Nejméně dalších 10 osob bylo usmrceno v táboře v Gaze a při útocích na nemocnice

28. 7. 2014

čas čtení 2 minuty

Čtyřletý chlapec v palestinské nemocnici. 20. července byl zraněn izraelským šrapnelem na hlavě a na oku >

  • Premiér Netanjahu sdělil v projevu izraelskému národu, že tvrdé vojenské operace proti Gaze budou pokračovat.
  • "Musíme být připraveni na dlouhou operaci, dokud nedosáhneme cíle," řekl Binjamin Netanjahu, izraelský premiér, na tiskové konferenci přenášené televizi. Vzdorně odmítl zintenzivňující se mezinárodní apely na bezprostřední a bezpodmínečné příměří. Netanjahu hovořil po celé řadě dramatických událostí, k nimž došlo v pondělí. Devět dětí, které si hrály v uprchlickém táboře v Gaze, bylo usmrceno, hlavní veřejná nemocnice se stala terčem vojenského útoku, čtyři izraelští vojáci byli usmrceni dělostřeleckým granátem a extremisté z Gazy pronikli do Izraele tunelem pod hranicí.
  • Benny Gantz, šéf izraelského vojenského štábu, varoval: "Obyvatelé Gazy by se měli odsunout z oblastí, v nichž operuje Hamas, protože my se tam dostaneme a bude to bolestivé."
  • Izraelská armáda varovala obyvatele čtvrtí v severní Gaze, včetně čtvrtí Šedžaja, kde v poslední době docházelo k intenzivním bojům, aby tyto oblasti okamžitě opustili, protože dojde k bezprostřední eskalaci izraelských vojenských akcí.
  • Činitelé Obamovy vlády v pondělí zuřili nad vlnou izraelské kritiky směřující proti americkému ministru zahraničí Johnu Kerrymu. Associated Press napsal: "Američtí činitelé použili nezvykle ostrého jazyka a konstatovali, že izraelská kritika Kerryho by mohla ohrozit vztahy mezi USA a Izraelem. Uvedli také, že osobní útoky proti Kerrymu jsou zvlášť velkým zklamáním v době, kdy probíhá aktivní konflikt. Izraelská média v posledních dnech ostře kritizují Kerryho za pokus přivést k vyjednávacímu stolu o příměří i Katar a Turecko, které Izrael považuje za velké stoupence organizace Hamas. Kerry je také obviňován, že během vyjednávání přestal hájit některé klíčové požadavky Izraele. "Velmi vysocí činitelé v Jeruzalémě označili Kerryho vyjednávací návrh, předložený v neděli, jako 'strategický teroristický útok'", napsal deník Haaretz.
  • OSN požaduje okamžité příměří v Gaze. Rada bezpečnosti OSN vydala těsně po půlnoci v New Yorku prohlášení svého předsedy, které požaduje vyhlášení okamžitého příměř
  • Zásah nedaleko nemocnice Šifa v Gaze a další izraelský útok proti uprchlickému táboru Šati usmrtil nejméně 10 Palestinců, včetně dětí, a zranil nejméně 46 Palestinců. Izraelská armáda ostře popřela, že by za útok nesla odpovědnost, avšak na místě byl reportér z NBC News, který byl svědkem útoku na nemocnic a uvedl, že na nemocnici střílel izraelský bezpilotní letoun.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5505

Diskuse

Obsah vydání | 29. 7. 2014