izraelců. Na Palestince se jistě také dostane, ale kdo ví v jaké míře tentokrát.

Izraelská armáda v těchto momentech stupňuje vzdušný útok na více než sedm roků obléhané pásmo Gazy, který připravil o života nejméně 15 lidí ZDE a je možné, že dojde na pozemní invazi tamtéž. Důvodem je zvýšený počet raket odpalovaných palestinskými militanty z pásma na Izrael. Nové kolo násilností se roztočilo poté, co izraelská armáda v neděli usmrtila šest až devět Gazanů. Naposled se obdobná vlna násilí přes pásmo přehnala během osmidenního izraelského útoku na konci roku 2012, jež si vyžádala na straně Palestinců 180 obětí a žádný izraelský život.

Jestliže izraelská armáda na Gazu uskuteční pozemní útok, půjde o třetí masivní pozemní invazi; ta první, zahájená na konci roku 2008, si vyžádala přes 1400 palestinských životů.

Uznávaný palestinský reportér Mohammed Omar poskytl relaci Democracy Now! svědectví přímo z Gazy ZDE . "Situace se dnes ráno (úterý) podstatně zhoršila. Asi před půl hodinou izraelské stíhačky bombardovaly jeden mikrobus, který směřoval do centra města Gaza. Asi čtyři lidé přitom přišli o život (...) Militanti z Hamásu a Islámského džihádu pokračují v odpalování raket na Izrael a domnívám se, že se útoky ještě vystupňují (...) Zrovna jsme dostali zprávu o tom, že izraelské letectvo bombardovalo dům rodiny Kawereových ve městě Chán Júnis. Jen před několika minutami bylo třináct lidí zraněno a dvě osoby přišly o život. Okolo pásma se soustřeďuje izraelské vojsko, předpokládám, že se situace daleko zhorší," líčí zoufalou situaci v Gaze reportér.

Omar pokračuje: "Vláda Hamásu s 50 000 zaměstnanci neobdržela peníze na mzdy, a to několik měsíců, což je problém. Banky byly včera a dnes ráno zavřené. Ulice jsou téměř liduprázdné. Lidé nemají peníze a nemohou si nic koupit do zásoby (...) Ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že 70 procent sanitek je nepojízdných, protože není dostatek paliva. Problém spočívá v tom, že nejsou peníze na zakoupení paliva. Vina spočívá na Palestinské samosprávě, protože ta má dodávat finance ministerstvu zdravotnictví, a dva měsíce od podepsání dohody o smíření mezi Hamásem a Fatahem se nic neděje. Je rovněž akutní nedostatek léčiv (...) Zatímco s vámi hovořím, stíhačky F-16 odpalují střely do různých míst tady v pásmu. Jedna z posledních střel dopadla někam v Chán Júnis, další padají na jih -- na Rafah. Ruiny, které zbyly z mezinárodního letiště v Gaze, byly během dvou uplynulých hodinách ostřelovány čtyřikrát (...) Bomby zasáhly řadu budov a zemědělských objektů (...) Tohle je jeden z nejhorších útoků od roku 2012. Jediný rozdíl vidím v tom, že tenkrát mělo vojenské velení Hamásu situaci pod kontrolou."

V dalším vstupu relace Democracy Now! izraelský spisovatel a mírový aktivista Miko Peled ZDE v reakci na izraelský útok na pásmo prohlásil, že stávající krize je přímým důsledkem kriminální blokády, jež na Gazu před více než šesti lety uvalil Izrael. Izrael bombarduje a zabíjí lidi v Gaze od té doby, co ji sám vytvořil, tedy na začátku 50. let -- a to pravidelně, míní Peled. "Dnes je to samozřejmě daleko horší, technologie pokročila a počet obětí se zvýšil (...) Problém vidím v tom, že lidé označují palestinskou odpověď na izraelské násilí za terorismus, ačkoliv ve skutečnosti jde o odpor. Palestinci jsou terčem izraelského útlaku a násilí od té doby, co vznikl stát Izrael. Tito lidé se stavějí na odpor a většinou jde o nenásilné formy vzdoru, přestože se média zajímají hlavně o násilné formy. Dnes vidíme, že nepokoje sílí tam, kde dříve nebývaly -- v palestinských komunitách v Izraeli. Je třeba vnímat celou situaci v celku. (...) Pokud má izraelská vláda zájem na tom, aby na území jejího státu přestaly dopadat rakety Kasám, musí zrušit blokádu Gazy," tvrdí Peled.

Slovo dále dostal palestinský novinář Ali Abunimah, který postoj izraelské vlády v čele s premiérem Netanjahuem vůči Palestincům označil za podněcování ke genocidě. Členka vlády, izraelská politička Ajelet Šaked, podle Abunimahova mínění, vyzvala 30. června ke genocidě proti Palestincům, když prohlásila, že všichni Palestinci jsou nepřátelé a ospravedlňovala jejich zničení třeba slovy: "Jejich starce a ženy, jejich města a vesnice, jejich majetek a infrastrukturu." Šaked prohlásila, že Izrael má morální právo zabíjet palestinské matky, protože rodí háďata, jak dodal Abunimah. Podobná slova přicházejí od téměř každého ministra Netanjahuova kabinetu, včetně ministra zahraničí Avigdora Liebermana, uzavírá Abunimah.

Agresivní a pomstychtivá nálada rezonuje bohužel i v izraelské společnosti. Izraelští vojáci brutálně zbili patnáctiletého americko-palestinského mladíka v Jeruzalémě a případu se věnovala mimořádná pozornost západních médií ZDE Rozlícený dav v Jeruzalémě skandoval hesla typu "Smrt Arabům!" nebo "Smrt levičákům! ZDE"a izraelští výrostci kontrolovali etnickou příslušnost řidičů projíždějících vozidel. Bohužel to vypadá, že situace bude nadále vyhrocená a čeká nás další příboj krve z Blízkého východu.

0
Vytisknout
10499

Diskuse

Obsah vydání | 11. 7. 2014