Dohnat a předehnat - pruhovaná trička vpřed!

8. 8. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Ruské ministerstvo obrany oznámilo zdvojnásobení počtů výsadkových vojsk. Do roku 2019 by tedy měla mít Ruská federace 72 000 výsadkářů.

Připomeňme, že Spojené státy plánují zrušení některých tradičních výsadkových jednotek a do roku 2020 naopak počet jejich výsadkářů poklesne na 49 000.

Jak uvádí Nězavisimaja gazeta s odvoláním na ITAR-TASS, ministerstvo schválilo návrh velitele vzdušně-výsadkových vojsk (VDV) generálplukovníka Šamanova. Nejmenovaný zdroj na ministerstvu agentuře měl sdělit, že posílení výsadkových vojsk proběhne v rámci stávajících počtů příslušníků ozbrojených sil Ruské federace.

Zvýšení počtu výsadkářů má proběhnout v první řadě posílením stávajících výsadkových útvarů se dvěma pluky o pluk třetí a teprve nad tento rámec dojde k reorganizaci; např. k rozšíření jednotlivých stávajících pluků na brigády, ale i k formování nových jednotek. K roku 2016 má například vzniknout útočná výsadková brigáda (десантно-штурмовая) dislokovaná ve Voroněži. Voroněžská oblast leží na hranici s východní Ukrajinou.

Velitel VDV Šamanov 1. srpna oznámil, že jemu podřízená vojska plánují rozšířit svou přítomnost za hranicemi. Do roku 2025 mají tato vojska obdržet více než 1 500 nových obrněných výsadkových vozidel BMD-4M a více než 2 500 obrněných transportérů BTR-MD Rakuška.

Kromě toho mají k 1. prosinci vedle 45. brigády specnazu (vzniklé rozšířením stávajícího pluku) vzniknout ještě tři samostatné průzkumné prapory ve třech divizích - "dvou útočných výsadkových (76. Pskovské a 7. Novorosijské) a jedné vzdušně výsadkové (106. Tulské)".

Rozšiřování výsadkových vojsk má být podle Šamanova základem pro vznik sil rychlé reakce a je možné, že ty budou mít ve své sestavě také armádní letectvo určené k podpoře pozemních operací a rovněž ozbrojené drony.

***

Spojené státy v rámci reorganizace a úspor ruší mj. 5. prapor 101. brigády 101. výsadkové divize a 508. pluk výsadkové pěchoty ("Red Devils"). K "normální" pěchotě bude převedeno celkem 24 výsadkových jednotek, které přijdou o své vrtulníky, s celkem 2 600 vojáky. K roku 2020 má tak počet amerických výsadkářů klesnout na 49 000.

***

Podíl výsadkových jednotek v armádě je jedním z indikátorů toho, na jaké úkoly se armáda připravuje - zda na útočné, nebo na obranné; zda sleduje jako cíl "force projection" nebo spíše teritoriální obranu. Během Velké vlastenecké války byly prakticky všechny sovětské výsadkové útvary zrušeny a přeformovány na elitní pěší divize, jimiž Stavka "hasila" situaci na nejohroženějších úsecích fronty.

Naopak na sovětských invazích počínaje Československem 1968 se výrazně podílely právě výsadkové útvary. Během invaze do Afghánistánu v roce 1979 sehrály tyto složky ještě podstatně významnější úlohu, než v srpnu 1968 při obsazování Prahy.

0
Vytisknout
12539

Diskuse

Obsah vydání | 11. 8. 2014