Polsko blokuje dohodu EU o ochraně klimatu

10. 7. 2014

čas čtení 1 minuta

Polsko kvůli své závislosti na uhlí blokuje evropskou dohodu o cílech při snižování uhlíkových emisí, varuje britský ministr energetiky.

Brusel usiluje o dohodu ohledně klimatického balíčku k roku 2030 a chtěl by jí dosáhnout v říjnu. V lednu publikované návrhy počítají se snížením emisí uhlíku o 40%.

Současně EU kvůli zhoršování vztahů s Ruskem usiluje o zvýšení energetické bezpečnosti.

Britský ministr energetiky a změn klimatu Ed Davey ale sdělil parlamentnímu výboru, že existuje obrovský rozdíl mezi oběma politikami, ačkoliv pro obě je nejdůležitější energetická účinnost.

Polsko se svou závislostí na uhlí je ovšem v Evropě výjimkou. Z polského pohledu je uhlí zdrojem energetické bezpečnosti.

Země Visegrádské čtyřky (Polsko, Maďarsko, Česká republika a Slovensko) spolupracují s Bulharskem, Rumunskem a požadují kompenzaci za "nadměrné břemeno" v podobě klimatických cílů.

(Polsko na veliký rozdíl od ČR na energetické bezpečnosti dlouho soustavně pracuje a ta je organickou součástí vojenskostrategických úvah Varšavy; ovšem námitky proti projektu Nord Stream, který polské území obešel a Varšava tak přišla o práva vyplývající z postavení tranzitní země, ani další výzvy nebyly nikdy vyslyšeny. Ani ČR Varšavu nepodpořila. Polské trvání na uhlí je nepřijatelné, na druhé straně jde ale také o reakci na dlouhodobé ignorování polských postojů ze strany Bruselu - pozn. KD.)

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7773

Diskuse

Obsah vydání | 11. 7. 2014