Účelovou manipulací s argumenty oponenta se pravdy dobrat nelze

31. 7. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Jan Čulík v posledních dnech systematicky ignoruje fakt, že to co se děje v Gaze je zodpovědností obou stran konfliktu, a do Britských listů přidává prakticky výhradně příspěvky, které z probíhající tragédie obviňují Izrael. O "pozoruhodné absenci lidskosti" na straně hnutí Hamas, které mohlo 15. července válku zastavit, se až do této chvíle nezmiňuje; když však je tento cynismus popsán, je obratem ruky připsán tomu, kdo na něj upozornil.

Hamas je zodpovědný za to, co může ovlivnit, v plné míře. Například za to, že mu nejde o mír a mrtví civilisté jsou pro něj jen vítanými "důkazy" v propagandistické při s Izraelem o jeho válečné zločiny, které Hamas zásadně prezentuje (a aktivističtí žurnalisté to po něm opakují) jako "genocidu", jejíž znaky ovšem tyto zločiny nesplňují.

Pokud Jan Čulík nevidí jasné paralely mezi kampaní za zřízení palestinského státu a obdobně postavenými minulými kampaněmi za osamostatnění Kosova nebo třeba Jižního Súdánu, také prezentovanými jako křižácké tažení proti absolutnímu zlu - v obou případech obrovský mediální tlak na to, aby se "něco udělalo", vedl k naprosto chybným politickým rozhodnutím a zmnožení či reprodukci probíhajícího utrpení - má právo je nechtít vidět. Je ovšem velice smutné, že pociťuje potřebu jiný pohled diskvalifikovat falešným moralizováním nepřipouštějícím alternativu k narativu "hnusný, hnusný, hnusný Izrael", který si vůbec neklade otázku, jak realisticky lze nesmyslné utrpení ukončit.

0
Vytisknout
7189

Diskuse

Obsah vydání | 31. 7. 2014