Americká vojenská letadla shodila potraviny a vodu tisícům Iráčanů

7. 8. 2014

čas čtení 2 minuty

Americká vojenská letadla shodila potraviny a vodu tisícům Iráčanů obléhaných extremistickou islamistickou organizací Isis, potvrdil Barack Obama.

K dodávce humanitární pomoci došlo po celém dni intenzivní debaty v Bílém domě, jak reagovat na armádu organizace Isis, která způsobila útěk obrovského množství obyvatelstva v Iráku. Armáda organizace Isis se probojovává blíže dosud stabilnímu iráckému Kurdistánu.

Obama však zřejmě neschválil letecké údery proti armádě organizace Isis. "Americké jednotky se nebudou vracet do Iráku," zdůraznil.

Shození humanitárních zásob má pomoci obklíčeným náboženským menšinám, pronásledovaným extremisty.

Největší křesťanské město v Iráku křesťané téměř úplně opustili, protože džihádisté provádějí ofenzívu skrze oblasti obývané příslušníky náboženských menšin na severozápadě země.

Americká vláda už pomáhá irácké vládě koordinovat shazování životně důležitých zásob z letadel nejméně 40 000 Iráčanům, většinou z minority Jazidiů, kteří jsou v obležení na hoře Sinjar na severu země kvůli tomu, že jim ISIS vyhrožuje smrtí.

Američtí činitelé uvádějí, že asi 200 000 nových uprchlíků hledá útočiště na kurdském severu před islámskými extremisty, kteří je pronásledují od víkendu. Poslední padlo město Karakoš, jihovýchodně od Mosulu, kde žilo asi 50 000 křesťanů. Jiná křesťanská města nedaleko Mosulu byla také v podstatě opuštěna. Obyvatelé mají tři možnosti: uprchnout, konvertovat k islámu nebo být usmrcen.

Bez ochrany jsou Jazidiové, křesťané a Turkmeni nuceni opustit komunity, v nichž žili tisíce let a geosociální struktura Iráku je tak rychle likvidována.

Chaldejský arcibiskup v Kirkuku Joseph Thomas charakterizoval situaci v severním Iráku jako "katastrofální, jako krizi, kterou si ani nelze představit". Požadoval naléhavou intervenci na záchranu zbytků křesťanských oblastí.

Do Kurdy spravovaných oblastí uprchlo od zahájení ofenzívy Isis před dvěma měsíci jen v prvním týdnu více než půl milionu osob.

Isis vyhrožuje, že překreslí hranice, které vznikly po pádu osmanské říše. Povstání skupiny Isis se nedaří zastavit státům a oblasti začínají vládnout šiitští extremisté, kteří zvětšují sektářskou nesnášenlivost mezi oběma hlavními proudy islámu.

Irácký premiér Nour al-Maliki už nemá schopnost zemi sjednotit. Maliki je šiitský muslim a za poslední tři roky odebral moc většině sunnitských muslimů ve své zemi. Někteří z nich začali podporovat Isis.

Kurdský vedoucí politik Massoud Barazani konstatoval, že připravuje referendum o nezávislosti Kurdistánu, což by znamenalo konec Iráku a mohlo by to destabilizovat sousední země, včetně Sýrie, Turecka a Íránu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7223

Diskuse

Obsah vydání | 8. 8. 2014