Španělští filmaři a herci odsoudili Izrael kvůli Gaze

31. 7. 2014

čas čtení 1 minuta

Největší osobnosti španělského filmu apelovaly na Evropskou unii, aby odsoudila vojenské akce Izraele proti Gaze. Prohlášení mj. podepsali Penélope Cruz, Pedro Almodóvar a Javier Bardem. Španělské filmové celebrity požadují, aby EU odsoudila "pozemní, letecké i námořní bombardování proti palestinskému civilnímu obyvatelstvu v pásmu Gaza. Gaza v těchto dnech prožívá horor, je obklíčena a je terčem útoků ze země, z moře i ze vzduchu. Příbytky Palestinců jsou ničeny, Palestinci nemají přístup k pitné vodě, k elektřině a nemají volný přístup ke svým nemocnicím, školám a polím. Mezinárodní společenství nedělá nic."

Prohlášení kritizuje "hmotný, morální a psychický dopad", který útoky mají na obyvatelstvo v Gaze, a také požadují ukončení blokády Gazy, která brání lidem přivážet předměty do Gazy.

V Británii požaduje skupina intelektuálů, mezi nimiž jsou Ken Loach, Mike Leigh, Aki Kaurismäki, John Berger, Brian Eno, Roger Waters, Liz Lochhead, Michael Ondaatje a Caryl Churchill, se připojila k právníkům, politikům a ostatním, kteří požadují všeobecné a právně závazné vojenské embargo proti Izraeli, podobné, jaké bylo uvaleno na Jihoafrickou republiku během apartheidu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6997

Diskuse

Obsah vydání | 31. 7. 2014