Karel Dolejší zkresluje argumenty předkládané v Britských listech

31. 7. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Britské listy reflektují reportáže západních, především britských médií o konfliktu v Gaze, které se právem zaměřují na nesmyslné a nepřiměřené násilí, jímž se izraelská vláda a armáda snaží "vyřešit konflikt" v Gaze. Ve většině příspěvků, zveřejněných v Britských listech od začátku konfliktu, je Hamas označován jako organizace extremistická a opakovaně se v nich píše, že odpalování raket Hamasem z Gazy do Izraele je válečným zločinem, stejně jako bombardování škol s uprchlíky izraelskou armádou v Gaze.

Je ovšem pravda, že rakety, odpalované Hamasem na území Izraele, jsou drtivou většinou neúčinné, kdežto Izraelci v kampani kolektivní viny vyvraždili stovky civilistů. Tento přístup je nepřijatelný, a i když je jasné, že vinu na konfliktu nesou obě strany, vyvražďováním civilistů se problém nevyřeší.

Západní média se přirozeně a právem soustřeďují na humanitární katastrofu, kterou v Gaze vytváří Izrael. Ten má být západní, demokratickou, civilizovanou zemí, bohužel se tak jeho vláda a armáda tak zjevně nechovají. Proto je to zpráva, která je interpretována jako v současnosti nejdůležitější ze všech.

Vytvářet konspirační teorie, jako že veškeré západní sdělovací prostředky jsou "na straně Hamasu", je tedy poněkud přitažené za vlasy. Lidi mimo Českou republiku ještě většinou kupodivu reagují na základě principů lidskosti. Neznám západní novináře, kteří by obhajovali Hamas, a představa, že západní média vytváři ve prospěch Hamasu spiknutí, je falešná.

Pro západní novináře je prostě vyvražďování žen a dětí demokratickou mocností, kterou podporuje Evropská unie a Spojené státy, významnější zprávou než doktrinářství organizace Hamas. Je to zcela pochopitelné.

"Obrovský mediální tlak, aby se něco udělalo" je zaměřen na zastavení vyvražďování žen a dětí. Je to překvapivé?

0
Vytisknout
6560

Diskuse

Obsah vydání | 31. 7. 2014