Kyjev hrozí separatistům "ošklivým překvapením"

9. 7. 2014

čas čtení 2 minuty

Na pondělním setkání s prezidentem starosta Doněcka Olexandr Lukjančenko Porošenka vyzval, aby nepoužíval ke zlomení povstalců těžké dělostřelectvo a nálety.

Ukrajinská vláda dál vyvíjí ozbrojený tlak na proruské povstalce a hrozí jim "ošklivým překvapením", zatímco militanti tvrdí, že se připravují vrátit úder poté, co ztratili svou hlavní základnu.

Prezident Petro Porošenko jmenoval nového šéfa vojenských operací na východě Vasyla Grycaka, poté co jmenoval nového agresívního ministra obrany, který znovu žádá, aby povstalci složili zbraně. Grycak je třiapadesátiletý policejní generálporučík, který dvacet let působil ve státním bezpečnostním aparátu. Nahradil generála Vasyla Krutova, který vedl Protiteroristické centrum od poloviny dubna.

Avšak Porošenko, který oficiálně vyloučil jakékoliv další jednostranné příměří, nechává otevřené dveře pro další nepřímé rozhovory s lídry separatistů a navrhl jejich konání ve vládou kontrolovaném klášterním městě Svjatohirsku na východě země.

Mezitím se objevily známky rozkolu v řadách separatistů kvůli pádu Slavjanska. Premiér samozvané Doněcké lidové republiky Alexandr Borodaj během návštěvy Moskvy řekl novinářům, že se ozbrojenci nechystají na obléhání Doněcka, ale na "akci".

V noci na úterý byla z Doněcka slyšet sporadická střelba. V Luhansku poblíž hranice s Ruskem, městě, které kontrolují separatisté, byli zabity dvě osoby v minibusu nedalekou explozí. Podle vyjádření obyvatelky Luhanska Iryny Veriginy pro ukrajinskou televizi povstalci střílejí jeden na druhého.

Bezpečnostní představitelé v Kyjevě neposkytují žádné detaily ohledně svýc vojenských plánů. Nicméně mluvčí "protiteroristické operace" Andrij Lysenko oznámil, že existuje plán osvobození Doněcka a Luhanska, který může být pro ozbrojence "ošklivým překvapením".

Na pondělním setkání s prezidentem starosta Doněcka Olexandr Lukjančenko Porošenka vyzval, aby nepoužíval ke zlomení povstalců těžké dělostřelectvo a nálety. Podobnou žádost mu adresoval i oligarcha Rinat Achmetov. Doněck má 900 000 obyvatel.

Jeden z povstaleckých velitelů, Alexandr Chodakovskij z takzvaného praporu Vostok, byl k rozhodnutí vyklidit Slavjansk kritický a odmítá uznat Strelkova, který evakuaci města nařídil, jako hlavního velitele v Doněcku.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
16553

Diskuse

Obsah vydání | 11. 7. 2014