Rusko: Ukrajina "použila fosforové bomby". O fosforovou munici měli Moskvu žádat separatisté. Varšava: Roste pravděpodobnost ruské intervence

6. 8. 2014

čas čtení 1 minuta

Moskva tvrdí, že má důkazy o použití "fosforových bomb" proti civilnímu obyvatelstvu na jihovýchodě Ukrajiny, informovala agentura ITAR-TASS s odvoláním na představitele Vyšetřovacího výboru Ruské federace Vladimira Markina.

Podle Markina má Moskva "nevyvratitelné" důkazy o použití zakázaných zbraní. Chemická expertíza vzorků půdy údajně získaných od uprchlíků má dokazovat použití fosforu při "ostřelování" obce Semjonovka a Slavjansku. Tyto vzorky obsahují produkty hoření zápalné směsi N-17, kterou jsou plněny minometné granáty a letecké bomby. Podle Markina je taková zbraň "smrtonosnější", než bílý fosfor.

Ministerstvo vnitra v Kyjevě 22. července oznámilo, že ozbrojení představitelé "Luganské lidové republiky" a "Doněcké lidové republiky" vedou s Moskvou rozhovory ohledně dodávek fosforové munice použitelné v raketometech BM-21 Grad.

Kyjev má údajně "nevyvratitelné" důkazy, tvrdila již 22. 7. tisková služba ministerstva s odvoláním na poradce ministra vnitra Antona Geraščenka.

"Není vyloučeno, že teroristé mají v úmyslu použít fosforovou munici k ostřelování civilních obyvatel s cílem obvinit z jejich bolestivé smrti ukrajinskou armádu," oznámil tehdy Kyjev.

Geraščenko také oznámil, že důkazy o záměrech "teroristů" předloží Kyjev Radě bezpečnosti OSN a OBSE.

Polský premiér Donald Tusk dnes prohlásil, že za poslední dny výrazně vzrostla pravděpodobnost přímé ruské intervence na Ukrajině.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

ZDE

Podrobnosti v polštině:ZDE

0
Vytisknout
12087

Diskuse

Obsah vydání | 8. 8. 2014